Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Χάρης Δούκας: Ηχηρή παρέμβαση για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ – «Να δώσουμε τον λόγο στη βάση»

 


Την άμεση, μαζική προσφυγή στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ ως αφετηρία της ανασύνταξης του Κινήματος ζητεί ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, σε συνέντευξή του με την οποία παίρνει θέση για τις καταιγιστικές εξελίξεις στο κόμμα.

«Η μόνη αποτελεσματική διέξοδος είναι να δώσουμε τον λόγο στη βάση, αλλιώς η κρίση θα βαθαίνει και θα πολλαπλασιάζεται» τονίζει συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ενώ ερωτηθείς για το αν ο ίδιος ενδιαφέρεται να κατέβει ως υποψήφιος σε περίπτωση εσωκομματικών εκλογών απαντά: «Αυτή την ώρα προέχει να συμφωνήσουμε και να χαράξουμε τον οδικό χάρτη των αλλαγών που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν».

«Να κλείσουμε τον κύκλο των αλλεπάλληλων ηττών»

Ο Χάρης Δούκας τονίζει πως «χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δρομολογηθεί με επιτυχία η προσπάθεια ανασύνθεσης της δημοκρατικής παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο, χρειάζεται πρώτα το ίδιο να ανασυνταχθεί. Να ανατάξει τις δυνάμεις του, να κλείσει τον κύκλο των αλλεπάλληλων ηττών και να μην ανοίξει ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Για να τα καταφέρουμε, χρειάζεται ένα συμμετοχικό σοκ. Το μεγάλο μας όπλο είναι ο κόσμος» δηλώνει.

Αφήνοντας αιχμές για τις εκλογικές επιδόσεις του κόμματος στις ευρωεκλογές ο δήμαρχος Αθηναίων παρατηρεί πως «το ΠΑΣΟΚ δεν έπεισε τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να είναι η λύση. Από τις εκλογές του περυσινού Ιουνίου έχασε 100.000 ψήφους. Δεν είναι απλά μια ήττα, ότι χάθηκε μία ακόμη ευκαιρία. Το χειρότερο είναι ότι συνηθίζουμε στις ήττες. Με δικαιολογίες και ροκάνισμα του χρόνου, ο χώρος κινδυνεύει να εκφυλιστεί και το αίτημα ‘κάντε επιτέλους κάτι’ έρχεται από παντού» αναφέρει.

Για τον χώρο της Κεντροαριστεράς επισημαίνει πως «οι ψηφοφόροι του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου υπάρχουν, είναι πολλοί και είναι σε αναμονή. Προσδοκούν βιώσιμες πρωτοβουλίες και πολιτικές κινήσεις που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και στη διαμόρφωση μιας νέας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης του τόπου. Oμως δεν θα περιμένουν επ’ αόριστον, ο χρόνος εξαντλείται. Η χώρα δεν έχει άλλο χρόνο για να περιμένει» προσθέτει.

Συμπληρώνει ακόμη πως στην προσπάθεια της ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου «δεν περισσεύει κανείς, και πρώτα απ’ όλα ο κόσμος που έχει επενδύσει όνειρα και προσδοκίες σε μια νέα εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης». «Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε αυτή την πορεία μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο» εκτιμά ο κ. Δούκας.

Σενάρια για κάλπες ακόμη και μέσα στον Ιούλιο

Η παρέμβαση του Χάρη Δούκα έρχεται την ώρα που βγαίνουν στο προσκήνιο πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης εξετάζει προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες ως απάντηση στους επίδοξους δελφίνους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν αποκλείεται ο κ. Ανδρουλάκης να σηκώσει το γάντι όσων τον αμφισβητούν λόγω της αποτυχίας του κόμματος να προσπεράσει τον ψαλιδισμένο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη στις ευρωεκλογές της Κυριακής. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να βάλει τέλος στην κομματική εσωστρέφεια στήνοντας εσωκομματικές κάλπες ακόμη και μέσα στον Ιούλιο.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις από την Χαριλάου Τρικούπη και οι προθέσεις του κ. Ανδρουλάκη αναμένεται να ξεκαθαριστούν στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα Τύπου του κόμματος. Εκεί ο κ. Ανδρουλάκης εκτιμάται ότι θα ανοίξει τα χαρτιά του απέναντι σε στελέχη που τον αμφισβητούν και του καταλογίζουν ότι αύξησε μεν τα ποσοστά του κόμματος αλλά έχασε το μεγάλο στοίχημα της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου