Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Boeing: Την Τετάρτη ψηφίζουν οι μηχανικοί για τις αυξήσεις 35% – Θα λήξει η απεργία;

 


Μετά τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα για την ασφάλεια των αεροσκαφών της και τους μυστηριώδεις θανάτους πρώην υπαλλήλων – μαρτύρων σε δίκες εναντίον της, τα «κενά αέρος» για την Boeing συνεχίστηκαν με μία παρατεταμένη απεργία των μηχανικών. Αυτή ίσως να φτάσει στο τέλος της την Τετάρτη.

Η Boeing και το συνδικάτο των μηχανικών έχουν καταλήξει σε συμφωνία για νέα συλλογική σύμβαση, που προβλέπει σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις σε ορίζοντα 4ετίας. Για να δοθεί ωστόσο οριστικό τέλος στην απεργία, που έχει κρατήσει πάνω από έναν μήνα, παγώνοντας την παραγωγή αεροσκαφών, θα πρέπει τα μέλη του συνδικάτου να υπερψηφίσουν την πρόταση.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Η νέα προτεινόμενη σύμβαση προβλέπει;

  • Αυξήσεις μισθών κατά 35% σε τέσσερα χρόνια
  • Υψηλότερο μπόνους υπογραφής 7.000 δολαρίων
  • εγγυημένες ελάχιστες πληρωμές σε ένα ετήσιο πρόγραμμα μπόνους
  • Υψηλότερες εισφορές της εταιρείας στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα 401 (k).

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας των ΗΠΑ Τζούλι Σου συναντήθηκε και με τα δύο μέρη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και φαίνεται να βοήθησε στο να βρεθεί η χρυσή τομή.

«Με τη βοήθεια της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας των ΗΠΑ, Τζούλι Σου, λάβαμε μια πρόταση και ψήφισμα κατόπιν διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της απεργίας. Αξίζει να το λάβετε υπόψη σας», ανακοίνωσε η Διεθνής Ένωση Μηχανολόγων και Εργατών Αεροδιαστημικής.

Στήριξη Μπάιντεν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν πιστεύει ότι η διαδικασία συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθούν καλά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και η τελική απόφαση για μια σύμβαση θα είναι να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι στο συνδικάτο», σχολίασε από την πλευρά του εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε δήλωση.

Η απεργία ξεκίνησε στις 13 Σεπτεμβρίου όταν περισσότεροι από 30.000 μηχανικοί απέρριψαν συντριπτικά μια προτεινόμενη συμφωνία που προέβλεπε αυξήσεις μισθών 25% σε διάστημα τεσσάρων ετών. Η Boeing έκανε αργότερα βελτιωμένη προσφορά, αλλά το συνδικάτο την αποδοκίμασε λέγοντας ότι δεν ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

«Ανυπομονούμε να ψηφίσουν οι υπάλληλοί μας την πρόταση που έγινε από τις διαπραγματεύσεις», ανέφερε η Boeing σε δήλωση.

Σε δεινή θέση η εταιρεία

Η εταιρεία νωρίτερα αυτόν το μήνα προειδοποίησε ότι θα εμφανίσει σημαντικές ζημιές και θα αναλάβει χρεώσεις περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εμπορικές και αμυντικές μονάδες της.

Στις 11 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε περικοπές θέσεων εργασίας, που αντιστοιχούν στο 10% του εργατικού δυναμικού της, ενώ γνωστοποίησε ότι η εταιρεία θα σταματήσει να κατασκευάζει 767 όταν εκπληρωθούν οι παραγγελίες, το 2027.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου