Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025

Γιατί ακριβαίνει το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα


Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr

«Η ηλεκτρική ενέργεια γίνεται φθηνότερη και καθαρότερη», ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: «Το 2026, σχεδόν το ήμισυ του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται για πρώτη φορά από πηγές χωρίς εκπομπές αερίων» σύμφωνα με την έκθεση «Electricity 2024».

Μόνο που τα καλά νέα δεν αφορούν την Ευρώπη: Στη Γηραιά ήπειρο, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είναι πιθανό να ξαναζήσουν την κρίση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, του 2022. «Στην Ευρώπη, η ηλεκτρική ενέργεια εξακολουθεί να κοστίζει διπλάσια από ό,τι πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας», τονίζουν στη Ναυτεμπορική παράγοντες της αγοράς.

Από τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστρία ως την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, οι χονδρικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, έχουν εκτοξευτεί: Στη Γερμανία στα 222 ευρώ τη μεγαβατώρα από 126, στο Βέλγιο στα 185 ευρώ από 136, στην Ολλανδία 207 ευρώ από 117, στη Βουλγαρία στα 242 από 151 ευρώ και φυσικά στην Ελλάδα πάνω από 206 ευρώ, από 140.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι πλήττεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της ΕΕ και υποφέρουν και τα νοικοκυριά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει λοιπόν, να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση στα τέλη Φεβρουαρίου που θα αντιμετωπίζει τις τρέχουσες προκλήσεις», τονίζουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες.
Τρεις λόγοι της εκτίναξης των τιμών

Οι λόγοι της εκτίναξης των τιμών του ηλεκτρικού είναι τρεις:Η αύξηση της τιμής του φυσικού αέριου,
η μείωση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, αλλά και
η κερδοσκοπία των hedge funds που ασχολούνται με την ενέργεια.

Το κλείσιμο από το Κίεβο των ουκρανικών αγωγών μεταφοράς ρωσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για επίθεση με ουκρανικά drones ενάντια σε σταθμό συμπίεσης του αγωγού Turkstream, στην περιοχή Κρασνοντάρ ,της νότιας Ρωσίας, προκάλεσαν άνοδο της τιμής στην αγορά TTF του Αμστερνταμ.

Η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου του φυσικού αερίου στην Ευρώπη πλησίασε τα 50 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν είχε πέσει κάτω από τα 30 ευρώ, πριν ένα χρόνο. Την ίδια ώρα, το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το οποίο μεταφέρεται με πλοία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, φτάνει στην Ευρώπη σε πενταπλάσια τιμή απ’ ό,τι στην Αμερική.

«Στην Ευρώπη, που δεν είναι παραγωγός ορυκτών καυσίμων εκτός από τη Νορβηγία, βρίσκεται στο έλεος των μεγάλων αφεντικών του LNG, τονίζουν παράγοντες της αγοράς. «Αυτό σημαίνει επίσης ότι οτιδήποτε συμβαίνει στον κόσμο, αποσταθεροποιεί τις ενεργειακές αγορές στην Ευρώπη. Το έχουμε δει πριν από χρόνια με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ενεργειακή εξάρτηση της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από έναν προμηθευτή όπως η Ρωσία έχει αλλάξει εντελώς τον πίνακα της ευρωπαϊκής ενεργειακής γεωστρατηγικής».
Πληθωριστικές πιέσεις

Το πρόβλημα είναι ότι το 2025 το φυσικό αέριο θα είναι πληθωριστικό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ένα σαφές σημάδι κινδύνου που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις ελπίδες της ΕΚΤ ότι η άνοδος στις τιμές μπορεί να είναι μόνο βραχυπρόθεσμο ζήτημα. Η συναίνεση των αναλυτών που συγκέντρωσε το Bloomberg δείχνει ότι οι τιμές της ενεργειακής πρώτης ύλης θα κινηθούν γύρω στα 48 ευρώ κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2025 και γύρω στα 46, το τελευταίο. Αυτές οι τιμές, σε όλες τις περιπτώσεις, θα είναι αρκετές για να αυξήσουν τον πληθωρισμό, καθώς το 2024 οι τιμές του φυσικού αερίου παρέμειναν κάτω από τα 45 ευρώ.

Για πρώτη φορά επίσης από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρώπη κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους της για τα επίπεδα αποθεμάτων φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα: Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, έχουν πέσει κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών

Αρκετοί ειδικοί υπογραμμίζουν στο Bloomberg πώς η αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου, λόγω της ανάγκης αναπλήρωσης των αποθεμάτων για τον φετινό χειμώνα, δεν θα είναι μια πραγματικότητα που θα διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά το 2025.

Εταιρείες όπως η Jefferies ή η Rabobank πιστεύουν ότι το 2026 θα υπάρξει μεγάλη αύξηση της προσφοράς αερίου, που θα συμβάλει ώστε οι τιμές να παραμείνουν σε μέτρια επίπεδα.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου