Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Πορτογαλία: «Φορολογικός παράδεισος» για τους νέους, για να σταματήσει το brain drain

 


Με μια φιλόδοξη φορολογική πρόταση, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Λουίς Μοντενέγκρο στην Πορτογαλία, προσπαθεί να ανακόψει το brain drain-τη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Με στόχο την καταπολέμηση της φυγής νεαρών ταλέντων από τη χώρα, η πορτογαλική κυβέρνηση θα υιοθετήσει μια σειρά μέτρων στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2025 που συζητείται στη βουλή.

Προβλέπεται κυρίως η θέσπιση ενός ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος για τους νέους κάτω των 35 ετών. Συγκεκριμένα, οι νέοι κάτω των 35 ετών δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος κατά τον πρώτο χρόνο εργασίας. Η φορολογική απαλλαγή θα είναι 75% από τον δεύτερο έως και τον τέταρτο χρόνο, 50% από το πέμπτο έως τον έβδομο και 25% από το όγδοο έως και το δέκατο έτος.

Η πρόταση έρχεται σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης ανησυχίας για τη μετανάστευση των νέων, λόγω των χαμηλών μισθών, των υψηλών φόρων και του υψηλού κόστους στέγασης στην Πορτογαλία.

«Η Πορτογαλία θέλει να εκμεταλλευτεί τη διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό για να τερματίσει τη φυγή νέων ταλέντων» δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο.

Το μέτρο αυτό έχει και τη στήριξη του Σοσιαλιστικού  Κόμματος, που ως κυβέρνηση είχε εισαγάγει φορολογικές απαλλαγές για τους νέους, αλλά μόνο οι  απόφοιτοι πανεπιστημίου μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Αν και το μέτρο είναι καινοτόμο στο ευρωπαϊκό φορολογικό πανόραμα, ορισμένοι διεθνείς οργανισμοί, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανησυχούν για τον πραγματικό αντίκτυπο αυτών των φορολογικών κινήτρων, θεωρώντας «αβέβαιο» τον αντίκτυπο που θα έχουν.

Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 ανακοινώθηκε χθες από την κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας και πρόκειται να τεθεί προς έγκριση στα τέλη Νοεμβρίου.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου