Η αναφορά του Πιέρ Μοσκοβισί ,το βράδυ της Δευτέρας κατά τη συζήτηση με βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο, ότι η Κομισιόν κάνει ότι μπορεί για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη ήταν απλά το «κερασάκι» στο μπαράζ δημοσιευμάτων ότι το Grexit επανέρχεται ως πιθανό σενάριο όσο η Αθήνα δεν κλείνει την αξιολόγηση.
Ο επίτροπος Οικονομικών δεν έκρυψε ότι η Ελλάδα αποτελεί θέμα ανησυχίας για την Κομισιόν και κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ τη στιγμή που οι οικονομίες της ευρωζώνης κινούνται σε τροχιά απόκλισης υπονοώντας ότι αυτό εντείνει τις ανησυχίες για την ακεραιότητα της ζώνης του ευρώ.
Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη από το Bloomberg ότι η κυβέρνηση εγγράφως παραδέχθηκε στο Eurogroup ότι δεν έχει καλύψει τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης αναλαμβάνοντας όμως την περίεργη δέσμευση εφόσον κλείσει η συμφωνία πακέτο μέσα σε ένα δεκαήμερο να προχωρήσει τα εναπομείναντα. Αυτά που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ περιέγραψε ως τα δυσκολότερα, δηλ αφορολόγητο, μείωση συντάξεων, και εργασιακά.
Ο γερμανικός τύπος αναζωπυρώνει την προοπτική του Grexit καθώς μεταφέρει την ακλόνητη θέση του Σόμπλε ότι χωρίς το ΔΝΤ το ελληνικό πρόγραμμα θα πάψει να ισχύει και όλα θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή. Κι αυτή η «αρχή» δεν μπορεί κατά την εκτίμηση του γερμανού ΥΠΟΙΚ να είναι νέα ευρωπαϊκά δάνεια.
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκλ έκανε πιο πιεστικό το δίλημμα της κυβέρνησης Τσίπρα τονίζοντας πως η επόμενη δόση προς την Ελλάδα συνδέεται άμεσα με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.Μιλώντας σε τραπεζικό σεμινάριο που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι η επόμενη δόση θα είναι ξεμπλοκαριστεί, μόλις το ΔΝΤ αποφασίσει να πάρει μέρος στο πρόγραμμα. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι πολύ νευρικός μπροστά στην προοπτική το ΔΝΤ αποχωρήσει από το πρόγραμμα, καθώς ορισμένες χώρες θεωρούν κρίσιμη την συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Κομβική ημερομηνία για το τι θα κάνουν οι ευρωπαίοι με το ΔΝΤ είναι η 6 Φεβρουαρίου όταν το ΔΣ του ΔΝΤ θα εξετάσει την έκθεση βάσει του άρθρου και κυρίως την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους προκειμένου να αποφασίσει εάν θα πάρει μέρος στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.
Bild: Χωρίς το ΔΝΤ ο Σόιμπλε θα κινήσει το Grexit
«Επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται όπως φαίνεται να συνεχίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», τονίζει από τη μεριά της η γερμανική Bild επισημαίνοντας ότι την πληροφορία αυτή έχει η εφημερίδα από κύκλους του κόμματος που υπενθυμίζουν ότι ο Σόιμπλε παραμένει στην υπόσχεση πριν από δύο χρόνια ότι βοήθεια προς την Ελλάδα θα δοθεί μόνο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του Ταμείου.
Ερωτηθείς για το άρθρο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιούργκ Βάισγκερμπερ αρκέστηκε να δηλώσει ότι «δεν υπάρχει κάτι το νεότερο». Όπως εξήγησε στη συνέχεια, την Πέμπτη το Eurogroup είχε καλέσει την Ελλάδα «να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να δημιουργήσει κατά αυτόν τον τρόπο τις προϋποθέσεις τόσο για μια γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης όσο και για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.»
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, «ότι το ΔΝΤ θα τηρήσει την υπόσχεσή του. Και είναι πολύ νωρίς για να υποθέσει κανείς το τι θα γίνει σε αντίθετη περίπτωση».
Όπως τόνισε ακόμη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σημαίνει απαραίτητα τόσο την παροχή τεχνογνωσίας όσο και την παροχή οικονομικής στήριξης.
Το δίλημμα της κυβέρνησης και η συζήτηση του Grexit
Μπορεί να ξεπεραστεί αυτό το δίλημμα; Προς το παρόν όχι, εκτιμά ο διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ μιλώντας στη Deutsche Welle:
«Μακροπρόθεσμα οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, βραχυπρόθεσμα όμως έχουν οικονομικό κόστος για τους κοινωνικά αδύναμους. Και αυτό είναι το δίλημμα. Οι μεταρρυθμίσεις είναι σωστές αλλά για τα επόμενα ένα, δύο χρόνια οι άνθρωποι, και προπαντός αυτοί που είναι κοινωνικά αδύναμοι, θα υποστούν στερήσεις. Δεν βλέπω καμία εναλλακτική παρά να συνεχιστεί το πρόγραμμα. Συνεπώς, η διένεξη μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχιστεί. Επίσης, βλέπω την αναγκαιότητα να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα και πέραν του 2018.»
Μια παράταση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς αλλά και η επιβολή νέων μέτρων στους έλληνες πολίτες θα μπορούσαν τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ελλάδα να προκαλέσουν ξανά μια συζήτηση για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη. Θα ήταν όντως μια επιλογή; «Η έξοδος από το ευρώ», εκτιμά ο κ. Φράτσερ, «είναι για όλες τις χώρες η χειρότερη επιλογή - προπαντός για την Ελλάδα. Μια έξοδος δεν θα έλυνε κανένα από τα προβλήματά της. Ούτε η οικονομία της θα γινόταν πιο ανταγωνιστική, ούτε οι κρατικοί θεσμοί αποτελεσματικότεροι. Τουναντίον, η χώρα θα βυθιζόταν σε μια βαθιά κρίση που θα ήταν πολύ χειρότερη από αυτή που έζησε τα τελευταία χρόνια.»
Guardian: Λύση σε τρεις εβδομάδες ή χάος
Η ελληνική κυβέρνηση έχει προθεσμία τριών εβδομάδων για να ξεπεράσει το αδιέξοδο στις αυξανόμενης δυσκολίας διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, διαφορετικά θα ρισκάρει το να βρεθεί η χώρα ξανά σε κρίση χρέους, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση» αναφέρει ο Guardian σε άρθρο του ανταπόκριση από την Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας ζύγισε τις επιλογές του αυτό το Σαββατοκύριακο αντιμέτωπος με το δίλημμα «να συμφωνήσει σε επιπλέον μέτρα λιτότητας ή να πάει σε εκλογές» αναφέρει το άθρο της βρετανικής εφημερίδας. Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στις προβλέψεις του ΔΝΤ, στην απόρρητη έκθεσή του για το χρέος, που εκτιμά ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% και ότι πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. Και ότι το χρέος της Ελλάδας μπορεί να ξαναγίνει εκρηκτικό το 2030. «Είναι σημαντικό να υπάρξει συμβιβασμός», λέει ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τονίζοντας πως οι επερχόμενες εκλογές σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης το επόμενο διάστημα μπορούν να κάνουν χειρότερη την κατάσταση στην Ελλάδα. «Αν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου (σ.σ.: στο Eurogroup) μπορεί να βρισκόμαστε μπροστά σε μια καταστροφική πολιτική αναταραχή, που θα επαναφέρει το σενάριο του Grexit», είπε ο καθηγητής.
«Κεντρικό ζήτημα μεταξύ των δανειστών παραμένει η ικανότητα της Αθήνας να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, από τη στιγμή που το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2018. Χωρίς νομοθέτηση νέων περικοπών σε συντάξεις και αυξήσεις στη φορολογία, το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Στην συνάντηση των υπουργών την περασμένη Πέμπτη, η Αθήνα βρέθηκε απομονωμένη, ενώ ακόμα και η υποστηρικτική Κομισιόν δεν κατάφερε να την υπερασπιστεί.
Ο συνασπισμός του Τσίπρα κλείνει δύο χρόνια στην εξουσία, με τον αριστερό ηγέτη να δηλώνει πως δεν είναι προετοιμασμένος να πάρει μέτρα ούτε ενός ευρώ, πέρα από αυτά που έχει ήδη συμφωνήσει στο πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ. Αλλωστε, η ψήφιση μερικών εκ των σκληρότερων μέτρων από την κυβέρνηση έριξε τη δημοτικότητά της πολύ χαμηλά στις δημοσκοπήσεις. Το να ζητάς νέα μέτρα την ώρα που η απόδοση των συμφωνηθέντων ήταν καλύτερη από ό,τι αναμενόταν δεν είναι μόνο “ακραίο”, αλλά και “παράλογο” λέει το γραφείο του πρωθυπουργού.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου