Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Στέφανος Κασσελάκης: Νοίκιασε γραφεία 1.500 τ.μ. στην Πειραιώς – Η στρατηγική του ενόψει του Συνεδρίου και οι κινήσεις που ετοιμάζει

 


Με τον εμφύλιο να σπαράσσει τον ΣΥΡΙΖΑ και το Συνέδριο να βρίσκεται στον αέρα μόλις 18 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του, ο Στέφανος Κασσελάκης παίζει τα τελευταία του χαρτιά βάζοντας στο τραπέζι το «όπλο» της απώλειας της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ προετοιμάζει το plan b, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η ανατροπή του αποκλεισμού του.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΚΙΡΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Ήδη δύο βουλευτές, ο Πέτρος Παππάς και ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, δήλωσαν πως, αν δεν του επιτραπεί να είναι υποψήφιος, θα ανεξαρτητοποιηθούν, ενώ τουλάχιστον τρεις, κάποιοι μιλούν για ακόμη πέντε, είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν. Αυτό αυτόματα θα σημάνει την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ κοινοβουλευτικά στην τρίτη θέση, με το ΠΑΣΟΚ να γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση στη θέση του.

Μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν αυτή η «απειλή» θα πιάσει τόπο, αν και η πλευρά των «87» δεν δείχνει να κάνει βήμα πίσω, επιμένοντας πως το θέμα της υποψηφιότητας Κασσελάκη έχει κλείσει οριστικά. Ο ίδιος, πάντως, προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ενώ οι κινήσεις του δείχνουν πως δεν πρόκειται να μείνει εκτός πολιτικής, ό,τι και αν συμβεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, ήρθε για να μείνει, όπως σημείωναν στενοί του συνεργάτες.

Στην Πειραιώς

Όπως αποκάλυψε η Realnews, και επιβεβαίωσαν πηγές από το περιβάλλον του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στ. Κασσελάκης προχώρησε ήδη στην ενοικίαση γραφείων επί της Πειραιώς, στα σύνορα του Ταύρου με την Καλλιθέα, όπου θα στεγαστεί από την ερχόμενη εβδομάδα όλο το επιτελείο του. Πρόκειται για έναν industrial (βιομηχανικό) χώρο, 1.500 τετραγωνικών μέτρων, όπου, εκτός από το πολιτικό γραφείο του, θα υπάρχουν χώροι που θα εργάζονται οι στενοί του συνεργάτες, αλλά και γραφεία για τους εθελοντές που θα αναλάβουν δράση για την καμπάνια του.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.odikosmassyriza.gr, έχει ήδη συγκεντρώσει 3.500 εθελοντές, που εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 4.000 σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ήδη 1.000 από την Αττική δηλώνουν άμεσα διαθέσιμοι για οποιαδήποτε δράση, περιμένοντας να αξιοποιηθούν. Ήδη ετοιμάζονται να εγκατασταθούν εκεί ο διευθυντής του γραφείου του Μανώλης Καπνισάκης, οι υπεύθυνοι του γραφείου Τύπου Μπάμπης Παπαδάκης και Ευγενία Κουντούρη, η Κωνσταντίνα Μουτζουρούλια και ο Κωνσταντίνος Μαρκέτος που χειρίζονται τα social media, επιστημονικοί συνεργάτες, καθώς επίσης στελέχη που απαρτίζουν το Οργανωτικό.

Στους μεγάλους χώρους που διαθέτει το κτίριο θα γίνονται, επίσης, γυρίσματα για τα βίντεο του Στ. Κασσελάκη, ενώ θα πραγματοποιεί και συναντήσεις με στελέχη, αλλά και με απλά μέλη που θέλουν να τον δουν, στα πρότυπα της «ημέρας του προέδρου» που είχε κάνει στην Κουμουνδούρου.

Μπορεί όλα αυτά να δείχνουν ότι προετοιμάζεται και για το plan b, δηλαδή τη δημιουργία του δικού του κόμματος εφόσον παραμείνει ο αποκλεισμός του για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο ίδιος φαίνεται πως «ξορκίζει» την εφαρμογή του.

Παρά το γεγονός ότι πληθαίνουν οι φωνές που του ζητούν να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, τόσο στις επαφές που έχει με τους πολίτες, όσο και από συνεργάτες αλλά και βουλευτές που τον προτρέπουν να τολμήσει να κάνει το επόμενο βήμα, ο ίδιος απαντά πως δεν επιθυμεί τώρα δικό του κόμμα.

«Δεν θέλω να φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν γίνεται να φύγουμε, ο κόσμος περιμένει από μένα», λέει χαρακτηριστικά στους συνεργάτες του, ωστόσο είναι προφανές πως, αν δεν του επιτρέψουν τελικά να είναι υποψήφιος, δεν θα υπάρχει άλλος δρόμος. Σε αυτήν την περίπτωση, η πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει θα είναι η «μαγιά» για το νέο κόμμα, με τα μέλη που θα έχουν εγγραφεί ως υποστηρικτές του και τους εθελοντές.

Η Πολιτική Γραμματεία προχώρησε στην πολιτική καταδίκη της δημιουργίας ψηφιακής πλατφόρμας από τον Στ. Κασσελάκη. Πέντε μέλη της, η Ρένα Δούρου, ο Πάνος Ρήγας, ο Νίκος Σκορίνης, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Ολυμπία Τελιγιορίδου, διαφώνησαν με το σκέλος που αφορούσε τα εσωκομματικά και δεν ψήφισαν, αντιθέτως ζήτησαν να πέσουν οι τόνοι από το όργανο και να μην τροφοδοτεί συνεχώς την εσωστρέφεια.

Οπως αναφέρει η απόφαση, «η δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας αποτελεί άλλο ένα πρωτοφανές και πρωτόγνωρο γεγονός, μετά την αποστολή του εξωδίκου στην Κ.Ε. και την Π.Γ. του κόμματος. Είναι μια επιλογή συνειδητά παραπλανητική, αφού χρησιμοποιεί στο domain name και στο εσωτερικό της το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά και ανταγωνιστική στο κόμμα μας».

Αν και υπήρξαν φωνές μεταξύ των «87», τελικά δεν έπεσε ξανά στο τραπέζι πρόταση για τη διαγραφή του Στ. Κασσελάκη, καθώς είναι γνωστό πως αυτή πρέπει να περάσει από την Επιτροπή Δεοντολογίας, που είναι το μόνο όργανο την πλειοψηφία του οποίου ελέγχει ακόμα ο πρώην πρόεδρος.

Το Συνέδριο

Όλα θα κριθούν στο Συνέδριο εφόσον πραγματοποιηθεί στον χρόνο που έχει οριστεί (8-10 Νοεμβρίου), καθώς υπάρχουν φωνές που προτείνουν την αναβολή του προκειμένου να πέσουν οι τόνοι. Μάλιστα, το γραφείο του Στ. Κασσελάκη κατήγγειλε την Κουμουνδούρου ότι επιθυμεί να κλείσει το νυχτερινό κέντρο διασκέδασης «GAZI LIVE» το οποίο έχει χωρητικότητα περίπου 2.500 άτομα, κάτι που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει και σε ένα παράλληλο υβριδικό συνέδριο για όσους δεν χωρούν στην αίθουσα.

«Είναι ικανοί για όλα», έλεγαν από το στρατόπεδο Κασσελάκη, ενώ βουλευτές και στελέχη που τον υποστηρίζουν έκαναν δηλώσεις για την υποψηφιότητά του λέγοντας πως τα πάντα θα κριθούν στο Συνέδριο από την πλειοψηφία που θα διαμορφωθεί.

«Εκεί θα κριθούν οι υποψηφιότητες», σημείωναν με νόημα, απορρίπτοντας τα όσα λένε οι «87», ότι δηλαδή το θέμα θεωρείται λήξαν και πως η απόφαση αποκλεισμού είναι αμετάκλητη, καθώς η προθεσμία για τις υποψηφιότητες λήγει στις 24 Οκτωβρίου.

«Ο Κασσελάκης έχει σχέδιο που ξετυλίγεται από τις ευρωεκλογές και συνεχίζει», είπε η Όλγα Γεροβασίλη στην Πολιτική Γραμματεία και προσέθεσε: «Ή για να κρατήσει τμήμα των μελών και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, διαλύοντας επί της ουσίας ό,τι ξέρουμε μέχρι σήμερα και πολιτικά και οργανωτικά με δεξιά στροφή, ή το plan b, το οποίο το δοκιμάζει μέσω της πλατφόρμας, είναι για δικό του κόμμα».

Ο Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε πως ο Στ. Κασσελάκης επιδιώκει «την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει στη δημιουργία δικού του κόμματος, που δεν θα έχει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως ισχυρό ανταγωνιστή». ενώ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος χαρακτήρισε τη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας ως μια επιλογή ρήξης του Στέφανου Κασσελάκη με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κανονικός κόσμος»

Η παρέμβαση, όμως, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις ήταν αυτή του Παύλου Πολάκη στην Πολιτική Γραμματεία, καθώς άφησε αιχμές για τη στάση των «87», ενώ χρησιμοποίησε προσβλητικές αναφορές εναντίον του Στ. Κασσελάκη.

«Η αναφορά πως ντρέπεται να χάσει από βουλευτή του δείχνει έναν εγωπαθή νάρκισσο και η αναφορά περί συμμετοχικής αμεσοδημοκρατίας δείχνει αδολφοχιτλερισμό!», είπε ο Κρητικός βουλευτής και προσέθεσε: «Εσείς οι ‘‘87’’ την έχετε κάνει τη μ… με τον αποκλεισμό και τώρα το παίζει πληγωμένος-παραπονεμένος πρίγκιπας! Αν έρθει κανονικός κόσμος να ψηφίσει, αυτός ο νάρκισσος δεν θα βγει πρόεδρος!».

Η Έλενα Ακρίτα τον ρώτησε διαδικτυακά «ποιος είναι ο κανονικός κόσμος», με τον Πολάκη να της απαντά «έλα, κομμένες οι αηδίες», ενώ ο Π. Παππάς δήλωσε πως κανένας δημοκρατικός προοδευτικός πολίτης δεν μπορεί να είναι σε ένα κόμμα, στο οποίο ακούγονται απόψεις όπως αυτές του Π. Πολάκη περί κανονικών και μη ψηφοφόρων. «Χωρίζει ο κ. Πολάκης τους ανθρώπους σε κανονικούς και μη κανονικούς; Ύστερα από αυτό ακολουθεί μια κανονικότατη συντριβή, όταν χωρίζεις τους ανθρώπους σε κανονικούς και μη».

Ο Π. Πολάκης, πάντως, όχι μόνο δεν έκανε πίσω, αλλά συνέχισε τους χαρακτηρισμούς προκαλώντας μάλιστα τον Στ. Κασσελάκη σε τηλεμαχία:

«Ουσιαστικά, με τη βοήθεια και μέρους των ‘‘87’’, τον έχει κάνει να συμπεριφέρεται σαν Βασιλάκης Καΐλας που τον πετάνε εκτός. Όχι, εγώ θέλω να επανέλθει στον στίβο της αντιπαράθεσης και να ηττηθεί. Και τον προκαλώ και δημόσια να προχωρήσουμε σε ένα ντιμπέιτ».

enikosgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου