Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Καλπάζει η Κύπρος – Η Moody’s την αναβάθμισε και πάλι!…



Η Κύπρος δεν κατάφερε μόνο να ορθοποδήσει οικονομικά και να βγει από το μνημόνιο, κατάφερε να κερδίζει συνεχώς το στοίχημα της ανάπτυξης και οι οίκοι αξιολόγησης να την αναβαθμίζουν συνεχώς. Στο πλαίσιο αυτό, σε νέα αναβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου κατά μία βαθμίδα προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, λόγω βελτίωσης της οικονομικής ανθεκτικότητας, της σταθερής δημοσιονομικής υπεραπόδοσης και τις ευνοϊκές προοπτικές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της κυπριακής κυβέρνησης καθώς και όλες οι μη εξασφαλισμένες εγγυήσεις ομολόγων και προγραμμάτων αναβαθμίζονται σε Ba3 και (Ρ) Ba3 από Β1 και (Ρ) Β1, αντίστοιχα.
 Οι προοπτικές διατηρήθηκαν σε θετικό ορίζοντα. Οι βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις επιβεβαιώθηκαν στο Not Prime (NP) και στο (NP) NP. Η απόφαση να διατηρηθεί θετική η προοπτική της αξιολόγηση της Κύπρου αντανακλά την άποψη του οίκου ότι οι βελτιώσεις στην οικονομική ανθεκτικότητα και η συνεχιζόμενη δημοσιονομική υπεραπόδοση είναι πιθανόν να διατηρηθούν, με μείωση του δείκτη του χρέους προς το ΑΕΠ καθώς και μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Εν τω μεταξύ, ισχυρή ανάπτυξη 2,5% και 2,3% του ΑΕΠ το 2017 και το 2018, πλεονασματικούς προϋπολογισμούς κατά 0,2 και 0,7 μονάδες, αλλά και μείωση της ανεργίας στο 11,7% και το 10,6% αντίστοιχα, περιλαμβάνουν για την Κύπρο οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν στις  Βρυξέλλες. Η Κομισιόν εκτιμά επισήμως, μάλιστα, πως είναι εξαιρετικά πιθανό η κατάσταση να ξεπεράσει ακόμα και αυτές θετικές προσδοκίες, ενώ τα μεσοπρόθεσμα ρίσκα της πρόβλεψης είναι περιορισμένα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται δε και αποκλιμάκωση του χρέους για πρώτη φορά κάτω από το 100% και συγκεκριμένα στο 99,8% το 2018, ενώ ο πληθωρισμός θα φτάσει το 1,2% και 1,1% αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν, στο εξειδικευμένο κεφάλαιο των προβλέψεων για την Κύπρο, αναφέρει ότι υποστηριζόμενη από την έντονη απασχόληση, την κατανάλωση και τις επενδύσεις, η οικονομία της Κύπρου γνώρισε ευρεία ανάκαμψη και προβλέπεται να σημειώσει σταθερή ανάπτυξη στον ορίζοντα πρόβλεψης. Η αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να παραμείνει ισχυρή και η ανεργία να μειωθεί περαιτέρω. Η δημοσιονομική θέση της γενικής κυβέρνησης το 2016 αποδείχθηκε καλύτερη από ό,τι αναμενόταν και τώρα αναμένεται κάποια χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η ισχυρή ανάπτυξη αποκτά ευρεία βάση το 2016, με γνώμονα την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις. Η ιδιωτική κατανάλωση υποστηρίχθηκε από την πτώση των τιμών, την αύξηση της απασχόλησης και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Οι επενδύσεις εξέπληξαν με την ανοδική τους πορεία, σημειώνοντας άνοδο κατά 26%, με  πολύ μεγάλες παραγγελίες εξοπλισμού μεταφορών, οι οποίες προστίθενται στη σταδιακή αναζωογόνηση των επενδύσεων στην πραγματική οικονομία. Η απόκτηση εξοπλισμού μεταφορών είχε επίσης σημαντικές επιπτώσεις στις εισαγωγές αγαθών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά σχεδόν 11%. Ως αποτέλεσμα, η συνολική συμβολή στην ανάπτυξη από τις καθαρές εξαγωγές ήταν αρνητική, παρά τις ισχυρές εξαγωγές. Οι εξαγωγές επωφελήθηκαν ιδιαίτερα από την υψηλή τουριστική περίοδο (τα έσοδα από τον τουρισμό ξεπέρασαν το 13% του ΑΕΠ το 2016).
fimotro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου