Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025

Τα Νησιά του Διομήδη: Απέχουν μόλις 3,8 χλμ και…20 ώρες – Γιατί επιστρέφουν στο προσκήνιο


Αν και θα ταίριαζε περισσότερο να έχουν πάρει το όνομά τους από τον μυθικό Διομήδη, τον γνωστό από τα κατορθώματά του στην Τροία και θεωρούμενο ως καλύτερο πολεμιστή των Αχαιών μαζί με τον Αίαντα, ονομάστηκαν προς τιμήν ενός Αγίου.

Οι Διομήδειοι Νήσοι – Νταϊομίντι Άιλαντς για τους Αμερικανούς και Οστροβά Ντιομίντα ή Οστροβά Γκβόζντεβα για τους Ρώσους – είναι δυο μικρά, βραχώδη νησάκια ακριβώς στη μέση του Βερίγγειου Πορθμού, που χωρίζει την Αλάσκα από τη Σιβηρία.

Αποτελούνται από το Μεγάλο Διομήδη, έκτασης 10 τ.χλμ. που ανήκει στην Τσουκότκα της Ρωσίας και είναι επίσης γνωστός και σαν Imaqliq, Nunarbuk ή Νησί Ρατμάνοβ, και τον Μικρό Διομήδη που ανήκει στην Αλάσκα των ΗΠΑ και είναι επίσης γνωστός σαν Νησί Κρούζενστερν ή Inaliq.

Στα πλησιέστερα σημεία τους, απέχουν μόλις 3,8 χιλιόμετρα. Επειδή ανάμεσα στα νησιά βρίσκεται η Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας, μπορεί κάποιος από τον Μικρό Διομήδη να κοιτάξει στο «αύριο» του Μεγάλου Διομήδη.


80 κάτοικοι

Ο Μεγάλος Διομήδης είναι το ανατολικότερο σημείο της Ρωσίας και δεν κατοικείται. Διαθέτει μόνο έναν σημαντικό μετεωρολογικό σταθμό, με προσωπικό που διαμένει εκ περιτροπής.

Ο Μικρός Διομήδης κατοικείται, ωστόσο, με μόνιμο πληθυσμό Εσκιμώους Τσούκτσους, που το 1980 αριθμούσαν 139 και σήμερα είναι μόλις 80. Και οι 80 άνθρωποι που ζουν σε αυτό το απομακρυσμένο νησί έχουν συγγενείς κάπου στη Ρωσία. Όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε, υπήρχε μια αχτίδα ελπίδας ότι θα μπορούσαν να συναντηθούν ξανά. Αλλά η επανένωση δεν κατέστη ποτέ δυνατή, όπως είχαν αφηγηθεί οι ίδιοι στο BBC πριν από κάποια χρόνια. Αν και υπήρξαν ελπίδες σε περιόδους που η Ρωσία ενίσχυε τα σύνορά της με τη Δύση ότι θα χαλάρωναν τα σύνορα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πλήρης ρήξη τις διέλυσαν.

Ουσιαστικά η Ρωσία άνοιξε ξανά τις βάσεις της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.
Τεράστιες ποσότητες φυσικών πόρων

Τα νησιά Διομήδη βρίσκονται ακριβώς κάτω από τον Αρκτικό Κύκλο, όπου τεράστιες ποσότητες φυσικών πόρων γίνονται προσβάσιμες χάρη στην κλιματική αλλαγή και το λιώσιμο των πάγων. Σύμφωνα με τις αμερικανικές γεωλογικές έρευνες, η Αρκτική αντιπροσωπεύει το 13% του πετρελαίου που δεν έχει ανακαλυφθεί στον κόσμο και το 30% του φυσικού αερίου της.

Ανοίγουν επίσης οι πολύ πιο σύντομες βόρειες ναυτιλιακές διαδρομές που περνούν από τον Βερίγγειο Πορθμό. Ολοένα και περισσότερα πλοία ακολουθούν την Αρκτική διαδρομή προς την Ευρώπη αντί για την πολύ μεγαλύτερη μέσω της Διώρυγας του Παναμά. .

Ταυτόχρονα, υπάρχουν φιλόδοξα σχέδια για τη βελτίωση των διασυνοριακών συνδέσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής μιας σήραγγας μήκους 64 μιλίων κάτω από το στενό του Βερίγγειου.

Ο Τραμπ έχει στρέψει προς το παρόν το βλέμμα του στη Γροιλανδία, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι και τα νησιά του Διομήδη θα έχουν καθοριστικό ρόλο να παίξουν, όταν οι μεγάλες δυνάμεις εντείνουν τον αγώνα για την εκμετάλλευση των πόρων της Αρκτικής.
Το όνομα και η ιστορία τους

Ο πρώτος ευρωπαίος που έφτασε στα νησιά ήταν ο Ρωσο – Δανός θαλασσοπόρος Βίτους Μπέρινγκ, στις 16 Αυγούστου 1728 (κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο). Είναι η ημέρα που η Ρωσική Εκκλησία γιορτάζει τον Άγιο Διομήδη, προς τιμήν του οποίου και έλαβαν την ονομασία τους.

Το κείμενο της συμφωνίας του 1867 που καθόριζε τους όρους πώλησης της Αλάσκα από τη Ρωσία στις ΗΠΑ χρησιμοποιούσε τα νησιά για να ορίσει τα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών.

Το σύνορο βρίσκεται στη μέση της απόστασης που χωρίζει το νησί Κρούζενστερν από το νησί Ρατμάνοφ και συνεχίζει βόρεια επ’ αόριστον ώσπου να χαθεί εντελώς στον Αρκτικό Ωκεανό.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Λιν Κοξ κολύμπησε από το ένα νησί στο άλλο. Ήταν ένα γενναίο επίτευγμα, αν αναλογιστεί κανείς τη θερμοκρασία των υδάτων.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου