Τη σαφή θέση πως χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν θα υπάρξει καμία εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα διατύπωσαν τόσο το Βερολίνο όσο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.
Οι δηλώσεις που έγιναν την Τρίτη τόσο από τον γερμανικό υπουργείο Οικονομικών όσο και από τον επικεφαλής του ESM επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η διαπραγμάτευση, καθώς για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει επιπλέον μέτρα για το ασφαλιστικό, το εργασιακό και τη φορολογία αλλά και να τα νομοθετήσει από τώρα για το 2019.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αρνείται να νομοθετήσει μέτρα εκ των προτέρων ενώ το καλοκαίρι αναμένεται να είναι καυτό, με τις δανεικές υποχρεώσεις της χώρας να φτάνουν στα ύψη με πιο επικίνδυνο μήνα τον Ιούλιο.
Το κοινό μήνυμα που φαίνεται να απευθύνουν οι δανειστές προς την Αθήνα είναι πως για να υπάρξει οποιαδήποτε εκταμίευση δόσης, θα πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και δεύτερος να κλείσει η αξιολόγηση. Εν ολίγοις, και μέτρα και ΔΝΤ.
Πιέσεις από Βερολίνο και ESM
Ειδικότερα, στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανφκ Σόιμπλε δήλωσε ότι οποιαδήποτε νέα εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ θα τηρήσει την υπόσχεσή του. Και είναι πολύ νωρίς για να υποθέσει κανείς το τι θα γίνει σε αντίθετη περίπτωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τονίζοντας ότι συμμετοχή του ΔΝΤ σημαίνει και την παροχή τεχνογνωσίας αλλά και η χορήγηση οικονομικής στήριξης.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως οποιαδήποτε εκταμίευση προς την Ελλάδα θα γίνει μόνο με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και με ανάρτησή του στο Twitter έσπευσε να διευκρινίσει ότι η συμμετοχή του Ταμείου προϋποθέτει και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.
Ασφυκτικό καλοκαίρι με δόσεις και τοκοχρεολύσια
Η Αθήνα εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να νομοθετήσει νέα μέτρα εκ των προτέρων, την ίδια στιγμή που η β’ αξιολόγηση είναι σε τέλμα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τις ταμειακές ανάγκες της χώρας μέσα στους επόμενους μήνες.
Στις 17 Μαρτίου, λήγει ακόμη μία δόση ύψους 144,9 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Συνολικά, στο πρώτο τρίμηνο του 2017, οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους φτάνουν στα 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, απαιτούνται τουλάχιστον 2,3 δις. ευρώ για τους τόκους.
Η πρώτη σοβαρή υποχρέωση της επόμενης χρονιάς έχει να κάνει με την ωρίμανση των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για υποχρέωση 1,185 δις. ευρώ με ημερομηνία λήξης στις 20 Απριλίου. Στο ποσό αυτό, θα πρέπει να προστεθούν και 168 εκατ. Ευρώ για την ωρίμανση ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή εθνικών κεντρικών τραπεζών.
Ο πιο βαρύς μήνας του 2017 είναι ο Ιούλιος, καθώς μέσα σε τρεις μέρες – 17, 18 και 19 του μηνός, λήγουν ομόλογα τριετούς διάρκειας του 2014 ύψους 2.10 δισ. ευρώ, δόση ύψους 290 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και ομόλογα που είναι στην κατοχή της ΕΚΤ ύψους 3,8 δισ. ευρώ. Συνολικά οι ελληνικές υποχρεώσεις για τρεις μέρες ξεπερνούν τα 6,2 δισ. ευρώ.
Συνολικά το 3ο τρίμηνο της χρονιάς –το οποίο θα είναι και το βαρύτερο λόγω των πληρωμών του Ιουλίου- απαιτούνται συνολικά 7,2 δις. ευρώ για χρεολύσια και 1,7 δις. ευρώ για τόκους. Δηλαδή, από τα 9,9 δις. ευρώ των χρεολυσίων που είναι προγραμματισμένα για την επόμενη χρονιά, τα 7,2 δις. ευρώ είναι συγκεντρωμένα στο 3ο τρίμηνο και κυρίως στον μήνα Ιούλιο.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου