Την προειδοποίηση ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους διότι στην επόμενη κρίση η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματική λόγω της χαμηλής ανάπτυξης στην Ευρώπη επί σειρά ετών και του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου σε πολλά κράτη- μέλη απηύθυνε ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμά πως μένει μόνο ένα 10% της προσαρμογής που πρέπει να κάνει η Ελλάδα και χαρακτηρίζει κρίμα αν γιαυτό καταρρεύσει όλο το οικοδόμημα.
Η Ευρώπη σε μια δεκαετία πρέπει να έχει το δικό της ΔΝΤ
Σε κλειστή εκδήλωση της The Boston Consulting Group (BCG), στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια με τίτλο "Επιτυγχάνοντας σε αβέβαιους καιρούς" με συντονιστή τον Αλέξη Παπαχελά ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι μπορεί μεν να μην είναι ρεαλιστικό ένα "ευρωπαϊκό κράτος” αυτή τη στιγμή, ωστόσο υποστήριξε ότι υπάρχουν λύσεις.
Ειδικότερα πρότεινε την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και σε βάθος δεκαετίας τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, που θα δανείζει ως τελευταία καταφυγή σε κράτη- μέλη, όπως έκανε η ΕΚΤ μέχρι σήμερα.
«Η άποψη ότι για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να περιμένουμε για πιο κατάλληλες εποχές είναι επικίνδυνη», υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος ζήτησε επίσης βελτιώσεις στο πακέτο Γιούνκερ και έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό υποστήριξης των ανέργων.
Όσον αφορά στην πορεία της Ελλάδας ο διοικητής της ΤτΕ μίλησε για λάθη στο παρελθόν, αλλά από το 2010 και εντεύθεν η προσαρμογή στη χώρα μας ήταν η μεγαλύτερη δυνατή μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα.
«Ασφαλώς χρειάζονται πολλά ακόμη, αλλά από την άλλη το 90% των απαραίτητων προσαρμογών έχει γίνει και μας έμεινε το 10%. Θα ήταν κρίμα εάν εξαιτίας αυτού του 10% κατέρρεε το οικοδόμημα», είπε ο διοικητής της ΤτΕ.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου