«Οι γερουσιαστές πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους στην καταπολέμηση του ISIS, την παράνομη μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων, αντί διαρκώς να κοιτούν πώς θα ξεκινήσει ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος», ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, στους ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Γκριμ Λίντσεϊ, με αφορμή τις επιφυλάξεις που διατύπωσαν για την ορθότητα του διατάγματος του Αμερικανού προέδρου περί «προστασίας της χώρας από την είσοδο ξένων τρομοκρατών».
Πράγματι οι δύο ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, σε κοινή τους δήλωση, έλεγαν ότι το διάταγμα που υπέγραψε την Παρασκευή ο Τράμπ, «στέλνει το μήνυμα, σκόπιμα ή όχι, ότι η Αμερική δεν θέλει να έρχονται μουσουλμάνοι στην χώρα μας» εκφράζοντας παράλληλα τους φόβους τους για το ότι «το διάταγμα σε μεγάλο βαθμό θα συμβάλει στην στρατολόγηση τρομοκρατών, παρά θα βελτιώσει την ασφάλεια μας».
Στην απάντηση του Αμερικανού Προέδρου, διακρίνει κανείς και την ιεράρχηση, που άρχισε να διαφαίνεται στις προτεραιότητες της εξωτερικής του πολιτικής. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι ένα από τα θέματα που βρίσκεται στις βασικές του προτεραιότητες, ανεξάρτητα από το αν ο τρόπος που επιλέγει, για να την αντιμετωπίσει προκαλεί αντιδράσεις. Αυτό ήταν άλλωστε και ένα βασικό θέμα το οποίο συζήτησε με τον Πούτιν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο, τον οποίο, αξίζει να σημειωθεί, ο γερουσιαστής Μακέιν, σε μια πολύ πρόσφατη συνέντευξη που στην Deutsche Welle, τον είχε χαρακτηρίσει «δικτάτορα και δολοφόνο».
Υπ' αυτή την έννοια ο Τραμπ εμφανίζεται, τις πρώτες μέρες της προεδρίας του, να αποστασιοποιείται από τις ακραίες φωνές των ρεπουμπλικάνων, που θέλουν να συνεχίσουν την πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων και ο Μακέιν, παρά τη σταδιακή εξομάλυνση των σχέσεων που φαίνεται να επιδιώκει ο Τραμπ.
Λίγες ώρες αφότου ο Αμερικανός Πρόεδρος προέτρεψε τους δύο γερουσιαστές να ασχοληθούν με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και όχι με τον πυρηνικό πόλεμο, το πρακτορείο Bloomberg, μετέδιδε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας και η στρατιωτική διοίκηση στρατηγικής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (STRATCOM) αξιολογούν σε μια νέα έκθεση τους τις δυνατότητες που έχουν η Ρωσία και η Κίνα, να επιβιώσουν στην περίπτωση που δεχθούν πυρηνικό πλήγμα και αν θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν ως χώρες μετά το πυρηνικό πλήγμα.
Την έκθεση αυτή, που περιλαμβάνει μια νέα αξιολόγηση για το τι θα συμβεί στην Ρωσία και την Κίνα σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, είχε ζητήσει σύμφωνα με το Bloomberg το αμερικανικό Κογκρέσο πριν αναλάβει την προεδρία ο Τραμπ. Όπως επισημαίνει μάλιστα το πρακτορείο, τα μέλη του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος, είδαν θετικά την εν λόγω έκθεση επειδή ανησυχούν για την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας και επειδή δυσπιστούν με την ρωσική ηγεσία.
Η έκθεση αυτή, προκάλεσε την αντίδραση της ρωσικής Δούμας (κάτω βουλή), η αντιπρόεδρος της οποίας Ιρίνα Γιάροβα, εξαίροντας την προτροπή του Τραμπ προς τους δύο ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, χαρακτήρισε το αίτημα του αμερικανικού Κογκρέσου να ζητήσει μια νέα αξιολόγηση για αν θα επιβιώσουν και πώς έπειτα από ένα πυρηνικό πλήγμα η Ρωσία και η Κίνα, ως αίτημα «μανιακής» συμπεριφοράς και ως «εφιάλτη στον δρόμο με τις λεύκες» χρησιμοποιώντας τον τίτλο της γνωστής αμερικανικής σειράς ταινιών τρόμου της δεκαετίας του 1980.
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου