Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Επιχαίρει το Κρεμλίνο και η ρωσική μπλογκόσφαιρα για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

 


Κάθε άλλο παρά αδιάφορη ήταν η Μόσχα στα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών, καθώς η απόφαση του Γάλλου Προέδρου να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές αλλά και η επιτυχία της ακροδεξιάς σε χώρες της γηραιά ηπείρου έγινε πρωτοσέλιδο.

Ο τόνος που γενικώς διαπνέει τα ρεπορτάζ ήταν μάλλον χαρούμενος δεδομένου ότι ο Μακρόν έχει πρόσφατα πρωτοστατήσει στην πρωτοβουλία για ανάπτυξη δυτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Παρά το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής, τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα διατηρούν την ηγετική τους θέση, με την πάροδο του χρόνου τα δεξιά κόμματα θα δείχνουν τα δόντια τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν σχολίασε στο Telegram ότι «Μακρόν και Σολτς γαντζώνονται στην καρέκλα με όση δύναμη τους έχει απομείνει.

«Το σωστό θα ήταν να παραιτηθούν και να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τους πολίτες τους», πρόσθεσε ο Βολοντίν, ο οποίος προεδρεύει της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου από το 2016 και είναι από τους πλέον στενούς ανθρώπους του Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Βολοντίν, τα αποτελέσματα των εκλογών τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία δεν συνιστούν έκπληξη δεδομένου ότι «η οικονομία είναι στάσιμη, υπάρχει μεταναστευτική κρίση και οι χώρες εμπλέκονται σε πόλεμο στην Ουκρανία ενάντια στα δικά τους εθνικά συμφέροντα».

Σε απορρίπτουν λόγω Ουκρανίας

Ο φίλα προσκείμενος στο Κρεμλίνο αναλυτής Σεργκέι Μάρκοφ συνέδεσε αναλόγως το γαλλικό αποτέλεσμα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ελπίζω ο Μακρόν να καταλάβει ότι οι Γάλλοι τον απορρίπτουν επειδή υποδαυλίζει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε ειρωνικά ο Μάρκοφ, που σημειωτέον είναι και πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου.

Στη δική του μετεκλογική ανάλυση, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ευρωπαίοι πολίτες «εκφράστηκαν ενάντια στην πορεία των Βρυξελλών, αλλά δεν θα εισακουστούν».

«Υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να λαμβάνει ‘αντιλαϊκά μέτρα’, όπως οι ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ με την Ουκρανία, και να αναζητά νέους τρόπους για να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, προσθέτει το άρθρο του TASS.

Επιχαίρει η ρωσική μπλογκόσφαιρα

Από την πλευρά του το RT (Russia Today) σημειώνει: «Τα κόμματα που αντιτίθενται στις κυρώσεις στη Ρωσίας κερδίζουν έδαφος στις εκλογές της ΕΕ», ενημέρωσης RT, η οποία έχει αποκλειστεί από τα ραδιοκύματα στην Ευρώπη.

Δεν ξεχνά μάλιστα να επισημάνει ότι η πολιτική αντίπαλος του Μακρόν, η Μαρίν Λεπέν, τάσσεται κατά της προοπτικής η Ουκρανία να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα για να πραγματοποιήσει πλήγματα σε ρωσικό έδαφος και έχει εκφραστεί κατά των κυρώσεων.

Όσο για τη ρωσική μπλογκόσφαιρα, εκεί γίνεται λόγος για «αποδυνάμωση του αντιρωσικού μπλοκ» στην ΕΕ.

Ενδεικτικά, ο Rybar, επιφανής στρατιωτικός blogger με περισσότερους από ένα εκατομμύριο οπαδούς στο Telegram, προειδοποιεί σε ζοφερούς τόνους ότι τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη θα αντιμετωπίσουν «έναν νέο γύρο καταστολής και πίεσης».

«Δεν έγινε και καμιά επανάσταση»

«Κάποιοι, στο πλαίσιο της αυξανόμενης δυσαρέσκειας για την υποστήριξη της Ουκρανίας, θα κατηγορηθούν ως συμπαθούντες τη Ρωσία και κάποιοι θα διωχθούν», έγραψε ο Rybar, αναφερόμενος εμμέσως στο πρόσφατο σκάνδαλο Russiagate που εμπλέκει ακροδεξιούς πολιτικούς στη Γερμανία.

«Κα αυτό είναι μόνο η αρχή», προσθέτει ο Rybar.

Υπάρχουν και ελαφρώς πιο συγκεκριμένες ερμηνείες

«Δεν έγινε και καμιά επανάσταση», γράφει στο Telegram το think tank Russia in Global Affairs, το οποίο λειτουργεί ως σύμβουλος του Κρεμλίνου για την εξωτερική πολιτική.

Αλλά πρόσθεσε: «Ο Μακρόν έθεσε το ουκρανικό ζήτημα και την υπόσχεση να παρέμβει στρατιωτικά στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του…

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτό δεν ενθουσίασε τους ψηφοφόρους».

Με πληροφορίες από Politico

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου