Ξεκάθαρη νίκη είναι για τους Δήμους Αλίμου και Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, η απόφαση του ΣτΕ για το μπόνους στα ύψη των κτιρίων και την
αντισυνταγματικότητα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ).
Ωστόσο, ο αντίπαλός τους που είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται ότι θα επιδιώξει τη ρεβάνς, καθώς όπως αναφέρουν οι Δήμαρχοι Ανδρέας Κονδύλης και Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, το ΥΠΕΝ έχει επιδοθεί σε μία προσπάθεια παράκαμψης της απόφασης του ΣτΕ.
Αυτό αναμένεται να γίνει μέσω της μετάθεσης του μπόνους στα ύψη, που έδινε ο -αντισυνταγματικός πλέον- ΝΟΚ, στα ειδικά τοπικά πολεοδομικά σχέδια που εκπονεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και αναμένεται να έχει ολοκληρώσει εντός του 2026.
"Η ιστορική απόφαση του ΣτΕ είναι μία αποφασιστική νίκη και μία ακόμα μάχη στον πόλεμο κατά της τσιμεντοποίησης", δηλώνει ο κ. Κωνσταντέλλος στο The TOC, για να προσθέσει "χρειάζεται όμως να είμαστε αφυπνισμένοι καθώς τίποτα δεν έχει κερδηθεί και ήδη το υπουργείο προσπαθεί να περάσει το δικό του με πλάγιο τρόπο".
Από τη δική του πλευρά ο Δήμαρχος Αλίμου σχολιάζει, ότι υπάρχει σχέδιο για αφαίρεση της δυνατότητας έκδοσης οικοδομικών αδειών από τις πολεοδομικές υπηρεσίες των Δήμων, γεγονός και το οποίο είναι από μόνο του παράνομο.
Για το ενδεχόμενο να δούμε ένα νέο ΝΟΚ μέσω των ΤΠΣ, ο κ. Κονδύλης αναφέρει ότι αυτό είναι πιθανό καθώς ο κάθε Δήμος θα έχει γνωμοδοτική αρμοδιότητα. Επομένως, το τι θα γίνει είναι πλέον ξεκάθαρα ζήτημα του πως θα διαχειριστεί την κατάσταση το ΥΠΕΝ.
Δε διστάζει, ωστόσο, να αναφέρει ότι εάν το ΥΠΕΝ δε λάβει σοβαρά υπόψιν όσα θα ζητά ο κάθε Δήμος και αν παρακαμφθούν οι όποιες αντιδράσεις τους, τότε θα έχουμε ένα νέο κύμα προσφυγών στο ΣτΕ. Αυτός είναι ο λόγος που τον κάνει να ζητά να πρυτανεύσει η λογική εκ μέρους του νομοθέτη. Διαφορετικά τα δικαστήρια θα επιβαρυνθούν, ενώ τίθεται και ζήτημα ασφάλειας δικαίου. Η λύση σύμφωνα με Δήμαρχο Αλίμου είναι να εξεταστεί ξεχωριστά σε κάθε Δήμο και όχι οριζόντια το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί το μπόνους που έδινε ο ΝΟΚ και για αυτό το λόγο χρειάζονται περιβαλλοντικές και τεχνικές μελέτες.
Σχετικά με τη νίκη κατά του ύψους των κτιρίων στο ΣτΕ, ο κ. Κονδύλης αναφέρει ότι πρόκειται για μία ιστορική ημέρα και ότι τέτοιες αποφάσεις βγαίνουν μία φορά στα 30 χρόνια, ενώ σίγουρα θα αλλάξουν τον πολεοδομικό χάρτη της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μάχη κατά του ΝΟΚ ξεκίνησε εντός του 2021 όταν κάτοικοι του Δήμου Αλίμου εν μέσω της πανδημίας είχαν εντοπίσει οικοδομές-μεγαθήρια και προσπάθησαν να τις μπλοκάρουν μαζί με το Δήμο μέσω των ΥΔΟΜ.
Ωστόσο, η τακτική αυτή δεν είχε αποτέλεσμα και έγιναν οι τέσσερις προσφυγές στο ΣτΕ στις αρχές του 2022, οι οποίες οδήγησαν και στην ιστορική προχθεσινή απόφαση. "Το ΣτΕ με την απόφαση αυτή έδειξε τα αντανακλαστικά του καθώς χρειάζεται ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα (σ.σ. δύο έτη) για να βγάλει την τελική απόφαση".
Ποιοι μπορούν να κτίσουν – Κραυγή αγωνίας από τους κατασκευαστές
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η προχθεσινή απόφαση, οι μόνοι που έχουν κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων και μπορούν να κτίζουν χωρίς εμπόδια είναι όσοι έχουν αρχίσει τις εργασίες πριν από την 11 Δεκεμβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι από τη χρήση του αυξημένου συντελεστή δόμησης εξαιρούνται όσοι έχουν άδεια που δεν έχει προσβληθεί αλλά δεν έχουν αρχίσει την κατασκευή, καθώς και όσοι είναι σε δικαστική διαμάχη για τη νομιμότητα των αδειών τους λόγω προσφυγών των κατοίκων, οι οποίοι αρκετές φορές υποστηρίζονται από τους Δήμους.
Πάντως, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Κονδύλης ούτε όσοι έχουν αρχίσει να χτίζουν θα έπρεπε να κάνουν χρήση του ΝΟΚ: "Κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να προσφύγει εντός 60 ημερών προκειμένου να προσβάλλει οικοδομικές άδειες. Η απόφαση του ΣτΕ πρέπει να αλλάξει και να δοθεί το διάστημα αυτό στους πολίτες που θέλουν και μπορούν να προσφύγουν. Σίγουρα οι πιο ασφαλείς είναι αυτοί που έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν μήνες πριν από την απόφαση του ΣτΕ. Εμείς πάντως δε θα σταματήσουμε στον Άλιμο καθώς στα δικαστήρια βρίσκονται ήδη 36 οικοδομικές άδειες".
Μεγάλος χαμένος τη δικαστικής διαμάχης είναι οι κατασκευαστές και οι εργολάβοι, οι οποίοι βλέπουν πλέον οι συμφωνίες, που έχουν κλείσει με τους ιδιώτες για την ανέγερση πολυκατοικιών αλλά και η αντιπαροχή, να κινδυνεύουν σημαντικά.
"Πρόκειται για μία καταστροφική απόφαση" σχολιάζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, Δημήτρης Καψιμάλης, για να προσθέσει ότι εν ολίγοις ότι όλες οι οικοδομικές άδειες που κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του ΝΟΚ είναι πλέον άχρηστες.
"Με την απόφαση του ΣτΕ χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε άδειες, καθώς τόσο κοστίζει η έκδοση τους, ενώ θα χαθεί και πολύτιμος χρόνος για την αναθεώρησή τους ή την εκ νέου κατάθεσή τους καθώς θα μπλέξουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας των Δήμων και των πολεοδομικών υπηρεσιών".
Τονίζει, δε, πως θα πρέπει να ξεκινήσουν όλα από το μηδέν καθώς θα χρειαστούν νέες μελέτες, ενώ μεγάλο πλήγμα θα δεχθεί και η αντιπαροχή καθώς δε θα είναι εύκολο να δεχθούν τα νέα οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων που τα έχουν παραχωρήσει για ανέγερση κατοικιών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σύμφωνα με τον κ. Καψιμάλη να σταματήσει τελείως η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Ο Δήμαρχος Αλίμου αναφέρει ότι πράγματι η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα για την κατασκευή και το Real Estate καθώς οι εργολάβοι, οι ιδιώτες και οι επενδυτές θα έχουν λιγότερα έσοδα από τα αναμενόμενα.
Συμμερίζεται την αγωνία τους αναφέροντας ότι την πραγματική ευθύνη για την κατάσταση αυτή την έχει ο νομοθέτης, που έφτιαξε έναν τόσο προβληματικό νόμο, ενώ σε περίπτωση που γίνουν προσφυγές για αποζημιώσεις λόγω της αλλαγής του οικοδομικού πλαισίου, ο κ. Κονδύλης αναφέρει ότι οι κατασκευαστές και οι ιδιώτες θα πρέπει να απευθυνθούν στο υπουργείο.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου