Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024
Το bitcoin αποθεματικό νόμισμα και για πληρωμή των φόρων;
Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr
Μπορεί το Bitcoin να έχει υποχωρήσει λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος κάτω από τα 90.000 δολάρια από τα υψηλά των 107.000, αλλά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ξεπερνά σε απόδοση όλες τις άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως μετοχές, ομόλογα και πολύτιμα μέταλλα.
Η αξία του σημαντικότερου κρυπτονομίσματος αυξήθηκε πάνω από 120% κατά τη διάρκεια του 2024 και η εξέλιξη αυτή απέχει πολύ από το να τελειώσει, όπως λέει ο Αντρέ Ντραγκός, επικεφαλής της έρευνας στην εταιρεία έκδοσης κρυπτονομισμάτων Bitwise: «Το Bitcoin ήταν η πιο επιτυχημένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων φέτος και πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί ξανά για το τέλος του 2025, καθώς θα φτάσει στα 200.000 δολάρια. Ακόμη πιο αισιόδοξος ο Τομ Λι, συνιδρυτής του οίκου ανάλυσης Fundstrat, αναμένει μάλιστα αύξηση στα 250.000 δολάρια.
Η πολιτική Τραμπ
Ο Γερμανός, πρώην υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ζήτησε μάλιστα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Bundesbank να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν στα αποθέματά τους κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin.
Για να το δικαιολογήσει την πρότασή του, ο πρόεδρος του FDP τόνισε ότι παρόμοιες σκέψεις υπάρχουν και στις ΗΠΑ. «Η νέα κυβέρνηση Τραμπ ακολουθεί μια εξαιρετικά προοδευτική πολιτική όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin», δήλωσε ο Λίντνερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Στην Ουάσιγκτον εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα να συμπεριλάβει κρυπτονομίσματα στα αποθεματικά της, εκτός από νομίσματα και χρυσό», σημείωσε ο Λίντνερ και πρόσθεσε: «Η ΕΚΤ και η Bundesbank είναι ανεξάρτητες στη λήψη των αποφάσεών τους. Αλλά η Γερμανία και η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψουν να μείνουν πίσω εδώ ξανά. Στη Φρανκφούρτη, θα πρέπει να εξεταστεί εάν τα κρυπτονομίσματα θα πρέπει επίσης να γίνουν μέρος των αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών, καθώς αντιπροσωπεύουν πλέον σημαντικό μέρος της παγκόσμιας αύξησης του πλούτου».
Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ αποκαλεί το Bitcoin «ψηφιακό χρυσό» είναι αξιοσημείωτο. Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είπε ότι το Bitcoin είναι άμεσος ανταγωνιστής του φυσικού χρυσού. Ωστόσο, ο Πάουελ επεσήμανε την υψηλή αστάθεια, η οποία καθιστά το Bitcoin μη ελκυστικό ως μέσο πληρωμής ή αποταμίευσης.
«Κρυπτο-έθνος»
Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, προορίζεται να μετατρέψει τις ΗΠΑ ως «Κρυπτο-έθνος». Ο Τραμπ διόρισε άλλωστε τον πρώην διευθυντή του Paypal Ντέιβιντ Σακς ως «κρυπτο-τσάρο» -δηλαδή κυβερνητικό εκπρόσωπο για την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τα κρυπτονομίσματα.
Ο Σακς είναι επενδυτής στο Bitcoin και στο Ethereum εδώ και χρόνια και θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου αποθεματικού σε bitcoin ή τουλάχιστον θα μπορούσε να δημιουργήσει το νομικό πλαίσιο για μια βιομηχανία κρυπτονομισμάτων.
Οι πιθανοί κίνδυνοι
Ο Κρίστιαν Λίντνερ ρωτήθηκε και για τους κινδύνους των κρυπτονομισμάτων, των οποίων οι τιμές παρουσιάζουν επανειλημμένα μεγάλες διακυμάνσεις: «Αυτές οι επιφυλάξεις είναι γνωστές», είπε και πρόσθεσε: «Κανείς δεν θα έκανε καλά να επενδύσει α πάντα σε αυτά. Ωστόσο, ως ένα αποκεντρωμένο σύστημα στο οποίο κανείς μόνος δεν έχει εξουσία, οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι υπολογίσιμοι. Αλλωστε, υπάρχουν επίσης διακυμάνσεις στα κλασικά περιουσιακά στοιχεία όπως τα πολύτιμα μέταλλα».
Ο Ούλριχ Λόιτσμαν, επικεφαλής αναλυτής νομισμάτων στην Commerzbank, άσκησε πάντως κριτική στην ιδέα ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να έχουν αποθέματα bitcoin: «Μέσα στην υπάρχουσα λογική της πολιτικής των αποθεματικών, έχει νόημα μόνο εάν η αμερικανική κυβέρνηση έχει συμφέρον να αυξήσει τεχνητά την τιμή του bitcoin», τόνισε ο Γερμανός οικονομολόγος και πρόσθεσε: «Η Ρεπουμπλικανική γερουσιαστής Σίνθια Λάμις που κατέχει bitcoin από το 2013.,ενδιαφέρεται σίγουρα να αυξηθούν οι τιμές. Αλλά γιατί θα έπρεπε να είναι και προς το συμφέρον του κράτους, αυτό με ξεπερνά», τόνισε ο Λόιτσμαν και αναρωτήθηκε: «Γιατί ένα κράτος που έχει το μονοπώλιο στην έκδοση μέσων πληρωμής και μπορεί έτσι να δημιουργήσει νομίσματα, να εκθέσει το δικό του νόμισμα σε ένα ανταγωνιστικό προϊόν;»
Η «Κρυπτο-κοιλάδα» της Ελβετίας
Σε χωριά και πόλεις της Ελβετίας πάντως, οι κάτοικοι μπορούν να πληρώνουν με κρυπτονομίσματα τους φόρους και τα κάθε είδους τέλη. Για παράδειγμα, το Τσουγκ, μια πόλη 30.000 κατοίκων-πρωτεύουσα στο ομώνυμο καντόνι- από το 2016 έγινε ο πρώτος δήμος στον κόσμο που δέχεται κρυπτονομίσματα ως κανονικό μέσο πληρωμής φόρων και τελών. Αρχικά το ανώτατο όριο για τις πληρωμές ήταν κρυπτονομίσματα αξίας 100.000 φράγκων, αλλά το 2023 αυξήθηκε στο 1,5 εκατομμύριο φράγκα. Μετά την αύξηση του ορίου το 2023 μάλιστα, περισσότερα από 100 άτομα και εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει 6,51 εκατομμύρια φράγκα σε φόρους, με κρυπτονομίσματα. Όχι τυχαία, το καντόνι Τσουγκ ονομάστηκε «Κρυπτο-κοιλάδα»: Περίπου το ένα τρίτο των πληρωμών φόρων γίνεται σε Bitcoin και το ένα τρίτο σε Ethereum.
Όπως εξηγεί ο οικονομικός διευθυντής στο δήμο του Τσουγκ, Χάιντς Τένλερ, οι περισσότερες πληρωμές φόρων εισπράττονται μόνο το τελευταίο τρίμηνο. «Αναμένουμε φέτος πληρωμές έως και 10 εκατομμυρίων φράγκων με κρυπτονομίσματα. Τα ποσά είναι πιθανό να αυξηθούν γρήγορα στο μέλλον», λέει ο Τένλερ .Τα τελικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα το πρώτο τρίμηνο του 2025.
naftemporiki.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου