Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Ο τυφώνας Μίλτον σφυροκοπά τη Φλόριντα – Νεκροί στο Σεντ Λούσι, τεράστιες ζημιές και 3 εκατ. κτίρια χωρίς ρεύμα


Αντιμέτωπη με έναν από τους πιο ισχυρούς τυφώνες εδώ και 100 χρόνια είναι η Φλόριντα. Ο Μίλτον έφτασε στο Σιέστα Κι της Φλόριντα ως καταιγίδα κατηγορίας 3 και υποβαθμίστηκε περίπου στις 8.00 το πρωί (ώρα Ελλάδος σε κατηγορία 1. Έχει προλάβει ωστόσο να αφήσει πίσω του τεράστιες καταστροφές και νεκρούς.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, ο Μίλτον έχει ολοκληρώσει τη διέλευση του από τη Φλόριντα και κινείται πλέον ανοικτά των ανατολικών ακτών της. Ωστόσο, εξακολουθεί να δημιουργεί ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις στην ανατολική και κεντρική Φλόριντα.

Πάνω από 3 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις στη Φλόριντα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι βρίσκονται σε καταφύγια, ενώ οι αρχές απηύθυναν νέες δραματικές εκκλήσεις στους κατοίκους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν προκληθεί στην κομητεία Σεντ Λούσι, όπου υπάρχουν και αναφορές για νεκρούς. Το γραφείο του σερίφη στην κομητεία, που βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Φλόριντα, επιβεβαίωσε στο BBC ότι υπήρξαν περισσότεροι από ένας θάνατοι στην κοινότητα.

«Είχαμε πολλαπλούς ανεμοστρόβιλους που έπεσαν σε αυτήν την κοινότητα και χάσαμε ζωές», δήλωσε ο σερίφης  χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Οι αρχές της Φλόριντα περιμένουν το πρώτο φως της ημέρας για να εκτιμήσουν την ακριβή έκταση των ζημιών.

Είναι πλέον πολύ αργά για όσους δεν είχαν εκκενώσει να το κάνουν. Οι εικόνες συγκλονίζουν. Συνεχής ενημέρωση.

Ακυρώθηκαν πάνω από 2.000 πτήσεις

Το FlightAware, ένας ιστότοπος που παρακολουθεί τις καθυστερήσεις και τις ακυρώσεις πτήσεων εντός και γύρω από τις ΗΠΑ, έχει καταγράψει πάνω από 2.000 ακυρωμένες πτήσεις μέχρι σήμερα το πρωί.

Τουλάχιστον 700 πτήσεις έχουν επίσης καθυστερήσει, σύμφωνα με τον ιχνηλάτη.

Η συντριπτική πλειονότητα των αλλαγών στα δρομολόγια προέρχεται από τα διεθνή αεροδρόμια του Ορλάντο της Φλόριντα και της Τάμπα της Φλόριντα.

Αλλά οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις αυξάνονται επίσης στο Φορτ Μάιερς, την Ατλάντα, το Παλμ Μπιτς και το Μαϊάμι.

«Κρατήρας» στο οδόστρωμα

Καθώς το φως της ημέρας αρχίζει να φωτίζει τις ανατολικές και δυτικές ακτές της Φλόριντα, οι κάτοικοι ανακαλύπτουν όλο και περισσότερες ζημιές. Οπως για παράδειγμα, στην Κομητεία του Χίλσμπορο, όπου το οδόστρωμα απέκτησε έναν κρατήρα



Η τροχιά του τυφώνα

Με τη μαύρη σήμανση βλέπετε την τροχιά που έχει διαγράψει μέχρι στιγμής. Και με την κόκκινη, την προβλεπόμενη αποδρομή του κατά τις επόμενες ώρες και ημέρες.


Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία της Τάμπα από την εκκένωση σπιτιού στο οποίο βρίσκονταν 15 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά. Πάνω στο σπίτι έπεσε ένα δέντρο.




Κλειστά τα αεροδρόμια σε Ορλάντο και Τάμπα

Κλειστό παραμένει από το πρωί το διεθνές αεροδρόμιο του Ορλάντο, όπου πραγματοποιείται εκτίμηση των ζημιών. Κλείνει είναι και το διεθνές αεροδρόμιο της Τάμπα, όπου επίσης αξιολογούνται οι ζημιές.

Περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντα εκτιμάται ότι είναι χωρίς ρεύμα
«Αυτό που πιθανότατα θα βρούμε το πρωί είναι πτώματα» - Η μακάβρια σύσταση στους πολίτες

 Η αρχηγός της αστυνομίας Μέλανι Μπέβαν δήλωσε ότι η ομάδα της προετοιμάζεται για μια «ζοφερή» κατάσταση στις περιοχές που επλήγησαν από τον τυφώνα Μίλτον.

«Αυτό που πιθανότατα θα βρούμε το πρωί είναι πτώματα», δήλωσε η Bevan στο ραδιόφωνο του BBC νωρίς το πρωί της Πέμπτης, όταν ρωτήθηκε πώς θα είναι η επιχείρηση διάσωσης για όσους επέλεξαν να μην φύγουν.

Το Μπράντεντον, στον ποταμό Μανάτι, «εξακολουθεί να υποφέρει» από τον τυφώνα Helene, δήλωσε η Μπέβαν.

Καθώς πλησίαζε ο Μίλτον, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε μια μακάβρια σύσταση προς τους κατοίκους. Τους είπαν να γράψουν το όνομα και τον πλησιέστερο συγγενή τους στα χέρια τους με μαρκαδόρο «ώστε να μπορέσουμε να βρούμε κάποιον αν χρειαστεί».

Updated: μία ώρα πριν


 REUTERS/Octavio Jones

Πλημμυρισμένοι δρόμοι στην Τάμπα



Σκορπισμένα συντρίμμια και κατεστραμμένες υποδομές συνθέτουν το σκηνικό στη Βενετία της Φλόριντα (REUTERS/Marco Bello)

Φόρτωσε περισσότερα
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου