Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Κ. Μάλαμα: Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχεται σε 11,6%

 


Σε συνέχεια σχετικών δημοσιευμάτων για καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και της Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων της Κυριακής Μάλαμα, Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το Υπουργείο Πολιτισμού απέστειλε την γραπτή απάντηση του στη Βουλή.

Το Υπουργείο, δυστυχώς, δεν δίνει ή δεν μπορεί να δώσει βαθμό απορρόφησης κονδυλίων και βαθμό υλοποίησης ανά έργο. Δίνει μόνο τα γενικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης στον πολιτισμό ανέρχεται σε 11,6%.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην με α. π. 279388 απάντηση του “Το σύνολο της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται σε 613,81 εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα αυτά υλοποιούν ένα σύνολο 100 Φορέων Υλοποίησης, οι οποίοι έχουν αναλάβει την ανάθεση/εκτέλεση 909 Υποέργων. Το ΥΠΠΟ εκτελεί τα έργα αυτά εντός συγκεκριμένου πλαισίου, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Το ποσό των συμβασιοποιημένων Υποέργων ανέρχεται στα 381 εκατομμύρια ευρώ και οι έως τώρα πραγματοποιηθείσες δαπάνες είναι 71.24 εκατομμύρια ευρώ”.

Ανησυχητικό στοιχείο, επίσης, σύμφωνα πάντα με την ίδια απάντηση είναι ότι από τα 909 υποέργα που αναμένεται να υλοποιηθούν, υλοποιούνται αυτή τη στιγμή, (χωρίς να γνωρίζουμε όμως τον βαθμό υλοποίησης) μόνο τα 477, δηλαδή το 52,4%. Με άλλα λόγια, το 47,6% των έργων, δηλαδή ένα στα δύο, δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Επίσης, από τον ιστότοπο του Ταμείου Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0 προκύπτει ότι στα έργα του Υπουργείου Πολιτισμού έχουν εκδοθεί 117 τροποποιητικές αποφάσεις σε εντάξεις έργων.

Τέλος, επαναλαμβάνουμε ότι ο τρόπος παρουσίασης των έργων στον ιστότοπο Ελλάδα 2.0 δεν βοηθάει στην διαφάνεια. Δεν υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να δει τον βαθμό και το στάδιο υλοποίησης του κάθε έργου. Αυτό ακριβώς αρνήθηκε να μας καταθέσει και στην Βουλή η κυρία Υπουργός Πολιτισμού. Τους λόγους τους γνωρίζει μόνο η ίδια.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου