Το εμιράτο του Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψαν χθες, Τετάρτη, μια καθοριστική συμφωνία που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στη Λωρίδα της Γάζας. Η συμφωνία προβλέπει την άμεση κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση δεκάδων Ισραηλινών ομήρων, έπειτα από έναν μακροχρόνιο και αιματηρό πόλεμο που έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους στον παλαιστινιακό θύλακα.
Παρά την ανακοίνωση, οι επιθέσεις συνεχίστηκαν, με την πολιτική προστασία της Γάζας να καταγράφει τον θάνατο 20 ανθρώπων σε νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. «Δεκαοκτώ άτομα σκοτώθηκαν στην πόλη της Γάζας και δύο στη Χαν Γιούνις», δήλωσε ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας διάσωσης.
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι, δήλωσε ότι η πρώτη φάση της συμφωνίας ξεκινά την Κυριακή 19 Ιανουαρίου. Περιλαμβάνει:
- Απελευθέρωση 33 Ισραηλινών ομήρων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων.
- Αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από κατοικημένες περιοχές προς τα ανατολικά.
- Αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
«Η Χαμάς θα ανταλλάξει τους ομήρους με Παλαιστίνιους φυλακισμένους», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ενώ τόνισε ότι ένας μηχανισμός επιτήρησης θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την «πλήρη και απόλυτη κατάπαυση του πυρός» για έξι εβδομάδες. «Η συμφωνία αποτελεί κρίσιμο βήμα για την ειρήνη», δήλωσε.
Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε: «Εξασφαλίσαμε την απελευθέρωση των ομήρων. Σύντομα θα είναι ελεύθεροι».
Αντίθετα, στο Ισραήλ οι αντιδράσεις ήταν ανάμεικτες. Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ τη χαρακτήρισε «σωστή επιλογή», ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς την καταδίκασε, θεωρώντας την επικίνδυνη.
Η Γάζα, υπό αποκλεισμό από το 2007, βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση. Ο πόλεμος έχει οδηγήσει σε περισσότερους από 46.707 θανάτους, κυρίως αμάχων. Η πλειονότητα των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων έχει εκτοπιστεί, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν τραγικές.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε άμεση ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας. «Η συμφωνία πρέπει να οδηγήσει σε μόνιμη ειρήνη και να βελτιώσει τη ζωή στη Γάζα», τόνισε.
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου