Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Ισχυρές εκρήξεις στην Βηρυτό – Οι IDF είπαν ότι θα χτυπήσουν εγκαταστάσεις που συνδέονται με την χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ


Εκρήξεις καταγράφονται στη Βηρυττό, μετά την προειδοποίηση του Ισραήλ ότι θα εξαπολύσει στοχευμένα πλήγματα σε εγκαταστάσεις που συνδέονται με τη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. 

«Θα επιτεθούμε σε έναν αριθμό στόχων τις επόμενες ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου.

«Τις επόμενες ώρες θα εκδώσουμε προειδοποίηση εκκένωσης στους Λιβανέζους κατοίκους στη Βηρυτό και σε άλλες τοποθεσίες για να εκκενώσουν εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτούνται οι τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ”».

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών πρόσθεσε πως το Ισραήλ πρόκειται να επιτεθεί σε διαφορετικά παραρτήματα του οικονομικού βραχίονα της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ Al-Qard Al-Hassan.

Δεν αναφέρθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τις τοποθεσίες των εγκαταστάσεων που θα τεθούν στο στόχαστρο.

Τι είναι το Qard Al Hassan

Όπως μεταδίδει το CNN, το Qard Al Hassan είναι ένα μη κερδοσκοπικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, που ιδρύθηκε το 1983. Προσφέρει άτοκα δάνεια για την ανακούφιση της φτώχειας στη σιιτική κοινότητα, με βάση τις ισλαμικές Αρχές του δανεισμού χωρίς τόκο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al-Manar το οποίο πρόσκειται στη Χεζμπολάχ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Al-Qard Al-Hassan το 2007, λέγοντας ότι χρησιμοποιούνταν από τη Χεζμπολάχ «ως κάλυμμα για τη διαχείριση των οικονομικών δραστηριοτήτων της τρομοκρατικής οργάνωσης και για να αποκτήσει πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα».

«Προχωράμε από την ήττα του εχθρού στην καταστροφή του» είπε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα βόρεια σύνορα της χώρας την Κυριακή, ενθάρρυνε τα στρατεύματά του που μάχονται εναντίον της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, λέγοντάς τους ότι το Ισραήλ «προχωρά από την ήττα του εχθρού στην καταστροφή του».

Ο Γκάλαντ είπε στους στρατιώτες, ότι μετακινούνται από τη φάση της μάχης εναντίον των μαχητών στα γύρω χωριά σε μια «κατάσταση καταστροφής», ανατινάζοντας τούνελ, αποθήκες πυρομαχικών και καταστρέφοντας άλλες υποδομές της Χεζμπολάχ.

«Στόχος μας είναι να καθαρίσουμε εντελώς αυτή την περιοχή, ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να επιστρέψουν εδώ (στο βόρειο Ισραήλ) και να ξαναρχίσουν τη ζωή τους κανονικά», δήλωσε ο Γκάλαντ, σύμφωνα με το CNN.

Ένας από τους δηλωμένους στόχους του πολέμου του Ισραήλ είναι να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί πολίτες που έχουν εκτοπιστεί από τις συνοριακές περιοχές, λόγω των διασυνοριακών πυρών με τη Χεζμπολάχ. Από την άλλη πλευρά των συνόρων, εκατοντάδες χιλιάδες Λιβανέζοι πολίτες έχουν επίσης εκτοπιστεί, καθώς το Ισραήλ βομβαρδίζει το νότιο Λίβανο με αεροπορικές επιδρομές.

«Είπαμε ότι θα επιστρέψουμε τους κατοίκους του βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια, και αυτό κάνουμε», δήλωσε ο Γκάλαντ. «Χτυπάμε τον εχθρό και τον εξαντλούμε για να κάνουμε αυτή την ασφάλεια δυνατή».

Ο Γκάλαντ είπε ότι οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις εξακολουθούν να «ολοκληρώνουν την αποστολή» στο Λίβανο και ότι ο στρατός «προετοιμάζεται για επόμενες αποστολές».

Επίθεσης την ώρα της επίσκεψης του Γκάλαντ στα βόρεια σύνορα

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποίησαν ισραηλινά αεροσκάφη στην πόλη Χιάμ, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το NNA, 14 διαδοχικές αεροπορικές επιθέσεις στόχευσαν πολλαπλές περιοχές της πόλης μέσα σε διάστημα 15 λεπτών το απόγευμα της Κυριακής, τοπική ώρα.

Η Χιάμ απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα (περίπου 2,5 μίλια) από τον ισραηλινό οικισμό Μετούλα στην άλλη πλευρά των συνόρων. Βρίσκεται επίσης κοντά στην πόλη Κφαρ Κίλα, η οποία έχει καταστραφεί από την ισραηλινή εισβολή στο νότιο Λίβανο.

Το CNN επικοινώνησε με τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις για σχολιασμό σχετικά με τους στόχους των αεροπορικών επιδρομών, αλλά δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση.

Οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν την ώρα που ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, επισκεπτόταν τα στρατεύματα στα σύνορα.

πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου