Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Ξεκινάει η διαδικασία επιλογής νέου ηγέτη της Χαμάς με τις ευλογίες του Ιράν – Ποιος θα διαδεχθεί τον Σινουάρ;


 Σε μία νέα εποχή μπαίνει η Χαμάς καθώς τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης θα συναντηθούν για να επιλέξουν τον διάδοχο του Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος δολοφονήθηκε από τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.

Αν και υπάρχει έντονη φημολογία για το ποιος θα μπορούσε να αναλάβει τα ηνία της Χαμάς, εντούτοις φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποιο φαβορί.

Όλοι γνωρίζουν ότι ο νέος ηγέτης θα τοποθετηθεί αυτόματα στην νούμερο ένα θέση της λίστας με τους καταζητούμενους του Ισραήλ

Το βέβαιο είναι ότι την διαδικασία επηρεάζει η Τεχεράνη, που είναι και ο πιο ισχυρός σύμμαχος της Χαμάς. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί βρέθηκε σήμερα (19/10) στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Συμβουλίου της Χαμάς, Μοχάμαντ Ισμαήλ Νταρβίς. Παρόλα αυτά τα στελέχη της Χαμάς θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και τα συμφέροντα του Κατάρ, όπου διαμένουν αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη και μέλη του Πολιτικού Γραφείου της οργάνωσης.

Πότε θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις

Δύο αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν στο BBC ότι οι συζητήσεις για την επιλογή του διαδόχου του Σινουάρ θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα.

Από τον Ιούλιο, οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός έχουν «παγώσει» και πολλοί πιστεύουν ότι ο Γιαχία Σινουάρ, που ήταν σκληροπυρηνικός και φανατικός εχθρός του Ισραήλ, αποτελούσε σημαντικό εμπόδιο για οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Μετά την δολοφονία Σινουάρ ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς επανέλαβε στο BBC ότι οι όροι της οργάνωσης για να αποδεχτεί την εκεχειρία και να απελευθερώσει Ισραηλινούς ομήρους δεν έχουν αλλάξει.

Η Χαμάς συνεχίζει να απαιτεί την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα, τον τερματισμό των εχθροπραξιών, τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανοικοδόμηση της εμπόλεμης περιοχής. Αυτούς τους όρους απορρίπτει κατηγορηματικά το Τελ Αβίβ που επιμένει ότι οι μαχητές της Χαμάς πρέπει να παραδοθούν και να απελευθερώσουν τους Ισραηλινούς ομήρους.

Σε ερώτηση του βρετανικού δικτύου για το μήνυμα που έστειλε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στα μέλη της Χαμάς, τα οποία κάλεσε να παραδώσουν τα όπλα και να απελευθερώσουν τους ομήρους για να ζήσουν οι αξιωματούχοι της οργάνωσης απάντησαν: «Είναι αδύνατο για εμάς να παραδοθούμε. Αγωνιζόμαστε για την ελευθερία του λαού μας και δεν θα δεχθούμε να παραδοθούμε. Θα πολεμήσουμε μέχρι την τελευταία σφαίρα και τον τελευταίο στρατιώτη, όπως ακριβώς έκανε ο Σινουάρ».

Ποιος θα διαδεχθεί τον Σινουάρ;

Η δολοφονία του Σινουάρ ήταν μια από τις σημαντικότερες απώλειες της οργάνωσης εδώ και δεκαετίες αφού ήταν ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις στην Γάζα.

Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι η διοίκηση και οι εντολές στην Χαμάς όπως και στην Χεζμπολάχ μοιράζονται σε αρκετά στελέχη προκειμένου με τον θάνατο ενός ηγέτη να μην πλήττεται η επιχειρησιακή ικανότητα της οργάνωσης.

Αυτό που θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη είναι ότι η επιλογή του νέου ηγέτη θα στείλει ένα μήνυμα στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ αλλά και την διεθνή κοινότητα. Το ερώτημα είναι αν η Χαμάς θέλει να στείλει ένα σκληρό μήνυμα όπως έπραξε όταν τοποθέτησε στο τιμόνι τον Σινουάρ, ο οποίος θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι της Χαμάς είπαν στο BBC ότι ο Χαλίλ αλ Χάγια, ο οποίος είναι αναπληρωτής του Σινουάρ και ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της οργάνωσης εκτός Γάζας, θεωρείται ως μία ισχυρή υποψηφιότητα.

Ο Χαλίλ αλ Χάγια που διαμένει στο Κατάρ, ηγείται σήμερα της αντιπροσωπείας της Χαμάς στις συνομιλίες με το Ισραήλ για κατάπαυσης του πυρός και διαθέτει βαθιά γνώση και κατανόηση της κατάστασης στη Γάζα.

Μία άλλη επιλογή είναι ο αδελφός του Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ. Ο 49χρονος έχει αναδειχθεί σε κεντρική φιγούρα στην Χαμάς και πιστεύεται ότι ηγείται των εναπομεινάντων ένοπλων ομάδων της οργάνωσης, ενώ μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Χαμάς στη Γάζα. Σε περίπτωση, όμως, που επιλεχθεί για ηγέτης της Χαμάς η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης αφού θα συνεχίσει την σκληρή «γραμμή» του αδελφού του έναντι του Ισραήλ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται ειδικούς στο θέμα, το πιο πιθανό είναι η Χαμάς να επιλέξει έναν ηγέτη εκτός της Γάζας και να δώσει έναν μεγαλύτερο ρόλο στον αδελφό του Γιαχία Σινουάρ στον πόλεμο κατά του Ισραήλ.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου