Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Oι εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Επίθεση του Τελ Αβίβ σε Συρία και Λίβανο – Νέα συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

 


Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί της Γάζας συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με ιδιαίτερη έμφαση στο βόρειο τμήμα του θύλακα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις φαίνεται να επιχειρούν να προελάσουν.

«Σημαντικές ζημιές» έχουν αναφερθεί στο νοσοκομείο Αλ Κουντς στη Γάζα, μετά τις ισραηλινές επιθέσεις σε κοντινούς στόχους. Εκεί έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες άμαχοι.

Συνεχίζεται η ένταση στη Δ. Όχθη με επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων και επιθέσεις εποίκων, με τον επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet να δηλώνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει «έκρηξη» βίας.

Νέα πλήγματα του Ισραήλ σε Συρία και Λίβανο τα ξημερώματα εντείνουν την ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση.

Συνεδριάζει σήμερα εκ νέου το ΣΑ του ΟΗΕ, καθώς η απόφαση της ΓΣ για ανθρωπιστική εκεχειρία έπεσε στο κενό.

Δείτε live εικόνα

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

08:13 Εξήντα συλλήψεις μετά τα επεισόδια στο αεροδρόμιο Νταγκεστάν στη Ρωσία

Εξήντα πρόσωπα που βαραίνουν υποψίες πως εισέβαλαν βίαια χθες Κυριακή σε αεροδρόμιο στην Μαχατσκαλά, την πρωτεύουσα της δημοκρατίας του Νταγκεστάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ εννέα αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια, ανακοίνωσαν σήμερα οι ρωσικές αρχές.

«Πάνω από 150 από τους πιο ενεργούς συμμετέχοντες στις ταραχές ταυτοποιήθηκαν» και «εξήντα από αυτούς προσήχθησαν», ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, διευκρινίζοντας πως οι δύο από τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν έχουν εισαχθεί και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Νταγκεστάν, στον ρωσικό Καύκασο.

Πλήθος διαδηλωτών εισέβαλε χθες στο αεροδρόμιο μετά την άφιξη πτήσης από το Τελ Αβίβ, με τις ρωσικές αρχές να σημειώνουν ότι επικράτησε ένταση καθώς οι συγκεντρωμένοι έψαχναν Εβραίους.

08:07 Τα ισραηλινά πλήγματα κατέστρεψαν 47 τζαμιά και προκάλεσαν ζημιές σε 7 εκκλησίες στη Γάζα

Οι συνεχιζόμενες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα έχουν καταστρέψει 47 τζαμιά και επτά εκκλησίες μέχρι τώρα.

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας ανέφερε ότι 203 σχολεία και 80 κυβερνητικά γραφεία καταστράφηκαν επίσης τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Ο Salama Maarouf, διευθυντής του γραφείου, δήλωσε στο Al Jazeera Arabic ότι 220.000 κατοικίες υπέστησαν ζημιές λόγω των μαζικών βομβαρδισμών και 32.000 κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Νωρίτερα, το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός απείλησε να βομβαρδίσει ένα ορθόδοξο πολιτιστικό κέντρο και ένα σχολείο που στεγάζει περισσότερους από 1.500 εκτοπισμένους.

07:56 IDF: Πλήξαμε πάνω από 600 στόχους

Ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι σκότωσε «δεκάδες τρομοκράτες» σε κτίρια και τούνελ που προσπάθησαν να επιτεθούν στις δυνάμεις του.

«Τις τελευταίες ημέρες οι IDF έπληξαν 600 στόχους της Χαμάς», αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση στην οποία δίνονται και κάποιες λεπτομέρειες της χθεσινοβραδινής επιχείρησης, όπως η επίθεση με drone σε ένα κτίριο που υπήρχαν «πάνω από 20 τρομοκράτες της Χαμάς» και η επίθεση επίσης με drone στο πανεπιστήμιο Al-Azhar όπου «εντόπισαν ένοπλους τρομοκράτες και μια θέση εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων».

07:40 Μεγάλη επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στη Δ. Όχθη

Για τις μεγαλύτερες επιδρομές στη Τζενίν από τις 7 Οκτώβρη κάνουν λόγο οι ανταποκριτές του Al Jazeera που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας, υπήρξαν τουλάχιστον τέσσερις θάνατοι και αρκετοί τραυματισμοί. Επιπλέον, δεκάδες έχουν συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Όπως περιγράφει ο ανταποκριτής του Al Jazeera, εικόνες δείχνουν στρατιωτικές μπουλντόζες πολύ κοντά σε ένα νοσοκομείο, άλλες να καταστρέφουν περιουσίες πολιτών. Πολλές περιουσίες και υποδομές έχουν καταστραφεί σε αυτή την επιδρομή.

Σε προηγούμενες επιδρομές, υπήρχε σαφής στόχευση σε συγκεκριμένα κτίρια, συχνά σε σπίτια που ήταν ύποπτα ότι ανήκαν σε μαχητές, μέλη ή υποστηρικτές της Χαμάς. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Τζενίν, δεν είδαμε αυτή τη στόχευση. Αυτή η κατάσταση φαίνεται διαφορετική, και συνεχίζεται για περισσότερες από έξι ώρες», αναφέρει.

Οι IDF αναφέρουν ότι σκότωσαν τρία άτομα (παραθέτουν τα ονόματα), ότι βρήκαν εκρηκτικά, και ότι έκαναν επίθεση με drones. Ακόμα δηλώνουν ότι οι δυνάμεις επιχειρούν ακόμα στο σημείο.

07:29 «Στόχευσαν και σκότωσαν τον δημοσιογράφο στον Λίβανο – Δεν ήταν τυχαία πυρά»

Έρευνα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) για τη δολοφονία του δημοσιογράφου του Reuters Issam Abdallah, 37 ετών, στο νότιο Λίβανο στις 13 Οκτωβρίου, αναφέρει ότι «είναι απίθανο οι δημοσιογράφοι να θεωρήθηκαν λανθασμένα μαχητές»

«Ήταν στην ύπαιθρο για περισσότερο από μία ώρα, στην κορυφή ενός λόφου» και «φορούσαν κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα με την ένδειξη «Τύπος»».

Έξι άλλοι δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων ο εικονολήπτης του Al Jazeera Elie Brakhia και η δημοσιογράφος Carmen Joukhadar, τραυματίστηκαν όταν δύο βλήματα πυρομαχικών έπληξαν το χωριό Alma al-Shaab.

«Δύο χτυπήματα στο ίδιο σημείο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (λίγο πάνω από 30 δευτερόλεπτα), από την ίδια κατεύθυνση, υποδεικνύουν σαφώς ακριβή στόχευση», ανέφερε η RSF την Κυριακή, επικαλούμενη τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας έρευνας που βασίζεται σε βιντεοσκοπημένο υλικό και βαλλιστική ανάλυση.

Οι RSF δεν απέδωσαν άμεσα την ευθύνη στο Ισραήλ για το χτύπημα. Η οργάνωση υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι είχαν δει ισραηλινά στρατιωτικά ελικόπτερα κοντά στη σκηνή και ότι τα πλήγματα είχαν προέλθει «από την κατεύθυνση των ισραηλινών συνόρων».

07:20 Δύο διαδοχικά χτυπήματα σκότωσαν 16 άτομα – Βίντεο

Στο βίντεο που αναρτήθηκε από το Al Jazeera στο Χ, πρώην Twitter, φαίνονται διασώστες να ψάχνουν μανιωδώς το σημείο του κτιρίου που κατέρρευσε και ανήκει στην οικογένεια Τζούμα στην περιοχή αλ-Σαφτάουι της βόρειας Λωρίδας της Γάζας.

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις δύο διαδοχικές επιθέσεις στη βόρεια Γάζα. Η δεύτερη επίθεση σκότωσε ορισμένους από αυτούς που είχαν τραυματιστεί στο πρώτο χτύπημα, καθώς και τους ανθρώπους που βρίσκονταν κοντά, οι οποίοι έσπευσαν να σώσουν τα θύματα.

Η επίθεση στην αλ-Σαφτάουι ήταν μόνο μία από τις πολλές θανατηφόρες επιθέσεις που πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις νωρίς τη Δευτέρα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τα θύματα των άλλων επιθέσεων.

07:14 Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεκάδες χιλιάδες στη Γάζα πίνουν αλμυρό, μολυσμένο νερό

Εσωτερικό έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Γάζα που πίνουν αλμυρό και μολυσμένο νερό, όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται να διαπίστωσε ότι περίπου 52.000 έγκυες γυναίκες και περισσότερα από 30.000 μωρά ηλικίας κάτω των έξι μηνών έχουν αναγκαστεί να πίνουν αλμυρό ή μολυσμένο νερό στη Γάζα, ανέφερε η Haaretz.

Το Ισραήλ έχει διακόψει ζωτικές υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την πρόσβαση των κατοίκων της Γάζας στο νερό, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων που απαιτούνται για τη λειτουργία των αντλιών νερού και την απομάκρυνση του αλατιού από το νερό.

07:08 Η Συρία αναφέρει ότι δέχτηκε ισραηλινές επιθέσεις

Η συριακή κρατική τηλεόραση ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν δύο στρατιωτικές θέσεις στη Νταράα, όπως μετέδωσε το Reuters.

Οι επιδρομές οδήγησαν σε «κάποιες υλικές απώλειες», σύμφωνα με τα συριακά μέσα ενημέρωσης.

Δεν είναι σαφές εάν η εν λόγω ανακοίνωση αφορά τις ίδιες επιθέσεις που ανακοίνωσε νωρίτερα το Ισραήλ.

07:04 Νέα προβλήματα σε τηλεπικοινωνίες και ίντερνετ

Οι συνδέσεις τηλεφωνικού δικτύου και διαδικτύου φάνηκε να αποκαθίστανται την Κυριακή, αλλά ο πάροχος τηλεπικοινωνιών Paltel δήλωσε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έθεσαν και πάλι εκτός λειτουργίας το διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές υπηρεσίες σε τμήματα των βόρειων τμημάτων του θύλακα, που βρίσκεται στο στόχαστρο των βομβαρδισμών και της χερσαίας επιχείρησης.

Οι διακοπές έχουν δυσχεράνει σημαντικά τις επιχειρήσεις διάσωσης θυμάτων από ισραηλινά πυρά.

06:59 Ο ισραηλινός στρατός δημοσιεύει φωτογραφίες από τη χερσαία επίθεση στη Γάζα

Στη φωτογραφία φαίνεται ελεύθερος σκοπευτής

Άρματα μάχης

Ισραηλινοί στρατιώτες πίσω από τανκς

06:48 Δύο νεκροί στη Δ. Όχθη από ισραηλινές επιδρομές

Δεύτερος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Δ. Όχθη όπως επιβεβαίωσε ο διευθυντής του κυβερνητικού νοσοκομείου της Τζενίν. Πρόκειται για έναν 28χρονο που σκοτώθηκε σε επιδρομή κοντά στο νοσοκομείο Ibn Sina στην Τζενίν.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, άλλοι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι αναφέρθηκαν ως τραυματίες.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας αναφέρθηκε και επίθεση με drone ενώ σε βίντεο έχουν καταγραφεί εικόνες με μπουλντόζες να ισοπεδώνουν σπίτια.

Από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 114 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Τουλάχιστον 1.600 έχουν συλληφθεί.

Από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 114 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Τουλάχιστον 1.600 έχουν συλληφθεί.

06:30 Κανένα παράθυρο αποκλιμάκωσης

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ που συνεχίζουν να είναι δραματικές καθώς δεν διαφαίνεται κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης. Αντιθέτως οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα είναι αδιάκοποι και οι χερσαίες δυνάμεις του Τελ Αβίβ προσπαθούν να προωθηθούν στο εσωτερικό του παλαιστινιακού θύλακα.

Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί πάνω από 8.000 Παλαιστίνιοι ενώ ο αριθμός των παιδιών που έπεσαν θύματα των βομβαρδισμών τις τελευταίες 3 εβδομάδες ξεπερνά τον ετήσιο αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν σε εμπόλεμες ζώνες από το 2019.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου