Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024
Βουλγαρο-ρωσικός «πόλεμος» για το φυσικό αέριο, με «δάκτυλο» ΗΠΑ
Η Βουλγαρία θα διακόψει τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου προς την κεντρική Ευρώπη μέσω του αγωγού «Balkan Stream» εάν η Gazprom δεν βρει νέο τρόπο πληρωμής, δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας, Βλαντιμίρ Μάλινοφ.
Η προειδοποίηση έρχεται μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις στην τράπεζα της ρωσικού ενεργειακού κολοσσού.
Το Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων κατά της Gazprombank ,που είναι υπεύθυνη για τις συναλλαγές με κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες που προμηθεύουν ή μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τον Μάλινοφ, η Βουλγαρία δεν σκοπεύει πλέον να δέχεται πληρωμές που γίνονται μέσω της Gazprombank, αντίθετα απαιτεί εναλλακτικό κανάλι και πληρωμή σε ευρώ.
Αν δεν βρεθεί λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο αγωγός θα κλείσει, αφήνοντας χώρες, όπως η Σερβία, η Ουγγαρία αλλά και η Αυστρία χωρίς φυσικό αέριο, στη μέση του χειμώνα. «Η Bulgartransgaz» -η εταιρεία που ασχολείται ουσιαστικά με τη μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία- «θα εφαρμόσει αυστηρά τη σύμβασή της και δεν θα επιτρέψει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου εάν η υπηρεσία δεν πληρωθεί σε ευρώ», δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας. «Η Βουλγαρία εξακολουθεί να περιμένει μια συγκεκριμένη πρόταση από την Gazprom Export για το πώς θα γίνουν οι πληρωμές» , τόνισε ο Μάλινοφ.
Η ρωσική απάντηση
Οι ρωσικές αρχές απάντησαν μέσω του πρακτορείου TASS, ότι δεν σκοπεύουν με κανέναν τρόπο να διακόψουν την οικονομική σχέση με τη Βουλγαρία, καθώς θα ήταν «ακραίο μέτρο». Ωστόσο, η προθεσμία για την εξεύρεση συμφωνίας έχει οριστεί για τις 20 Δεκεμβρίου και προς το παρόν όχι μόνο δεν έχουν βρεθεί εναλλακτικές λύσεις, αλλά και ο υπουργός Μαλίνοφ δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει.
Ο Βούλγαρος υπουργός δεν απάντησε στην ερώτηση σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις στη Σόφια από μια διακοπή της μεταφοράς ρωσικού αερίου μέσω του Balkan Stream ,που διασχίζει την Τουρκία, τη Βουλγαρία , τη Σερβία και φτάνει μέχρι την Ουγγαρία.
Η ίδια η Βουλγαρία δεν χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο του Balkan Stream, αλλά κερδίζει περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τη διαμετακόμιση.
Η ρωσική εταιρεία κατέβαλε στη Σόφια τα τέλη Νοεμβρίου για την μεταφορά του αερίου και η επόμενη πληρωμή αναμένεται στα τέλη Δεκεμβρίου.
Δεν γίνεται παράκαμψη των κυρώσεων
Ο Μάρτιν Βλαντιμίροφ, ειδικός σε θέματα, τόνισε πάντως δεν είναι δυνατή η παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων από τη Σόφια, καθώς η ίδια η Βουλγαρία κινδυνεύει επίσης με κυρώσεις. «Η Βουλγαρία πρέπει να σταματήσει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου στις 20 Δεκεμβρίου. Επί του παρόντος, ο αγωγός φυσικού αερίου μέσω της Βουλγαρίας εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της Gazprom. Η βουλγαρική εταιρεία Bulgartransgaz οφείλει επίσης έμμεσα στην Gazprombank άλλα 250 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, επομένως και αυτή η πληρωμή πρέπει να σταματήσει», εξηγεί ο Βλαντιμίροφ.
Ο εμπειρογνώμονας ενέργειας και πρώην πρεσβευτής της Βουλγαρίας στη Μόσχα Ιλιαν Βασίλεφ θεωρεί πάντως από την πλευρά του απίθανο να σταματήσει η Βουλγαρία τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου. «Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για προμήθειες που δύσκολα μπορούν να αντικατασταθούν και είναι ζωτικής σημασίας για χώρες όπως η Σερβία και η Ουγγαρία», εξήγησε ο Βασίλεφ. Κατά τη γνώμη του, το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι μια προσωρινή αναστολή των κυρώσεων των ΗΠΑ.
«Θερμοπυρηνικές» επιπτώσεις
Ερωτηθείς τι θα συνέβαινε εάν η Βουλγαρία έκλεινε το φυσικό αέριο Balkan Stream, ο Βασίλεφ απάντησε ότι οι συνέπειες για τη Σερβία και την Ουγγαρία θα ήταν «θερμοπυρηνικές». «Αυτές οι δύο χώρες δύσκολα θα μπορούσαν να βρουν αντικαταστάτη για αυτές τις σημαντικές ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου, ειδικά η Ουγγαρία».
Παρά τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και τις πολυάριθμες κυρώσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στη Μόσχα, οι ρωσικοί αγωγοί φυσικού αερίου της πολυεθνικής Gazprom εξακολουθούν πάντως να τροφοδοτούν πολλές χώρες με φυσικό αέριο στην Κεντρική Ευρώπη.
naftemporiki.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου