Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Σαουδική Αραβία: Στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς ο αρχαιολογικός χώρος AI-Faw

 


Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ενέταξε τον αρχαιολογικό χώρο AI-Faw της Σαουδικής Αραβίας στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς κατά τη 46η συνεδρίαση της που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί της Ινδίας.

Ο αρχαιολογικός χώρος AI-Faw, αποτελεί την 8η εγγραφή του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η επιτυχής υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας εκπροσωπήθηκε στη συνεδρίαση της UNESCO από το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα από την Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνεργασία με την Επιτροπή Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Επιστημών της χώρας, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες του Βασιλείου για την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Ο αρχαιολογικός χώρος AI-Faw βρίσκεται βορειοδυτικά της Άδειας Συνοικίας, σημείο στο οποίο βρέθηκαν ίχνη ανθρώπινης κατοίκησης πριν χιλιάδες έτη. Στον αρχαιολογικό χώρο βρέθηκαν ίχνη ανθρώπινης παρουσίας σε ένα ακμάζον αστικό περιβάλλον από το 1000 π.Χ., μέχρι και την ανεπανόρθωτη εξάντληση των υδάτινων πόρων. Οι Σαουδάραβες αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην περιοχή Wadi Ad-Dawasir στο ύψος κοντά στο βουνό Tuwaiq, την ύπαρξη αρχαίων πηγών και ενός μεγάλου αρδευτικού δικτύου που αποτελούνταν από κανάλια νερού, μαρτυρώντας την ύπαρξη ενός πολιτιστικού τοπίου.

Ο πρίγκιπας Bader bin Abdullah bin Farhan AlSaud, Υπουργός Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε: «Η αναγνώριση της UNESCO αντανακλά την αφοσίωση του Βασιλείου στην προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Πολιτιστικά μνημεία όπως το Al-Faw αναδεικνύουν την Σαουδική Αραβία ως «πατρίδα» πολλών πολιτισμών, και αποκαλύπτουν μια μακρά ιστορία και πολιτιστική αξία κατά το πέρασμα χιλιάδων ετών. Το Βασίλειο έχει δεσμευτεί να προστατεύει αυτούς τους πολύτιμους θησαυρούς, διασφαλίζοντας τη διατήρησή τους για τις μελλοντικές γενιές».

Κάποτε, ο χώρος Al-Faw ήταν μια πόλη-όαση που άκμαζε ως κομβική περιοχή για το εμπόριο του λιβανιού, συνδέοντας τη Νότια Αραβία με τη Μεσοποταμία και τη Μεσόγειο. Οι ανασκαφές αποκαλύπτουν διαδοχικές κατοικήσεις από τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς πολιτισμούς και επαφές με πολλαπλές πολιτιστικές ομάδες.

Ο αρχαιολογικός χώρος Al-Faw διαθέτει ένα ευρύ φάσμα προϊστορικών ευρημάτων, όπως εντυπωσιακές κωνικές πέτρινες κατασκευές και μεγάλοι κυκλικοί τάφοι που εκτείνονται στην περιοχή των 50 km², αποδεικνύοντας τη μακροχρόνια ανθρώπινη παρουσία εκεί. Επίσης, εντοπίζονται σε διάφορα σημεία της περιοχής βραχογραφίες που αναπαριστούν ανθρώπινα και ζωικά μοτίβα, άρματα, καμήλες και άγρια ζώα, όπως αίγαγροι και όρυξ.

Ο χώρος Al-Faw αποτελεί μία ακόμη προσθήκη στα μνημεία του Βασιλείου που έχουν ήδη εγγραφεί στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όπως ο αρχαιολογικός χώρος Hegra, η περιοχή At-Turaif στο ad-Dir’iyah, η ιστορική Τζέντα, η βραχοτεχνία στην περιοχή Hail, η όαση Al-Ahsa, και οι περιοχές Ḥimā και ‘Uruq Bani Ma’arid.

Σχετικά με το Υπουργείο Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας:

Η Σαουδική Αραβία διαθέτει μια μακρά ιστορία στον τομέα των τεχνών και του πολιτισμού. Το Υπουργείο Πολιτισμού αναπτύσσει την πολιτιστική οικονομία της Σαουδικής Αραβίας και εμπλουτίζει την καθημερινή ζωή των πολιτών, των κατοίκων και των επισκεπτών.

Έχοντας υπό την εποπτεία του 11 ειδικές επιτροπές για κάθε τομέα, το Υπουργείο ηγείται ενός πολιτιστικού μετασχηματισμού με στόχο την ανάπτυξη ενός πλούσιου οικοσυστήματος που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, αξιοποιεί τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε τομέα και απελευθερώνει νέες και εμπνευσμένες μορφές έκφρασης.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου