Σε μία χρονική συγκυρία καταιγιστικών γεωπολιτικών εξελίξεων, η Αθήνα και ο Έλληνας Πρωθυπουργός ετοιμάζονται για μία διπλωματική κούρσα, η οποία την Κυριακή θα κάνει την τελική της στάση στο Ισραήλ, για την συνάντηση του Κυριακου Μητσοτάκη με τον Μπένζαμιν Νετανιάχου.
Κυβερνητική πηγή πληροφόρησης χαρακτηρίζει πολύ σημαντική αυτήν την επίσκεψη καθώς επιβεβαιώνει την ισχυρή στρατηγική συμμαχία των δύο χώρων, με τους δύο άνδρες να συζητούν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση την Ανατολική Μεσόγειο και την Συρία.
Και μπορεί η εμπλοκή του Ισραήλ στον αντιαεροπορικό θόλο που θέλει να κατασκευάσει η Αθήνα να είναι κρίσιμη, ωστόσο η θέση που θα πάρει στο θέμα των F-35 που εγείρει η Άγκυρα με στενό πρέσιγκ στην Ουάσιγκτον είναι εξίσου κρίσιμη και σημαντική για την χώρα. Εξάλλου, οι σχέσεις Άγκυρας και Ιερουσαλήμ μετά την στήριξη της πρώτης στη Χαμάς αλλά και η εμπλοκή της στη Συρία έχουν καταδικαστεί σε όλους τους τόνους από το Ισραήλ. Ένα ενδεχόμενο "βέτο" του Ισραήλ στην άρση των κυρώσεων της Τουρκίας ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα των F-35, θα ανέτρεπε τα σχέδια της Άγκυρας, η οποία δίνει και γη και ύδωρ για να αποκτήσει τα μαχητικά (σ.σ το έθεσε ήδη ο Χακάν Φιντάν στον Μάρκ Ρούμπιο προ ημερών) αλλάζοντας τις ισορροπίες στο Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως όμως λέει αρμόδια πηγή, "η άρση του αποκλεισμού, δεν αποτελεί μια απόφαση του Οβάλ Γραφείου, αλλά και των επιτροπών σε Βουλή και Γερουσία".
Την ίδια ώρα, οι συζητήσεις και οι επαφές των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης έχουν πυκνώσει- με την Αθήνα να διαμηνύει ότι η έρευνα για την πόντιση του καλωδίου θα γίνει χωρίς καμία διαπραγμάτευση, ενώ η αμερικανική Chevron εκδήλωσε ενδιαφέρον για 4 οικόπεδα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης, αφήνοντας …κατά μέρος το τουρκολυβικό μνημόνιο, αποδεχόμενη πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή.
Η επίσκεψη στο Παρίσι και τετραμερής
Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Παρίσι, στη Σύνοδο που οργανώνει ο Εμμανουέλ Μακρόν για την ειρήνη και την ασφάλεια, με επίκεντρο την Ουκρανία. Το παρών στη Σύνοδο δίνουν σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, η ηγεσία της Ε.Ε αλλά και Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, και έρχεται ως απάντηση στην κριτική που ακούστηκε ότι η Αθήνα ήταν απούσα στις πρώτες συνόδους που έγιναν σε Λονδίνο και Παρίσι για το Ουκρανικό. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν ότι η εκεχειρία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δεν θα αργήσει, ωστόσο η ώρα για τις ανακοινώσεις θα γίνει σε μία άλλη περίσταση που θα έχει έντονο συμβολισμό.
Η Παρασκευή θα βρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πάλι στο Παρίσι και στην έδρα της Γαλλικής Προεδρίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη, σε ανώτατο επίπεδο, τετραμερής συνάντηση Κορυφής, Ελλάδας-Γαλλίας-Κύπρου-Λιβάνου, σε μία χρονική στιγμή που οι εξελίξεις και στο Λίβανο είναι καταιγιστικές.
Κυβερνητικές πηγές, υπενθύμιζαν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Λίβανο τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την εκεχειρία, μία επίσκεψη που έστειλε το μήνυμα του ισχυρού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου