Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

Είναι τελικά τα ολικής άλεσης καλύτερα για την υγεία μας; - Τι ισχύει για ψωμί και ζυμαρικά

 


Είναι όντως τα προϊόντα ολικής άλεσης ανώτερα από τα επεξεργασμένα, όπως το λευκό ρύζι, το ψωμί και τα ζυμαρικά; Σίγουρα έχουν οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της χοληστερίνης, του βάρους και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.

Ωστόσο, όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ του ο The Guardian, αυτό δεν σημαίνει ότι τα επεξεργασμένα δημητριακά πρέπει να αποφεύγονται εντελώς, σύμφωνα με τους ειδικούς. Στην πραγματικότητα, η υπερβολική εστίαση σε συγκεκριμένες τροφές και θρεπτικά συστατικά μπορεί να έχει πιο επιζήμιες συνέπειες από το να φάει κάποιος μια φέτα λευκού ψωμιού.

Τα οφέλη των δημητριακών ολικής άλεσης

Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα επεξεργασμένα δημητριακά. Το βασικό τους πλεονέκτημα όμως είναι οι φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος, υποστηρίζοντας τη μικροχλωρίδα του εντέρου και συμβάλλοντας στη ρύθμιση των εντερικών κινήσεων, λέει η Dr. Lisa R. Young, διατροφολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη. Παράλληλα, συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού, λέει η Young.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Ashli Greenwald, τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά, δηλαδή φυσικές ενώσεις των φυτών που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Ορισμένα δημητριακά ολικής άλεσης είναι επίσης καλές πηγές πρωτεϊνών.

Οι κίνδυνοι πίσω από τα επεξεργασμένα δημητριακά

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι η ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών, λέει η Dena Champion, διατροφολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner στο Οχάιο. "Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν καταναλώνουν αρκετές φυτικές ίνες, και η αυξημένη κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης μπορεί να έχει σημαντικό όφελος", αναφέρει.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Διατροφής, μόνο το 7% των ενηλίκων στις ΗΠΑ πληροί τις συστάσεις για πρόσληψη φυτικών ινών, που είναι 14g φυτικών ινών ανά 1.000 θερμίδες.

Πρέπει να αποφεύγουμε εντελώς το λευκό ρύζι, το ψωμί και τα ζυμαρικά;

Τα επεξεργασμένα δημητριακά έχουν δαιμονοποιηθεί λόγω της κουλτούρας των διατροφών χαμηλών σε υδατάνθρακες. Ωστόσο, αποτελούν βασικό μέρος πολλών πολιτισμικών κουζινών – το ρύζι για σούσι στην Ιαπωνία ή οι μπαγκέτες στη Γαλλία, για παράδειγμα.

Η Young επισημαίνει ότι οι χώρες αυτές "συχνά έχουν καλύτερους δείκτες υγείας από τις ΗΠΑ". Επιπλέον, η υγεία δεν εξαρτάται από μία μόνο τροφή, αλλά από τη συνολική διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Πώς να αναγνωρίσετε τα δημητριακά ολικής άλεσης

Όροι όπως "πολυδημητριακά", "σίκαλη" ή "φτιαγμένο με δημητριακά ολικής άλεσης" μπορεί να είναι παραπλανητικοί.

Οι ειδικοί προτείνουν να ελέγχετε τη λίστα συστατικών:
-Οι όροι "ολικής άλεσης" ή "100% ολικής άλεσης" πρέπει να είναι πρώτοι στη λίστα.
-Ένα πραγματικό προϊόν ολικής άλεσης θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 3g φυτικών ινών ανά μερίδα.
-Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μη επεξεργασμένα δημητριακά, όπως κινόα, φαγόπυρο, βρώμη ή καστανό και μαύρο ρύζι.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου