Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025

Νικήτας Κακλαμάνης: Η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής


Ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι το πρόσωπο που προτείνει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος προτάθηκε για Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, την τελευταία στην οποία προσήλθε με την ιδιότητα του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Τασούλας είπε ότι ενόψει των διαγραφομένων εξελίξεων και της επιστολής του πρωθυπουργού με την οποία τον ορίζει υποψήφιο για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποφάσισε να παραιτηθεί σήμερα, Πέμπτη.

Την προσεχή Τετάρτη η ψηφοφορία

Η παραίτηση του Κωνσταντίνου Τασούλα θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας στην ολομέλεια και θα δρομολογηθεί η εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής, την προσεχή Τετάρτη. Σημειωτέον ότι υπάρχει επιστολή του πρωθυπουργού με την οποία προτείνει τον Νικήτα Κακλαμάνη για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής.

«Οι δύο αυτές επιστολές του πρωθυπουργού δρομολόγησαν την παραίτησή μου, για λόγους αυτονόητους και την εκλογή υποψηφίου νέου προέδρου της Βουλής, που προτείνει να είναι ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο νέος πρόεδρος της Βουλής», είπε ο κ. Τασούλας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και ευχαρίστησε τη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συνεργασία και τον λαό των Ιωαννίνων, ο οποίος επί 25 χρόνια του έδωσε την σπουδαία ευκαιρία να προσφέρει στον τόπο του.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν αποφάσισε να παραιτηθεί σήμερα από το βουλευτικό αξίωμα, λόγω κριτικής που διατυπώθηκε από ορισμένες πλευρές ότι δεν γίνεται να παραμένει πρόεδρος της Βουλής και να ψηφίσει τον εαυτό του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Τασούλας είπε ότι μολονότι δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον Κανονισμό ή στο Σύνταγμα, «είναι θέμα απαραίτητου θεσμικού τακτ».


Η διαδικασία

Η εκλογή του Προέδρου της Βουλής θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος εκλέγεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με 151 ψήφους. Εάν δεν επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία.

Η ψηφοφορία είναι φανερή μετά από τροποποίηση που επήλθε στον Κανονισμό της Βουλής, επί προεδρίας Νίκου Βούτση, το 2017.

Ο Πρόεδρος της Βουλής διευθύνει τις εργασίες του Σώματος και εκπροσωπεί τη Βουλή σε διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς και στις διμερείς διακοινοβουλευτικές συναντήσεις. Προΐσταται των υπηρεσιών της Βουλής και συντονίζει τις δραστηριότητές τους.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Βουλής αναπληρώνει προσωρινά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν απουσιάζει στο εξωτερικό περισσότερο από δέκα ημέρες ή αν κωλύεται για οποιονδήποτε λόγο να ασκήσει τα καθήκοντά του.

Ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής και ο Ειδικός Γραμματέας αποτελούν τους άμεσους συνεργάτες του Προέδρου και τον υποστηρίζουν στην εποπτεία των υπηρεσιών του Κοινοβουλίου.
Βιογραφικό του Νικήτα Κακλαμάνη

Ο Νικήτας Κακλαμάνης γεννήθηκε στην Άνδρο το 1946. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1971 και ειδικεύτηκε στον τομέα της Ακτινοθεραπείας – Ογκολογίας.

Το 1981 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1989 εξελέγη ομόφωνα επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στην Ογκολογία – Ακτινοθεραπεία.

Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής με τη ΝΔ το 1990 και διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Στις εκλογές του Οκτωβρίου 1993 επανεξελέγη βουλευτής στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών και τον Ιούνιο του 1994 εξελέγη ευρωβουλευτής με το κόμμα της Πολιτικής Άνοιξης.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού και τακτικό μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επίσης, διετέλεσε τακτικό μέλος των μεικτών Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Τουρκία και την Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της θητείας του επισκέφθηκε, επισήμως, δέκα φορές την Τουρκία και είχε συναντήσεις με όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας, προσπαθώντας να προωθήσει λύσεις στα χρόνια προβλήματα του ελληνισμού της Πόλης.

Στις εκλογές του 2000 εξελέγη βουλευτής στην Α’ Αθηνών με τη ΝΔ και στη συνέχεια ανέλαβε την ευθύνη της λειτουργίας του Τομέα Υγείας – Πρόνοιας του κόμματος. Έναν χρόνο αργότερα εξελέγη συντονιστής της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων της ΝΔ.

Στις εκλογές του 2004 επανεξελέγη βουλευτής στην Α’ Αθηνών με τη ΝΔ. Τον Μάρτιο του 2004 ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θέση στην οποία υπηρέτησε έως τον Φεβρουάριο του 2006. Στις 17 Ιουνίου 2012 εξελέγη εκ νέου βουλευτής Α’ Αθηνών με τη Ν.Δ.

Το 2015, στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών και στις 6 Φεβρουαρίου 2015 εξελέγη Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους. Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, επανεξελέγη Δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής συγκεντρώνοντας 267 ψήφους από το σύνολο των βουλευτών.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εξελέγη εκ νέου βουλευτής Α’ Αθηνών και στις 18 Ιουλίου εξελέγη Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής καθώς ψηφίστηκε από 290 βουλευτές, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ για τα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Από το 1975 έως και το 2008 υπηρέτησε στο Νοσοκομείο «Αρεταίειο», όπου από το 1983 ήταν υπεύθυνος ενός από τα δύο τμήματα Ακτινοθεραπείας του Νοσοκομείου. Έχει μεγάλο επιστημονικό-ερευνητικό έργο και είναι μέλος σε πολλές επιστημονικές εταιρείες.

Από το 1975 έως το 1989 ασχολήθηκε με τον ιατρικό συνδικαλισμό εκλεγόμενος σε όλα τα συνδικαλιστικά όργανα των ιατρών. Το 1986 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ και το 1987 μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2006 εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων με τον συνδυασμό «Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας» και ανέλαβε, επισήμως, καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2007, έως τον Ιανουάριο του 2010. Την 15η Μαΐου 2007 εξελέγη πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ), έως τον Οκτώβριο του 2011.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου