Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Το πρώτο άρθρο που δημοσιεύτηκε ποτέ για τη Wall Street

 


Γεννημένος στη Σκωτία την 1η Σεπτεμβρίου 1795, ο Τζέιμς Γκόρντον Μπένετ, μετανάστευσε στην Αμερική την άνοιξη του 1819, για να εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη, όπου ίδρυσε ένα σχολείο, έδινε διαλέξεις για την πολιτική οικονομία και άρχισε να αρθρογραφεί για περιοδικά.

Ήταν οι ανταποκρίσεις του για τον New York Enquirer αυτές που έκαναν αίσθηση, αλλά και του έδωσαν την ιδέα να ασχοληθεί πιο συστηματικά με τον Τύπο.

Στις αρχές της δεκαετίες του 1830 έκανε τα πρώτα δικά του βήματα στις εκδόσεις με την Globe της Νέας Υόρκης και την εφημερίδα The Pennsylvanian στη Φιλαδέλφεια. Τα εγχειρήματα αυτά δεν είχαν μακρά ζωή.

Από την πρώτη έκδοση από το κελάρι, στο πρώτο χρηματιστηριακό άρθρο

Με κεφάλαιο 500 δολαρίων, στις 6 Μαΐου 1835, εξέδωσε από ένα κελάρι, το πρώτο τετρασέλιδο φύλλο του The New York Herald – μία εφημερίδα που έμελλε να γνωρίσει τεράστια εμπορική επιτυχία.

Έδωσε μεγάλη έμφαση στη συλλογή και τη διασταύρωση ειδήσεων και ήταν ο πρώτος που εισήγαγε πολλές από τις μεθόδους του σύγχρονου ρεπορτάζ. Για πολλούς είναι ο πατέρας της σύγχρονης δημοσιογραφίας.

Ήταν σαν σήμερα, 13 Ιουνίου 1835, όταν δημοσίευσε το πρώτο άρθρο, που εμφανίστηκε στον Τύπο, για τη Wall Street, καθιερώνοντας έτσι το χρηματοοικονομικό ρεπορτάζ.

Οι άλλες καινοτομίες

Η New York Herald έγινε το 1838 η πρώτη αμερικανική εφημερίδα, που απέκτησε ανταποκριτές στην Ευρώπη.

Και το 1846 ήταν η πρώτη, που έλαβε την πλήρη τηλεγραφική αναφορά μιας μακροσκελούς πολιτικής ομιλίας.

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου διασφάλισε πλήρη κάλυψη των δραματικών εξελίξεων με ένα επιτελείο 63 πολεμικών ανταποκριτών. 

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου