Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024: Στη Νοτιοκορεάτισσα Han Kang το φετινό βραβείο

 


Στη Νοτιοκορεάτισσα Χαν Κανγκ (Han Kang) απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών στη Στοκχόλμη.

Η 54χρονη Χαν Κανγκ, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα συγγραφέας ασιατικής καταγωγής που απέσπασε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, τιμήθηκε «για την έντονη ποιητική της πεζογραφία που αντιμετωπίζει ιστορικά τραύματα και εκθέτει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής», σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής.

Στο έργο της, η συγγραφέας αντιμετωπίζει ιστορικά τραύματα και αόρατα σύνολα κανόνων και, σε κάθε έργο της, εκθέτει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής. Έχει μια μοναδική επίγνωση των συνδέσεων μεταξύ σώματος και ψυχής, ζωντανών και νεκρών, και στο ποιητικό και πειραματικό της ύφος έχει γίνει μια καινοτόμος στη σύγχρονη πεζογραφία.

Η Χαν Κανγκ γεννήθηκε το 1970 στη Γκουάνγκτζου της Νότιας Κορέας και σε ηλικία 10 ετών μετακόμισε στη Σεούλ. Σπούδασε Κορεατική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Γιόνσε. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1993 με πέντε ποιήματα, ενώ την επόμενη χρονιά πρώτευσε σε διαγωνισμό της εφημερίδας Σεούλ Σίνμουν για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς με την ιστορία της «Ερυθρή Άγκυρα».

Photo Credits: EPA/HANNAH MCKAY

Η πρώτη της συλλογή διηγημάτων «Γιόσου» κυκλοφόρησε το 1995. Το μυθιστόρημα «Η χορτοφάγος» (2007) χάρισε στην ίδια την παγκόσμια αναγνώριση, καθώς η αγγλική του μετάφραση (2015) τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Booker 2016.

Έχει εκδώσει επίσης τις συλλογές διηγημάτων «Τα φρούτα της γυναίκας μου» (2000) και «Η σαλαμάνδρα της φωτιάς» (2012), καθώς και τα μυθιστορήματα «Μαύρο ελάφι» (1998), «Τα κρύα σου χέρια» (2002), «Φυσάει αέρας, πήγαινε» (2010), «Ανθρώπινες πράξεις» (2014), «Το λευκό βιβλίο» (2016) και «Δεν ξεχνώ» (2021). Ζει στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα και είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημιουργικής Γραφής του Ινστιτούτου Τεχνών της πόλης.

«Μαθήματα ελληνικών»

Το 2011 κυκλοφόρησε μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Μαθήματα ελληνικών», μια συναρπαστική απεικόνιση της εξαιρετικής σχέσης μεταξύ δύο ευάλωτων ατόμων.

Μια νεαρή γυναίκα που, μετά από μια σειρά τραυματικών εμπειριών, έχει χάσει τη δύναμη του λόγου συνδέεται με τον δάσκαλό της στα αρχαία ελληνικά, ο οποίος χάνει και ο ίδιος την όρασή του. Από τις αντίστοιχες αδυναμίες τους, αναπτύσσεται μια εύθραυστη ερωτική σχέση. Το βιβλίο είναι ένας όμορφος διαλογισμός γύρω από την απώλεια, την οικειότητα και τις έσχατες συνθήκες της γλώσσας.

Η Ελληνίδα που διεκδίκησε το βραβείο

Η Έρση Σωτηροπούλου είναι η πρώτη Ελληνίδα συγγραφέας που διεκδίκησε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 61 χρόνια μετά από την απονομή του βραβείου στο Γιώργο Σεφέρη και 45 χρόνια μετά τον Οδυσσέα Ελύτη.

Σύμφωνα με το World Literature Forum, η συγγραφέας διακρίθηκε για «τη διαυγή εξερεύνηση της ανθρώπινης πολυπλοκότητας μέσα από μία πρωτοποριακή πεζογραφία που εξετάζει τα όρια μεταξύ του προσωπικού και του πολιτικού».

Η Έρση Σωτηροπούλου συναγωνίστηκε κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως τον Χαρούκι Μουρακάμι, την Can Xue, καθώς και την Μάργκαρετ Άτγουντ. Η Ελληνίδα συγγραφέας θα ήταν η πρώτη πεζογράφος που τιμάται για τη χώρα μας, καθώς και η πρώτη γυναίκα.

Για το Νόμπελ Λογοτεχνίας είχαν υπάρξει κι άλλες ελληνικές υποψηφιότητες, οι οποίες ωστόσο δεν κατάφεραν να λάβουν το βραβείο. Ανάμεσα τούς ήταν  οι Γιάννης Ρίτσος, Νίκος Καζαντζάκης,  Γεώργιος Σουρής,  Κωστής Παλαμάς,  Γιώργος Θεοτοκάς, Γρηγόριος Ξενόπουλος,  Άγγελος Σικελιανός,  Στρατής Μυριβήλης και  Ηλίας Σιμόπουλος.

Εκλογή

Όπως κάθε χρόνο οι γραπτές προτάσεις για το Νόμπελ Λογοτεχνίας φτάνουν στην επιτροπή Νόμπελ έως τις 31 Ιανουαρίου. Συνήθως υπάρχουν περίπου 350 προτάσεις κάθε χρόνο. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης οι προτάσεις εξετάζονται από την Επιτροπή Νόμπελ και τον Απρίλιο παρουσιάζει για έγκριση από την Ακαδημία έναν προκαταρκτικό κατάλογο υποψηφίων, που περιέχει περίπου 20 ονόματα. Πριν από το καλοκαιρινό διάλειμμα της Ακαδημίας, η λίστα συνήθως μειώνεται περαιτέρω σε περίπου πέντε ονόματα. Τον Οκτώβριο η Ακαδημία κάνει την επιλογή της.

Για να είναι έγκυρη η εκλογή, ένας υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερες από τις μισές ψήφους. Ο τιμώμενος συγγραφέας λαμβάνει το βραβείο, το οποία συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 11 εκατομμυρίων κορωνών Σουηδίας (1,1 εκατ. δολάρια), από τα χέρια βασιλιά Καρόλου ΙΣΤ΄ Γουσταύου, στο Μέγαρο Μουσικής της Στοκχόλμης στις 10 Δεκεμβρίου – Ημέρα του Νόμπελ.

Πηγή:The Nobel Prize
Επιμέλεια: Γιώργος Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου