Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Χαμάς προς ΗΠΑ: Πιέστε το Ισραήλ για μόνιμη κατάπαυση πυρός


 Να ασκήσουν «πίεση» στο Ισραήλ, προκειμένου να συναφθεί συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε τις ΗΠΑ η Χαμάς με ανακοίνωσή της.

Όπως ανέφερε η Χαμάς, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν «συνεχίζει να μιλάει περί συμφωνίας του Ισραήλ στην τελευταία πρόταση (για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός), αλλά δεν έχουμε ακούσει κανέναν ισραηλινό αξιωματούχο να εκφράζεται για το θέμα αυτό».

«Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τον κ. Μπλίνκεν και την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να ασκήσουν πίεση απευθείας» στο Ισραήλ, πρόσθεσε η Χαμάς.

«Δεν είναι σημαντικές οι αλλαγές που ζήτησε η Χαμάς»

Οι αλλαγές που ζήτησε η Χαμάς στην πρόταση για εκεχειρία την οποία παρουσίασαν οι ΗΠΑ «δεν είναι σημαντικές» και περιλαμβάνουν την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, δήλωσε στο μεταξύ στο Reuters ανώτερο στέλεχος της Χαμάς.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες Τετάρτη ότι η Χαμάς πρότεινε πολλές αλλαγές στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ πρόταση εκεχειρίας, επισημαίνοντας ότι κάποιες από αυτές είναι ανεφάρμοστες. Ωστόσο πρόσθεσε ότι μεσολαβητές είναι αποφασισμένοι να γεφυρώσουν τις διαφορές.

Μεταξύ των αλλαγών που ζητεί η Χαμάς είναι να παρουσιάσει έναν κατάλογο με 100 Παλαιστίνιους που εκτίουν μεγάλες ποινές σε ισραηλινές φυλακές και οι οποίοι θα απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Παράλληλα η Χαμάς ζητεί την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων και προϊόντων στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι τροποποιήσεις που κατέθεσε η Χαμάς προβλέπουν επίσης αίτημα να υπάρξουν τρεις «αλληλένδετες και συνεχείς φάσεις» στο σχέδιο εκεχειρίας.

«Δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές που, σύμφωνα με την ηγεσία της Χαμάς, να δικαιολογούν τις ενστάσεις», κατέληξε το στέλεχος της οργάνωσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου