Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024

Προ των πυλών το January Effect στην Αθήνα: 5+2 επιχειρηματικές εξελίξεις τονώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον


Ανέστης Ντόκας • antokas@naftemporiki.gr

Εάν ανήκετε στους επενδυτές που αφήνουν τη μοίρα να καθορίζει την επενδυτική τους στρατηγική, τότε έχετε ακόμη έναν λόγο να είστε αισιόδοξοι για το 2025 έτσι όπως εξελίσσεται μέχρι σήμερα η εικόνα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.


Οι στατιστικές της τελευταίας πενταετίας έχουν δείξει ότι το φαινόμενο του Ιανουαρίου (January Effect) έχει προσφέρει θετικές αποδόσεις για τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες και για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, που φέτος κλείνει τέσσερα διαδοχικά χρόνια σε ανοδική τροχιά.

Μάλιστα, όπως θα περιγράψουμε και στη συνέχεια, μέσα στον Ιανουάριο του 2025 αναμένονται τουλάχιστον επτά επιχειρηματικές εξελίξεις, που αφορούν placements μετοχών, διαγραφές εισηγμένων, εισαγωγές μετοχών στο εξωτερικό, αποεπενδύσεις και μετατάξεις από την Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α.) στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου και οι οποίες θα ενισχύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον τη χρονιά που έρχεται.
Τo January Effect στις ΗΠΑ

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα 130 τελευταία χρόνια ο Dow Jones στη Wall Street ενισχύεται κάθε χρονιά που τελειώνει σε 5, όπως τονίζεται σε άρθρο των Financial Times.

Για τις αμερικανικές αγορές, οι αριθμοί αναφορικά με το φαινόμενο του Ιανουαρίου είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί: Εξετάζοντας μία περίοδο 21 ετών, ο Dow Jones Industrial Average των 30 blue chips επέδειξε κατά μέσο όρο άνοδο της τάξης του 2,1% τον μήνα Ιανουάριο. Αντίστοιχα, ο δείκτης Standard & Poors 500 ενισχύθηκε κατά 1,8% και ο δείκτης Nasdaq Composite παρουσίασε κέρδη κατά 3,6%. Όπως τονίζεται σε έρευνα που έχει εκπονήσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νίκος Φίλιππας, έχει παρατηρηθεί ότι το φαινόμενο January Effect εμφανίζεται εντονότερα στις εταιρείες μικρής χρηματιστηριακής αξίας (small-cap).

Η εμφάνιση του January Effect συνδέεται κυρίως με ψυχολογικούς λόγους, λόγους αναδιάρθρωσης θεσμικών χαρτοφυλακίων κ.λπ. Εντούτοις, η ύπαρξη του φαινομένου του Ιανουαρίου παραμένει ένα άλυτο παζλ για τους ερευνητές της χρηματοοικονομικής επιστήμης. Σύμφωνα με τα εμπειρικά αποτελέσματα, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος μπορούν να θεωρηθούν μήνες ανόδου, όταν εξετάζονται οι ονομαστικές αποδόσεις. Εξετάζοντας τις πραγματικές αποδόσεις, στους μήνες ανόδου προστίθεται και ο Ιούλιος, ενώ οι υπόλοιποι μήνες δεν παρουσιάζουν στατιστικά σημαντική επίδραση.
Οι εν Ελλάδι εξελίξεις

Όπως προαναφέρθηκε, στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά αναμένονται επτά επιχειρηματικές εξελίξεις.

Εξ αυτών, οι πέντε που θα βρεθούν στο επίκεντρο της επενδυτικής κοινότητας στις αρχές του 2025 αφορούν την εισαγωγή της Τitan America, θυγατρικής του ομίλου Τιτάν, στη Wall Street, τη συμφωνία του CVC Capital – Hellenic HealthCare Group με το κρατικό επενδυτικό ταμείο Qatar Investment Authority (QIA), την εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική από την Ευρώπη Holdings, σχήμα το οποίο προήλθε από τη συγχώνευση της Κλουκίνας – Λάππας με την Ιntracom Properties, το placement της Attica Group και τη μετάταξη της Real Consulting από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Οι υπόλοιπες δύο αφορούν διαγραφές μετοχών, αυτές των Τέρνα Ενεργειακή και ΒΙΣ.

Πιο αναλυτικά:

1. Το επόμενο βήμα της Titan: H πρώτη μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία της νέας χρονιάς αναμένεται από τον όμιλο Τιτάν. Όλα δείχνουν ότι η εισαγωγή της αμερικανικής θυγατρικής, της Τitan America, στη Wall Street θα πραγματοποιηθεί ίσως μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο Καπιτώλιο, στις 20 Ιανουαρίου 2025. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εννεάμηνο του 2024, η Titan America παρουσίασε τζίρο 1,1 δισ. ευρώ (+4,2%) και EBITDA 248,7 εκατ. ευρώ (+13,8%), παρά τα έκτακτα έξοδα. Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι η αποτίμηση της Titan Cement στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ανέρχεται σήμερα στα 3,144 δισ. ευρώ.
2. Το πρώτο μεγάλο deal

Παράλληλα, το πρώτο μεγάλο deal της νέας χρονιάς φαίνεται πως θα έχει αραβικό χρώμα. Όλα, πλέον, είναι έτοιμα, για να ανακοινωθεί η συμφωνία του CVC Capital- Hellenic HealthCare Group με το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ, το Qatar Investment Authority (QIA). Υπενθυμίζεται ότι το CVC Capital εξαγόρασε το Ιασώ General και το Metropolitan Hospital Group, για να σχηματίσει τη Hellenic HealthCare Group (HHG) το 2018. Εν συνεχεία άρχισε μια σειρά από εξαγορές και σήμερα ο όμιλος διαθέτει οκτώ ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης, τα οποία εξυπηρετούν περίπου 1,3 εκατ. ασθενείς τον χρόνο. Θα πρέπει να αναφερθεί, μάλιστα, ότι ο τομέας των υπηρεσιών υγείας θεωρείται μια καλή και εξαιρετικά κερδοφόρα πρόταση για τους επενδυτές του Κατάρ, δεδομένης της παγκόσμιας φήμης των γιατρών της χώρας μας και της δυνατότητας ανάπτυξης του κλάδου τουρισμού υγείας.
3. Εξαγορά της Ευρώπη ΑΕΓΑ

Αρχές του νέου έτους αναμένεται και η εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική. Θα ενταχθεί στο εισηγμένο σχήμα της Ευρώπη Holdings, όπως μετονομάστηκε η Κλουκίνας – Λάππας. Η νέα εταιρεία θα έχει δραστηριότητες στο real estate και στις ασφάλειες, καθώς εκκρεμεί η εξαγορά της Ευρώπη Ασφαλιστική.

Προς το παρόν, η εισηγμένη έχει απορροφήσει την Intracom Properties και έχει δημιουργηθεί ένα σχήμα στο real estate με ακίνητα αξίας 121 εκατ. ευρώ (τα ακίνητα της Intracom Properties και της Κλουκίνας – Λάππας) και ετήσια μισθώματα περί τα 7 εκατ. ευρώ. Τη μετοχική σύνθεση της Ευρώπη Holdings αποτελούν η Ιntracom Holdings με ποσοστό 66,6% και ο εφοπλιστής Γιώργος Μουνδρέας με ποσοστό 8,4%, ενώ στην ελεύθερη διασπορά βρίσκεται το υπόλοιπο 25%.

Στο 25% περιλαμβάνονται οι παλαιοί μέτοχοι της Κλουκίνας – Λάππας με 5% και το υπόλοιπο 20% είναι επενδυτές που συμπράττουν με τον Σωκράτη Κόκκαλη στο εγχείρημα εισόδου στην ασφαλιστική αγορά. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2025 εκτιμάται ότι θα έχουν δοθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις, έτσι ώστε η Ευρώπη Holdings να εξαγοράσει την Ευρώπη Ασφαλιστική. Αρχικά θα αποκτηθεί το 65% της Ευρώπη Ασφαλιστική από τον σημερινό ιδιοκτήτη Νίκο Μακρόπουλο έναντι 30 εκατ. ευρώ και σε δεύτερο χρόνο το υπόλοιπο 35% έναντι 16,55 εκατ. ευρώ, όχι με μετρητά, αλλά με μετοχές της Ευρώπη Holdings, ώστε ο κ. Μακρόπουλος να αποκτήσει το 10,3% και να καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά την Intracom Holdings. Θα ακολουθήσει αύξηση κεφαλαίου 56 εκατ. ευρώ στην Ευρώπη Holdings με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων και τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στην Ευρώπη Ασφαλιστική για να ενισχύσουν τις εργασίες της.
4. Η μετάταξη της Real Consulting

Ακόμη μία εταιρεία που προαλείφεται να μεταταχθεί στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι η Real Consulting, που τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί σημαντικά και τα μεγέθη της παραπέμπουν σε εταιρεία της Κύριας Αγοράς και λιγότερο της Εναλλακτικής Αγοράς (ΕΝ.Α.). Η ΕΝ.Α., όμως, ενδεχομένως να εμπλουτιστεί και με νέες εταιρείες, καθώς ο νέος κανονισμός του Χ.Α. προβλέπει και τη μετάταξη από την Κύρια Αγορά στην ΕΝ.Α. Πολλές μικρές εισηγμένες δεν αντέχουν τα υψηλά κόστη παραμονής στην Κύρια Αγορά, αλλά ενδεχομένως δεν θα πληρούν και τα νέα κριτήρια διασποράς. Στις μετοχές της Εναλλακτικής Αγοράς του Χ.Α. περιλαμβάνονται επίσης η Mediterra (Μαστίχα Χίου), η Dopler (ανελκυστήρες), η Μed (ένδυση), η Softweb (πληροφορική), η Dotsoft (πληροφορική), η Vidavo (ψηφιακές λύσεις υγείας), η Euroxx AXEΠΕΥ και η Optronics (ηλεκτρονικά εξαρτήματα).
5. Το placement της Attica Group

Με το νέο έτος, η διοίκηση της Attica Group θα ανάψει το «πράσινο φως» και θα πατηθεί το κουμπί για το placement και τη μείωση του ποσοστού της Strix τουλάχιστον κατά 13% με 15%, εναρμονιζόμενη με τον νέο κανονισμό λειτουργίας του Χ.Α. που προβλέπει διασπορά τουλάχιστον 25%. Ο Ιανουάριος, λοιπόν, κρίνεται ως μία περίοδος όπου θα υπάρχει πλήρης εικόνα για τα αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου, στο οποίο περιλαμβάνεται και το τρίτο τρίμηνο που εμπεριέχει τα οικονομικά μεγέθη της θερινής περιόδου, που είναι και η καλύτερη για τη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας και του ακτοπλοϊκού κλάδου.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο με έντονη εποχικότητα στους επιβάτες και στα Ι.Χ. οχήματα, με υψηλότερη κίνηση τους μήνες Ιούλιο με Σεπτέμβριο και χαμηλότερη τους μήνες Νοέμβριο με Φεβρουάριο. Αντίθετα, η κίνηση των φορτηγών οχημάτων εμφανίζεται κατανεμημένη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με πολύ μικρότερη εποχικότητα. O στόλος του ομίλου με τα εμπορικά σήματα Superfast Ferries, Blue Star Ferries, Hellenic Seaways και Anek Lines αριθμεί 42 πλοία, από τα οποία τα 28 είναι συμβατικά επιβατηγά – οχηματαγωγά, τα 12 είναι ταχύπλοα και δύο είναι φορτηγά – οχηματαγωγά. Όλα τα πλοία του ομίλου είναι ιδιόκτητα, πλην δύο επιβατηγών – οχηματαγωγών, τα οποία είναι ναυλωμένα.
6. Εκτός ταμπλό η Τέρνα Ενεργειακή

Η αυλαία του 2024 πέφτει με την ολοκλήρωση (καθότι έχει ήδη τεθεί σε ισχύ η δημόσια πρόταση) του σημαντικότερου deal που έχει γίνει στο Χ.Α., αυτού για την εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή από το επενδυτικό σχήμα Abu Dhabi Future Energy Company PJSC (Masdar). Το εν λόγω deal πρόκειται να ολοκληρωθεί με τη μεταβίβαση των μετοχών της ΓΕΚ Τέρνα, μητρικής της Τέρνα Ενεργειακή, στο επενδυτικό σχήμα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ακολούθως, η Τέρνα Ενεργειακή πρόκειται να διαγραφεί από το Χρηματιστήριο Αθηνών τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου.
7. Η διαγραφή της ΒΙΣ έπειτα 53 χρόνια

Ταυτόχρονα, μία ιστορική εταιρεία του Χ.Α., η ΒΙΣ Βιομηχανία Συσκευασιών, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έξοδό της από το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο βασικός της μέτοχος, η Ηellenic Quality Foods (HQF), υπέβαλε δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της, με στόχο, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, να προτείνει τη διαγραφή της μετοχής από το ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών. Η εταιρεία χάρτινης συσκευασίας ΒΙΣ είναι από τις παλαιότερες εισηγμένες, αφού πέρασε τις πύλες του Χρηματιστηρίου το μακρινό 1971. Από το 1989 ανήκει στον όμιλο του επιχειρηματία Ιωάννη Φιλίππου (ΦΑΓΕ) και ειδικότερα στην HQF, που είναι γνωστή από τα σήματα ΚΑΝΑΚΙ στις ζύμες και Μιμίκος στα κοτόπουλα.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου