Σε αναζωπύρωση των «μαύρων σεναρίων» για την Ελλάδα οδηγεί το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές.
Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρει το καθημερινό ενημερωτικό δελτίο του Politico, σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ και ο ΕΜΣ σε αγώνα λασπολογίας σε σχέση με την Ελλάδα». Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η εν λόγω δημόσια αψιμαχία μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας αποδεικνύει ότι δεν ισχύει πάντα το σχετικό δίδαγμα από τους μύθους του Αισώπου ότι επωφελείται ο πιο αδύναμος όταν οι άλλοι τσακώνονται, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία αυξανόμενη πιθανότητα διάλυσης του σχεδίου διάσωσης.
Η εμπιστευτική έκθεση του ΔΝΤ που διέρρευσε στον Τύπο ορίστηκε να συζητηθεί στις 6 Φεβρουαρίου, σημειώνει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι αναμένεται μία έντονη συζήτηση.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank, η αβεβαιότητα σχετικά με την τρέχουσα β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που προκαλεί αναταράξεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, μπορεί να τραβήξει έως το τέλος Μαρτίου εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο EuroWorking Group της 9ης Φεβρουαρίου.
Η απουσία προόδου θα μπορούσε να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις έως και μετά τις ολλανδικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 15 Μαρτίου, αναφέρει η γερμανική τράπεζα.
Τα αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ για την Ελλάδα
Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει (η ελληνική κρίση) και ξανά προς την δόξα τραβά: αυτό είναι το κοινό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν πολλά διεθνή ΜΜΕ στα πρωτοσέλιδα των οποίων επανέρχεται το ελληνικό ζήτημα, με αφορμή την αδυναμία κλεισίματος των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.
Όπως σημειώνει σχετικό άρθρο της Deutsche Welle, το Βερολίνο και ειδικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν φοβάται να ξαναπροφέρει την απαγορευμένη λέξη Grexit, σαν μια δαμόκλειο σπάθη που επικρέμεται πάνω από την ελληνική οικονομία κάθε φορά που οι δυο πλευρές είναι σε μια διαφαινόμενη κόντρα όπως τώρα.
Ο γερμανός υπουργός οικονομικών επιμένει στην επίσπευση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα -μια εγγύηση που είχε δώσει ο ίδιος ο Σόιμπλε απέναντι στην Κ.Ο. του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, προκειμένου να εξασφαλίσει την συγκατάθεσή της στη Βουλή για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
Μάλιστα, η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη κύκλους του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, προοιωνίζει μια πιθανή συζήτηση για Grexit, με τον Σόιμπλε να τίθεται πλέον ξεκάθαρα υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Από την πλευρά του, το CNBC θεωρεί ότι η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς προς ένα νέο Μνημόνιο, καθώς, όπως τονίζει “η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές της -το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση- βρίσκονται και πάλι σε κόντρα, με τους Ευρωπαίους να ζητούν από την Αθήνα να συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις για να μπορέσει να πάρει κι άλλα χρήματα από το πακέτο των 86 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα. Η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος έχει παραταθεί και τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα για να επιβεβαιώσουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τηρήσει τους όρους του προγράμματος και συνεπώς ότι μπορεί να ξεκλειδώσει η επόμενη δόση. Αυτό θέτει εν αμφιβόλω τη μεσοπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας”.
Σύμφωνα με τον Ιβαν Μαμαλέ, ανώτερο οικονομικό αναλυτή της Societe Generale, “εάν δεν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, η Ελλάδα θα δυσκολευτεί πολύ να πληρώσει τα 8 δισ. ευρώ που χρωστάει σε κυβερνήσεις και ιδιώτες μέχρι τον επόμενο Ιούλιο. Ακόμη περισσότερο, οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα σταματήσουν. Οπότε η χώρα θα χρειαστεί οπωσδήποτε ένα νέο πρόγραμμα”.
Για το θέμα δε της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ούτε λόγος, καθώς όπως επισημαίνει το CNBC, “στη χώρα δεν μπορούν να δοθούν σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018. Άλλωστε, η Ελλάδα έχει κάνει μικρή πρόοδο όσον αφορά αυτά που προβλέπονται από το πρόγραμμά της -όπως στην αγορά εργασίας ή στην είσοδο επενδυτών σε δημόσιες επιχειρήσεις».
“Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο στα ίδια σημεία διαφωνιών όπως και πριν: για την αγορά εργασίας και προϊόντων στην Ελλάδα, για τον τομέα της ενέργειας αλλά και για άλλους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών μέτρων που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος που συμφωνήθηκε για το 2018”, είπε στο CNBC ένας αξιωματούχος της ΕΕ, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του «λόγω της δύσκολης φάσης στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις», όπως είπε. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε, μάλιστα, ότι μια συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας για τα έτη μετά το 2018 είναι επίσης απαραίτητη.
“Ο ελέφαντας στο δωμάτιο [σ.σ: βρετανική έκφραση που σημαίνει “κάτι που είναι ολοφάνερο αλλά που όλοι κάνουν πως δεν το βλέπουν”] είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα”, δήλωσε στο CNBC ο ίδιος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας πως “κάποιες χώρες θέλουν και χρειάζονται το ΔΝΤ στο πρόγραμμα για να είναι αυτό αξιόπιστο, αλλά το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει ζητά από τις ίδιες χώρες να εγγυηθούν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, την ίδια στιγμή που οι χώρες αυτές δεν είναι διατεθειμένες να συμφωνήσουν πριν το πρόγραμμα τελειώσει”.
Και στο βάθος εκλογές;
Το δημοσίευμα του CNBC καταλήγει με μία αναφορά σε πιθανές εκλογές στην Ελλάδα αναφέροντας πως “ακόμα ένα πιθανό εμπόδιο για την Ελλάδα είναι η πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πλέον την ίδια λαϊκή υποστήριξη όπως πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, όταν οι Έλληνες ψηφοφόροι ήταν απελπισμένοι λόγω της λιτότητας. Μάλιστα, πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κεντροδεξιά παράταξη της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να επιστρέψει στην εξουσία εάν γίνονταν νέες εκλογές”
“Μια νέα κυβέρνηση με επικεφαλής ένα παραδοσιακό κόμμα θα μπορούσε να εκληφθεί με θετικό μάτι από τις αγορές, αλλά οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα ήθελε να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του προγράμματος, κάτι που θα μπορούσε να διαταράξει τις συνθήκες στην αγορά”, καταλήγει με νόημα ο Μαμαλέ.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και θεσμών εκτοξεύει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να διαμορφώνεται στο 7,106%, ενώ στο 7,336% να διαμορφώνεται η απόδοση του 2ετούς.
Ωστόσο, κάποιοι επενδυτές όπως η Greylock Capital Management τονίζουν πως πρέπει να μάθουμε να είμαστε εξοικειωμένοι με τις περιόδους μεταβλητότητας των ελληνικών ομολόγων, καθώς “οι αποδόσεις στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερες από ότι θα έπρεπε να είναι”, σύμφωνα με τον Ντιέγκο Φέρο, έναν εκ των δύο επικεφαλής για τις επενδύσεις της.
«Τα νέα από το Eurogroup δεν είναι καλά, αλλά ήταν αναμενόμενα. Τίποτε δεν αλλάζει κατά βάση και η Ελλάδα παραμένει φερέγγυα βραχυπρόθεσμα», καταλήγει ο Φέρο.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου