Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Διεθνής κατακραυγή για τις ματωμένες εκλογές του Μαδούρο


diethnis-katakraugi-gia-tis-matwmenes-ekloges-tou-madouro

Αίμα, διαδηλώσεις, νεκροί, συγκρούσεις, φτώχεια, ελλείψεις σε βασικά αγαθά. Η Βενεζουέλα μετρά αντίστροφα από τον περασμένο Απρίλιο όταν ο Νικολάς Μαδούρο αποφάσισε με κάθε τρόπο
να καταπνίξει την φωνή της αντιπολίτευσης με την τελευταία να βγαίνει στους δρόμους. Οι διαδηλώσεις ακόμα και οι ειρηνικές πορείες καταλήγουν σε αιματηρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. Τα θύματα ξεπερνούν πλέον τα 120.
Ο Μαδούρο δέχεται κριτική από σύσσωμη σχεδόν την διεθνή κοινότητα για την αδιαλλαξία του με την  πρέσβειρα στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέϊλι, να κάνει λόγο για ακόμη ένα βήμα προς της δικτατορία μέσω των «ψεύτικων« όπως τις χαρακτήρισε εκλογών της Κυριακής για την νέα συντακτική εθνοσυνέλευση. 
Η συμμετοχή σύμφωνα με το Καράκας ανέρχεται στο  41,5%,  η αντιπολίτευση όμως κάνει λόγο για 12%, αρνούμενη να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα. «Ήταν μία επιτυχημένη μέρα συμμετοχής του λαού. Όποιος έχει μάτια βλέπει. Η Ολιγαρχία δεν έχει μάτια ή αυτιά για τον λαό. Ήταν πάντα αόρατος για αυτούς. Δεν μας νοιάζει τι λέει η ολιγαρχία αλλά η αλήθεια του λαού» λέει ο Μαδούρο.
Χιλιάδες διαδηλωτές αρνούνται να αποδεχτούν τις εκλογές Μαδούρο όπως τις αποκαλούν ενώ ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Χούλιο Μπόρχες, ξεκαθάρισε πως λαός και αντιπολίτευση θα μείνουν ενωμένοι κατά του ηγέτη της χώρας.  «Δεν αναγνωρίζουμε αυτήν την νοθευμένη ψηφοφορία, για μας είναι άκυρη, δεν υπάρχει», δήλωσε από την πλευρά του ο Ενρίκε Καπρίλες καταγγέλλοντας «σφαγή» και «εκλογική απάτη». Η αντιπολίτευση έχει απευθύνει κάλεσμα για νέες κινητοποιήσεις. 
Το τελευταίο 24ωρο τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο έφηβοι, έχασαν τη ζωή τους στο κρατίδιο της Τατσίρα, τρεις στην Μερίδα, ένας στη Λάρα, ένας στη Θούλια και ένα στέλεχος του φοιτητικού κινήματος στο Σούκρε, σύμφωνα με έναν επίσημο απολογισμό.
Οι νέες ταραχές ανέβασαν σε περισσότερους από 120 τον αριθμό των νεκρών εδώ και τέσσερις μήνες οπότε και ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος Μαδούρο. Στρατιωτικές δυνάμεις επενέβησαν με θωρακισμένα οχήματα και δακρυγόνα στο Καράκας, το Μαρακαΐμπο και το Πουέρτο Ορντάς, καταδιώκοντας τους διαδηλωτές που έκλειναν τους δρόμους με οδοφράγματα.
Αυτή η Συνέλευση «γεννιέται μέσα από ένα λουτρό αίματος. Γεννιέται παρανόμως διότι είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί ο αριθμός των ψηφισάντων, αλλά τεχνικά μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπήρξαν πολλές ατασθαλίες», δήλωσε ο αναλυτής Νίκμερ Εβανς, σοσιαλιστής και επικριτής του Μαδούρο. Ο Μαδούρο εκτοξεύει απειλές κατά πάντων: απειλεί να αναλάβει και τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, θέση την οποία έχει η Λουίσα Ορτέγα, πρώην τσαβική που διέρρηξε τις σχέσεις με την κυβέρνηση για να γίνει ένας από τους κύριους αντιπάλους της. «Τι πρέπει να κάνει η Συντακτική Συνέλευση κατά του Γενικού Εισαγγελέα; Να τον αναδομήσει αμέσως, να κηρύξει έκτακτη ανάγκη και να αναλάβει την θέση για να αποδώσει δικαιοσύνη», είπε ο Μαδούρο, ενώ πρότεινε και πάλι «εθνικό διάλογο» για την επίλυση της σοβαρής πολιτικής κρίσης στην χώρα και δήλωσε έτοιμος να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση στις εκλογές των κυβερνητών στις 10 Δεκεμβρίου.

Διεθνής κατακραυγή για τις ματωμένες εκλογές 

 

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολυάριθμες κυβερνήσεις στον κόσμο καταδίκασαν αυστηρά την εκλογή εν μέσω βίας μιας Συντακτικής Συνέλευσης στη Βενεζουέλα, ορισμένες ανακοινώνοντας μάλιστα πως θα αρνηθούν να αναγνωρίσουν τις μελλοντικές αποφάσεις αυτού του θεσμού.
«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε ισχυρά και γρήγορα μέτρα εναντίον των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στη Βενεζουέλα, καθώς και εναντίον αυτών που θα συμμετάσχουν στη Συντακτική Συνέλευση χάρη σ' αυτή τη μη κανονική εκλογή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ.
Γύρω στις δέκα χώρες ανακοίνωσαν την άρνησή τους να αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση, ανάμεσά τους η Ισπανία, όπου ζει μια σημαντική κοινότητα εξόριστων Βενεζουελανών.
Η Συντακτική Συνέλευση «δεν αντιπροσωπεύει τη βούληση της πλειοψηφίας των Βενεζουελανών» και «δεν αποτελεί τη λύση στα σοβαρά προβλήματα των πολιτικών συγκρούσεων και της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττουν τη χώρα», δηλώνει σε ανακοίνωσή του το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Γι' αυτό η Μαδρίτη «δεν θα μπορέσει να αναγνωρίσει ούτε να θεωρήσει ισχυρές τις νομικές πράξεις που θα προέλθουν απ' αυτή τη Συντακτική Συνέλευση».
Πολλές νοτιοαμερικανικές χώρες, από το Μεξικό μέχρι την Αργεντινή, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα, την Παραγουάη και την Κολομβία, καταδίκασαν επίσης τις βιαιότητες που σημειώθηκαν στη διάρκεια των εκλογών. Το Περού κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών της Λατινικής Αμερικής να συνεδριάσουν στις 8 Αυγούστου στη Λίμα με θέμα τη Βενεζουέλα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε από την πλευρά της «σοβαρές αμφιβολίες για το αν μπορεί να αναγνωριστεί το αποτέλεσμα της εκλογής (της Συντακτικής Συνέλευσης)», υπογράμμισε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Μια Συντακτική Συνέλευση, που εξελέγη σε αμφίβολες και συχνά βίαιες συνθήκες, δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης», συνέχισε η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες και εξέφρασε ανησυχία για την «τύχη της δημοκρατίας» στη Βενεζουέλα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι ανέφερε από την πλευρά του σε ανακοίνωσή που εξέδωσε πως ο θεσμός «δεν θα αναγνωρίσει αυτές τις εκλογές» για τη Συντακτική Συνέλευση και επέκρινε την «αντιδημοκρατική» φύση της κυβέρνησης του Καράκας.
Η Γαλλία απαίτησε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας «να εγγυηθεί τις διεθνές δεσμεύεις της αναφορικά με το σεβασμό των δημόσιων ελευθεριών».

ΕΕ: Ανησυχία για την δημοκρατία

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την ανησυχία της για "την τύχη της δημοκρατίας" στη Βενεζουέλα, αμφιβάλλει σοβαρά εάν το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βενεζουέλα μπορεί να αναγνωρισθεί και καταδικάζει "την δυσανάλογη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας" στην χώρα, όπου οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, ημέρα της ψηφοφορίας για την Συντακτική Συνέλευση, κατά τις συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η χθεσινή ημέρα ήταν μία από φονικότερες από την έναρξη των μαζικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στις αρχές του Απριλίου στη Βενεζουέλα, κατά τη διάρκεια των οποίων περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τις σοβαρές της αμφιβολίες σχετικά με το αν το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας μπορεί να αναγνωρισθεί...Η Βενεζουέλα διαθέτει δημοκρατικά εκλεγμένους και νόμιμους θεσμούς, ο ρόλος των οποίων είναι να συνεργασθούν και να καταλήξουν στην μέσω διαπραγματεύσεων επίλυση της σημερινής κρίσης. Μία Συντακτική Συνέλευση, εκλεγμένη υπό αμφίβολες και συχνά βίαιες συνθήκες δεν μπορεί να αποτελεί μέρος της λύσης", δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς να διευκρινίσει εάν οι Βρυξέλλες εξετάζουν, όπως οι ΗΠΑ, το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά του Καράκας.

Mε κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ

Oι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας “δυναμικής και ευέλικτης αντίδρασης κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού,” αντιδρώντας σε αυτό που χαρακτήρισαν ως μια διαβλητή εκλογική διαδικασία στην Βενεζουέλα. “Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και των συνταγματικών αντιπροσώπων τους, στην προσπάθειά τους ν΄ αποκαταστήσουν μία πλήρη κι ευημερούσα δημοκρατία στην χώρα τους,” ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό ΥΠΕΞ.
“Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δυναμικά κι ευέλικτα μέτρα κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στην Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων κι όσων συμμετέχουν στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση, ως αποτέλεσμα της σημερινής διαβλητής εκλογικής διαδικασίας,” πρόσθετε η ανακοίνωση.
Παράλληλα, το υπουργείο των Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε την βία των αρχών της Βενεζουέλας, κατά των διαδηλωτών και παρότρυνε τις κυβερνήσεις της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, “ ν’ αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που υπονομεύουν την δημοκρατία, αρνούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα κι έχουν την ευθύνη για την βία και την καταπίεση ή συμμετέχουν σε διεφθαρμένες πρακτικές.”
Το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων για την αγορά ελαφρώς επεξεργασμένου αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ στην εταιρία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA θα πλήξει το ήδη εξασθενημένο δίκτυο των εξαγωγών της εταιρίας, αφήνοντας τουλάχιστον σε εκκρεμότητα το πετρελαϊκό φορτίο ενός τάνκερ, σύμφωνα με δήλωση πηγής της αναφερόμενης εταιρίας, αλλά και στοιχεία της Thomson Reuters. 

Χιλιάδες εγκαταλείπουν τη Βενεζουέλα

Κάτοικοι της Βενεζουέλας φτάνουν στο αεροδρόμιο της νήσου Μαδέρα, που ανήκει στην Πορτογαλία. ια δεκαετίες η Βενεζουέλα υπήρξε ελκυστικός προορισμός για τους Πορτογάλους, που αναζητούσαν δουλειά. Τώρα, το μεταναστευτικό κύμα έχει αντιστραφεί. Πάνω από 3.500 Πορτογάλοι έχουν επιστρέψει στη Μαδέρα τους τελευταίους μήνες αφήνοντας πίσω τους μια χώρα χωρίς τρόφιμα και χωρίς φάρμακα.  Από τις αρχές τους έτους, 50.000 χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας την εγκατέλειψαν. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε γειτονικές χώρες, όπως η Βραζιλία και η Κολομβία. 










 

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου