Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Όλοι ξέρουν ότι το έκανε, αλλά κηρύχθηκε αθώος: Η καταδίωξη σε live μετάδοση και η δίκη ενός μεγάλου σταρ για την άγρια δολοφονία της πρώην συζύγου του

 


Ήταν σαν σήμερα, 17 Ιουνίου 1994, όταν οι εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα για τη σύλληψη του Ορένθαλ Τζέιμς Σίμπσον, γνωστού σε όλους ως Ο. Τζέι Σίμπσον. Ήταν ο βασικός ύποπτος για την άγρια δολοφονία

Ο ίδιος προσπάθησε να διαφύγει με ένα λευκό Ford Bronco. Οδηγός ήταν ο στενός φίλος και πρώην συμπαίκτης του, Αλ Κάουλινγκς. Η φυγή ανάγκασε την αστυνομία σε μία καταδίωξη χαμηλών ταχυτήτων, που προκάλεσε «παράλυση» στους αυτοκινητόδρομους της Νότιας Καλιφόρνιας και την οποία είδαν σε απευθείας μετάδοση  95 εκατομμύρια Αμερικανοί.

Ελικόπτερα μεγάλων ειδησεογραφικών δικτύων αιωρούνταν από πάνω, καταγράφοντας την καταδίωξη λεπτό προς λεπτό. Όλοι παρακολουθούσαν σε πραγματικό χρόνο. Τελικά ο Σίμπσον αποφάσισε να παραδοθεί.

REUTERS/Files

Η διπλή δολοφονία

Ο Ο. Τζέι Σίμπσον και η Νικόλ Μπράουν παντρεύτηκαν το 1985 και χώρισαν το 1992. Είχαν δύο παιδιά, τη Σίντνεϊ και τον Τζάστιν. Το απόγευμα της 12ης Ιουνίου 1994, η Νικόλ Μπράουν είχε ένα δείπνο με την οικογένειά της σε εστιατόριο του Λος Άντζελες. Ο Ρον Γκόλντμαν, σερβιτόρος σε εκείνο το εστιατόριο, πήγε στο σπίτι της Μπράουν εκείνο το βράδυ για να επιστρέψει ένα ζευγάρι γυαλιά που είχε ξεχάσει η μητέρα της. Γύρω στα μεσάνυχτα η Νικόλ Μπράουν και ο Γκόλντμαν βρέθηκαν μαχαιρωμένοι μέχρι θανάτου.

Ο Σίμπσον ήταν στο Λος Άντζελες το απόγευμα της 12ης Ιουνίου, αλλά πήρε μια πτήση αργά εκείνο το βράδυ για το Σικάγο. Όταν επέστρεψε στο Λος Άντζελες την επόμενη μέρα, κλήθηκε για κατάθεση από την αστυνομία, αλλά δεν συνελήφθη.

Τα αποδεικτικά στοιχεία

Το 1995, η δίκη του Σίμπσον συγκλόνισε τις ΗΠΑ και τον κόσμο. Διήρκεσε περίπου 8 μήνες, από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 3 Οκτωβρίου. Και σε αυτό το διάστημα οι εισαγγελικές αρχές παρουσίασαν στοιχεία που αποκάλυπταν ότι ο Ο. Τζέι Σίμπσον ήταν ένας καταπιεστικός και κακοποιητής σύζυγος, που προσπαθούσε να έχει τον πλήρη έλεγχο της ζωής της Νικόλ Μπράουν όσο ήταν παντρεμένοι.

Επιπλέον παρουσίασαν τρανταχτά αποδεικτικά στοιχεία, όπως το γεγονός ότι αίμα από τον τόπο του εγκλήματος βρέθηκε τόσο στο αυτοκίνητο όσο και στο σπίτι του Ο. Τζέι Σίμπσον. Για περισσότερο από μία ώρα τη νύχτα της διπλής δολοφονίας, δεν μπορούσε να εξηγήσει πού βρισκόταν.

REUTERS/Files

Και τα γάντια που… δεν του έκαναν

Ο Σίμπσον – ένας αστέρας του αμερικανικού ποδοσφαίρου με επιτυχίες και στον κινηματογράφο – εκπροσωπήθηκε από μια ομάδα υψηλού προφίλ δικηγόρων, που πολλοί αποκαλούσαν «Dream Team». Επικεφαλής ήταν αρχικά ο Ρόμπερτ Σαπίρο και στη συνέχεια  ο Τζόνι Κόκραν. Ο Ρόμπερτ Καρντάσιαν, ο Φ. Λι. Μπέιλι, ο Άλαν Ντέρσογουιτς, ο Καρλ Ντάγκλας και ο Τζέραλντ Ούλμεν, συμμετείχαν επίσης στην ομάδα υπεράσπισης.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο εισαγγελέας ζήτησε από τον Σίμπσον να φορέσει γάντια που πιστεύεται ότι φορούσε ο δολοφόνος, αλλά δεν φαινόταν να ταιριάζουν σωστά στα χέρια του. Ο δικηγόρος υπεράσπισης Τζόνι Κόκραν είπε στους ενόρκους στην τελική ομιλία του: «Αν δεν του κάνουν, πρέπει να αθωώσετε».

Στις 3 Οκτωβρίου 1995 οι ένορκοι κήρυξαν αθώο τον Σίμπσον από όλες τις ποινικές κατηγορίες. Πώς ήταν δυνατόν οι ένορκοι να έχουν αγνοήσει ότι το αίμα των θυμάτων βρέθηκε στο αυτοκίνητο και το σπίτι του; Ο Αφροαμερικανός σκηνοθέτης Σπάικ Λι είχε σχολιάσει κάποια στιγμή ότι οι ένορκοι, στην πλειονότητά τους μαύροι ίσως ήθελαν να δουν έναν μαύρο να «νικάει το σύστημα».

REUTERS/Files

Ένοχος στο αστικό δικαστήριο

Παρά την αθώωσή του στο ποινικό δικαστήριο, το 1997 ένα αστικό δικαστήριο έκρινε τον Σίμπσον ένοχο για τη διπλή δολοφονία. Ο Σίμπσον διατάχθηκε να πληρώσει 33,5 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες Μπράουν και Γκόλντμαν.

Η σύλληψη για απαγωγή

Το 2007, ο Σίμπσον, νικητής του Heisman Trophy και πρώην σταρ των Buffalo Bills, οδήγησε μια ομάδα ανδρών σε ξενοδοχείο και καζίνο του Λας Βέγκας για να κλέψει αυτό που ισχυρίζεται ότι ήταν τα δικά του αθλητικά αναμνηστικά αντικείμενα, υπό την απειλή όπλου.

Ο Σίμπσον κατηγορήθηκε για τα κακουργήματα της απαγωγής και ένοπλης ληστείας. Κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε φυλάκιση έως και 33 ετών.

Μετά από εννέα χρόνια πίσω από τα κάγκελα, ο πρώην παίκτης του NFL αποφυλακίστηκε υπό όρους το 2017. Πέθανε τον περασμένο Απρίλιο σε ηλικία 76 ετών.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου