Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Το σχέδιο Τσίπρα για την Ελλάδα και τις...εκλογές του 2019


to-sxediotsipra-gia-tin-ellada-kai-tisekloges-tou-2019

Το όραμά του για το πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να αλλάξει στα επόμενα δυο χρόνια την «εικόνα» της Ελλάδας για να διεκδικήσει ξανά την « εμπιστοσύνη» του λαού περιέγραψε ο πρωθυπουργός στα στελέχη της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι διήμερες εργασίες του κομματικού οργάνου χαρακτηρίζονται από τον... νεωτερισμό η εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού - ανήμερα των γενεθλίων του τα οποία και θύμισε   - να γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής και οι εργασίες σε ξενοδοχείο πέριξ της πλατείας Καραϊσκάκη.



Η ομιλία του κ. Τσίπρα ήταν ένα μείγμα απολογισμού της διετίας που πέρασε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015,οραματισμού για την επόμενη διετία έως τις επόμενες εκλογές με τελικό ζητούμενο όπως το περιέγραψε ,ο ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει τις συνθήκες και το σχέδιο για να κερδίσει ξανά τις εκλογές.
« Είμαστε η μόνη αριστερά που φτάσαμε στη διακυβέρνηση» θύμισε στα στελέχη της Κ.Ε χειροκροτούμενος και παραινώντας τους για κριτική από το κόμμα στην κυβέρνηση ως υποβοηθητική του έργου της. 
Υπερασπίστηκε την διαπραγμάτευση και της πρώτης κυβέρνησης του ( περίοδος Βαρουφάκη) και της δεύτερης (περίοδος  Τσακαλώτου) και έδωσε μια νέα εκδοχή για την κυβερνητική έλλειψη εμπειρίας
«Παρά την απειρία μας είχαμε την σοφία να  τεντώσουμε το σχοινί στο σημείο να μην σπάσει είπε μιλώντας για επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.
Ο κ. Τσίπρας φιλοτέχνησε το αναγκαίο για την κομματική συσπείρωση  δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ αναφερόμενος στο «ταξικό και ιδεολογικό σχέδιο της Αριστεράς» και το «σχέδιο της ολιγαρχίας του πλούτου».
                      

Δεν είναι ώρα για χαρές και πανηγύρια - να βγάλουμε τη χώρα από τη λάσπη 

«Ανοίγει ο δρόμος εξόδου από την θλιβερή περιπέτεια των μνημονίων» επανέλαβε ο πρωθυπουργός και προειδοποίησε το κόμμα ότι δεν είναι ώρα για «χαρές και πανηγύρια» αλλά επιτάχυνσης των προσπαθειών ώστε η χώρα σε ένα χρόνο να βγει από τη λάσπη. 
Σε εναμιση μήνα θα κλείσουμε δυο χρόνια από τις εκλογές όταν ο λαός έχοντας πλήρη γνώση μας έδωσε την εντολή να βγάλουμε την χώρα από την περιπέτεια ανέφερε ο κ. Τσίπρας. 
«Ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία στον τομέα της οικονομίας, επιτύχαμε τους στόχους του προγράμματος, επαναφέραμε την οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάκαμψης. Όλα αυτά έγιναν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τους κοινωνικά αδύναμους. Το πολιτικό σύστημα, λίγο πριν τα μνημόνια, κατάφερε να βάλει τη χώρα στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Εμείς επιστρέψαμε τη χώρα στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Είμαστε εμείς που επί των ημερών μας είδαμε τους οίκους αξιολόγησης να αναβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Είμαστε εμείς που είδαμε την Ελλάδα να επιστρέφει στις αγορές χρήματος» ανέφερε.
Εκτίμησε ότι ο λαός στις εκλογές εκείνες εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ « λόγω της εντιμότητας του και της αποφασιστικότητας του». 
Μίλησε για «εσμό» αναφερόμενος σε παλιούς πρωθυπουργούς, υπουργούς στελέχη, τραπεζίτες και άλλους στους οποίους χρέωσε την καταστροφή της χώρας.   
«Η πορεία μας δεν είναι εύκολη» είπε ο κ. Τσίπρας  και επανέλαβε πως οι συνθήκες που αντιμετώπισε η δική του κυβέρνηση ήταν οι δυσκολότερες.
«Ο απολογισμός στα δυο αυτά χρόνια δείχνει ότι σταθήκαμε στο ύψος των απαιτήσεων» σημείωσε ο κ. Τσίπρας μίλησε για αποκατάσταση του κύρους της χώρας , για αποφασιστική διαπραγμάτευση τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη διαπραγμάτευση. 
«Αλλάξαμε την εικόνα της χώρας δεν είναι ο παρίας και το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης είπε προ τα στελέχη του και τόνισε ότι ο λαός δεν δυσφημείται ως τεμπέλης αλλά ως λαός που υπέστη θυσίες
Παρά την απειρία μας είχαμε την σοφία να  τεντώσουμε το σχοινί στο σημείο να μην σπάσει είπε μιλώντας για επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.
Ολοκληρώσαμε τις διαπραγματεύσεις  με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες για τους πλέον ασθενέστερους υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Στήριξη των βασικών πυλώνων του κοινωνικού κράτους: απασχόληση,υγεία παιδεία  

Εθεσε την απασχόληση ως την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης παραθέτοντας στοιχεία για τη μείωση της ανεργίας.        
Ως δεύτερη προτεραιότητα έθεσε την υγεία και προανήγγειλε την διαγραφή των χρεών που δημιουργήθηκαν μέχρι το 2015 προς το ΕΣΥ ανασφάλιστων πολιτών.  
Και τρίτη την παιδεία όπου όπως είπε οι επιδόσεις της κυβέρνησης στα αυτονόητα είναι πολύ σημαντικές. Επικαλέστηκε ως απόδειξη γι αυτό ότι τα βιβλία έφτασαν στα σχολεία εγκαίρως.
Στον θετικό απολογισμό ενέταξε την πορεία των δημοσίων έργων και κυρίως των οδικών αξόνων,την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, την διαχείριση του προσφυγικού, το νόμο για την ιθαγένεια.
Επίσης αναφέρθηκε στο σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια και την κατοχύρωση της ταυτότητας φύλλου.

Ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας  

 

  

Το ζήτημα είναι ποια θα είναι η Ελλάδα του 2019 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει ξανά την ψήφο του ελληνικού λαού
    « Απομένουν δυο χρονια να σχεδιάσουμε την μετάβαση της χώρας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη» σημείωσε ο κ. Τσίπρας θέτοντας και το νέο πολιτικό διακύβευμα για τον ΣΥΡΙΖΑ όταν θα ζητήσει ξανά την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.  
Το ζήτημα είναι ποια θα είναι η Ελλάδα του 2019 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει ξανά την ψήφο του ελληνικού λαού.
«Ποιά θα είναι η Ελλάδα τότε και ποια θα είναι η Ελλάδα για την οποία θα διεκδικούμε την ψήφο του ελληνικού λαού; Οραματιζόμαστε μια Ελλάδα δίκαιη, προοδευτική, έξω από τα μνημόνια και τη λιτότητα που έφερε την κοινωνία στα όριά της. Χρειαζόμαστε νέο παραγωγικό μοντέλο, βασισμένο στην καινοτομία που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα. Είναι μια Ελλάδα που θα έχει κερδίσει τη μάχη, περιορίζοντας την ανεργία σε ευρωπαϊκά επίπεδα- ο στόχος μας είναι να περιορίσουμε την ανεργία κατά 10 μονάδες από τη στιγμή που αναλάβαμε και είναι στόχος ρεαλιστικός. Η Ελλάδα το 2019 όταν θα ζητάμε την ψήφο του λαού, θα είναι μια Ελλάδα με γερό σύστημα υγείας, με νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που το σχολείο δεν θα είναι εξεταστικός προθάλαμος. Θα είναι μια Ελλάδα με περισσότερη δημοκρατία και σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκλογής, τόσο για το κοινοβούλιο, όσο και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα είναι μια Ελλάδα που θα προστατεύει αυτούς που θα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Θα έχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, που δεν θα λαμβάνει αποφάσεις υπέρ των εργοδοτών, που δεν θα αφήνει να κυκλοφορούν ελεύθεροι έμποροι ναρκωτικών και όσοι διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα» είπε με τους συνέδρους να χειροκροτούν. 

Η ΝΔ έχει ταξικό σχέδιο  

Το όραμα μας δεν είναι ουδέτερο φέρει πρόσημο ταξικό και ιδιεολογικό της αριστεράς που μοιράζεται ο προοδευτικός κόσμος είπε βάζοντας απέναντι το «σχέδιο της ολιγαρχίας του πλούτου που μοιράζεται η νεοφιλελεύθερη  ΝΔ του κ. Μητσοτάκη».
Χρέωσε στον πρόεδρο της ΝΔ «ταξικό σχέδιο» στο οποίο θα κυριαρχεί η υποαμειβόμενη εργασία, απολύσεις γιατρών και νοσηλευτών, απαξίωση των πανεπιστημίων και αναβάθμιση κολεγίων αμφίβολης αξίας.
« Το δικό μας σχέδιο είναι να μπει τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής πολιτικής , τραπεζών και επιχειρηματιών» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Η αντιπολίτευση βρίσκεται διαρκώς σε κατάταση αμόκ, δεν μας έχει συνηθίσει έτσι αυτή η παράταξη. Μας λένε γιατί ενοχλείστε που σας επιτίθεται χωρίς μέτρο ακόμα και στα θετικά βήματα. Κι εσείς δεν κάνατε σκληρή αντιπολίτευση; Έχει διαφορά, εμείς προτρέπαμε την τότε κυβέρνηση να αντισταθεί σθεναρά στους εταίρους και δανειστές αυτοί ζητούν να αντισταθούν οι δανειστές στην κυβέρνηση» σημείωσε.
«Θα αντιπαρατεθούμε σε κάθε πτυχή του σχεδίου του Μητσοτάκη», ανέφερε ο κ. Τσίπρας .
«Η δική μας κουλτούρα μας διαχωρίζει από τους ακροδεξιούς και φιλελεύθερους φονταμενταλσιτές που κυριαρχούν στη ΝΔ» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Εκτίμησε ότι υπάρχει περιθώριο για ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο της αριστεράς στην Ευρώπη και υπογράμμισε πως ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη κυβερνώσα αλλά και αναστοχαστική είναι κρίσιμος.
« Είμαστε η μόνη αριστερά που φτάσαμε στη διακυβέρνηση» θύμισε στα στελέχη της Κ.Ε χειροκροτούμενος ξανά αποδεχόμενος την κριτική από το κόμμα στην κυβέρνηση ως υποστηρικτική και όχι ενοχλητική.
Η πρώτη μας μέριμνα να επουλώσουμε τις πληγές για μια δίκαιη ανάπτυξη και δημιουργική Ελλάδα.
Να μην κουραστείτε να εργάζεστε όχι για να βοηθήσετε την κυβέρνηση αλλά την κοινωνία τη χώρα την πατρίδα  και τους πιο αδύνατους. Δεν θα είναι ένας εύκολος δρόμος αλλά θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να ανταποκριθούμε στην μεγάλη ευθύνη.
«Τα καλύτερα είναι μπροστά μας» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.                          
Αύριο Σάββατο οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής θα συνεχιστούν στο Wyndham Grand Hotel, στην πλατεία Καραϊσκάκη, με τις τοποθετήσεις των μελών της ΚΕ.

Φωτο Eurokinissi

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου