Φαινομενικά, το Κρεμλίνο στηρίζει τον «Άξονα Αντίστασης» και ιδιαίτερα την Τεχεράνη, με την οποία συνεργάζεται στενά στον στρατιωτικό τομέα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι διαφορετική, με τη Μόσχα να παίζει παιχνίδι σε διπλό ταμπλό, αλλά «τηρώντας στο ακέραιο» τον λόγο της, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από την εκάστοτε πλευρά.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Ρωσία θέλει να συνεχιστεί το χάος για να τραβήξει την προσοχή και τη στήριξη της Δύσης από την Ουκρανία. Ενδεικτικά, τα δισεκατομμύρια που ξοδεύει μηνιαίως το Ισραήλ για τις επιχειρήσεις στη Γάζα, καλύπτονται αποκλειστικά από τις ΗΠΑ. Σε περίπτωση που τίθονταν δίλημμα λοιπόν, αν η Ουάσιγκτον έπρεπε να στείλει λεφτά μόνο στο Τελ Αβίβ ή το Κίεβο, η απάντηση θα ήταν το πρώτο, χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν Αλί Ακμπάρ Αχμαντιάν στο περιθώριο της πρόσφατης συνάντησης υψηλόβαθμων αξιωματούχων ασφαλείας των BRICS στην Αγία Πετρούπολη

Έτσι, τυχόν νέος πόλεμος στην περιοχή, ειδικά αν είναι ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν θα έβλαπτε τη Μόσχα, γιατί η Δύση θα έπρεπε να ακολουθήσει πιο αυστηρή πολιτική για να περιορίσει τα μέτωπα.

«Το χάος είναι καλό, αλλά ο πόλεμος βλάπτει», είπε στο Al Jazeera ο Ruslan Suleymanov, ανεξάρτητος Ρώσος ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής με έδρα το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Επίσης, πρόσθεσε πως «τώρα οι Αμερικανοί δεν παρακολουθούν την Ουκρανία, γιατί είναι απασχολημένοι με το μπάχαλο στη Μέση Ανατολή. Αν ξεσπάσει πόλεμος όμως, θα αναγκαστούν να τα συνδυάσουν κι αυτό η Ρωσία δεν το θέλει σε καμία περίπτωση».

Οι κινήσεις στη σκακιέρα του Μεσανατολικού

Η Ρωσίδα ερευνήτρια, Άννα Λεβίνα, που ζει στη Βηρυτό, υποστήριξε ότι η Ρωσία συνεργάζεται και με το Ισραήλ, παρότι το εβραϊκό κράτος είναι εχθρός του συμμάχου της Ιράν.

«Υπήρξε μια σιωπηρή συνεννόηση μεταξύ του Ισραήλ και της Ρωσίας, σχετικά με τη Συρία», είπε, σχολιάζοντας τα ισραηλινά χτυπήματα σε ιρανικά κέντρα ανεφοδιασμού της Χεζμπολάχ που εδρεύουν σε συριακά εδάφη. «Το Ισραήλ συμφώνησε να μην προμηθεύσει με στρατιωτικό υλικό την Ουκρανία, οπότε οι Ρώσοι δεν αντιδρούν όταν οι IDF πλήττουν ιρανικές ή λιβανέζικες θέσεις στη νότια Συρία», είπε χαρακτηριστικά.

Όσο αφορά τους ιρανικούς δορυφόρους, τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, η Ρωσία διατηρεί τυπικές σχέσεις μέσω της Τεχεράνης και για χάρη της. «Οι σχέσεις της Ρωσίας με τον Λίβανο ή την Γάζα δεν είναι τόσο εκτεταμένες, όπως στο παρελθόν», έγραψε το Al Jazeera, προσθέτοντας ότι «ιδιαίτερα με τη Χεζμπολάχ η Ρωσία έχει περίπλοκες σχέσεις. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου, ο οποίος διήρκεσε από το 1975 έως το 1990, η Χεζμπολάχ πήρε ομήρους τρεις Σοβιετικούς διπλωμάτες ως μέσο για να πιέσει τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Συρία για να σταματήσει να βομβαρδίζει θέσεις στην Τρίπολη. Μετά την εκτέλεση ενός ομήρου, η KGB απάντησε με την απαγωγή και τον ευνουχισμό συγγενή ενός ηγέτη της σιίτης οργάνωσης. Τότε, έστειλε στους συγγενείς το κομμάτι που αφαίρεσε ως μήνυμα και οι όμηροι απελευθερώθηκαν αμέσως μετά».

Εντούτοις, η Ρωσία φέρεται να αναμένεται να στείλει στοχευμένο στρατιωτικό υλικό σε Χεζμπολάχ, Χαμάς και Χούθι, μετά από αίτημα του Ιράν. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα διαθέσει πυραύλους ακριβείας και τορπίλες για να χτυπηθούν τα θαλάσσια μέσα του Ισραήλ, τονίζοντας ότι« η Μόσχα δεν αναμένεται να κάνει κάτι παραπάνω, πέρα από το να κοιτάει αμέτοχη το χάος που τη συμφέρει».

newsbeast.gr