Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025
Ο Μακρόν «βοηθά» το Ιράν να κατασκευάζει drones;
Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr
Δεν είναι σενάριο κατασκοπευτικής ταινίας, αλλά θα μπορούσε και να είναι. Μπορεί ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν να κατηγορεί το Ιράν ότι συνιστά την «κύρια πρόκληση στρατηγικής και ασφάλειας για τη Γαλλία, τους Ευρωπαίους, ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο», αλλά το Παρίσι φαίνεται πώς βοηθά την Τεχεράνη να κατασκευάζει drones.
Τα drones αυτά στη συνέχεια, η Τεχεράνη τα εξάγει στη Ρωσία για να βομβαρδίζει την Ουκρανία, στην οποία ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να στείλει στρατεύματα ενάντια στη …ρωσική απειλή.
Την αποκάλυψη κάνει η ειδικευμένη ιστοσελίδα «Intelligence on line», επικαλούμενη μάλιστα τις Γαλλικές τελωνειακές υπηρεσίες Πληροφοριών. «Η γαλλική αεροναυπηγική εταιρεία Almo Aero, με έδρα το Σεν Μαλό στη Βρετάνη, εξάγει εξαρτήματα στο Ιράν που συμβάλλουν στην κατασκευή drones, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κανονισμών και ήδη ερευνάται από την Εθνική Διοίκηση Πληροφοριών και Τελωνειακών Ελέγχων (DNRED).
«Υπάρχει ένα λεπτό, σχεδόν αόρατο νήμα που συνδέει τη Γαλλία με το Ιράν ένα νήμα από γρανάζια, βίδες και αεροναυτικά εξαρτήματα. Και αυτό το νήμα, σήμερα, έχει μπει στον έλεγχο των γαλλικών τελωνειακών μυστικών υπηρεσιών», αναφέρει η ιστοσελίδα. «Η Almo Aero βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έρευνας που κλονίζει όχι μόνο τον αεροναυτικό τομέα αλλά και την εύθραυστη ισορροπία των διεθνών σχέσεων», προσθέτει.
Την ίδια ώρα άλλωστε, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν κατηγορεί το Ιράν ότι επιταχύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα με στόχο την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, γεγονός που «μας φέρνει πολύ κοντά στο σημείο ρήξης», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η Τεχεράνη χαρακτήρισε βέβαια τις δηλώσεις Μακρόν ως «δόλιες», επιμένοντας ότι οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν είναι «ειρηνικές και εντός του πλαισίου των διεθνών κανόνων».
Κέρδη και κυρώσεις
Η υπόθεση της Almo Aero έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή: από τη μια πλευρά, η Τεχεράνη βρίσκεται κάτω από τη απειλή νέων αμερικανικών κυρώσεων, με την κυβέρνηση Τραμπ αποφασισμένη να ασκήσει μεγίστη πίεση στην ιρανική οικονομία. Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη προσπαθεί να σώσει ό,τι έχει απομείνει από την πυρηνική συμφωνία του 2015, αλλά διατηρεί σκληρή γραμμή προς την Τεχεράνη.
Η γαλλική Almo Aero δεν είναι φυσικά ένας αμυντικός «γίγαντας», όπως η Airbus ή η Dassault, αλλά θεωρείται ένα κομμάτι του βιομηχανικού «μωσαϊκού» που κρατά ενωμένη τη γαλλική αεροναυπηγική βιομηχανία.
Η περίπτωσή της όμως «θέτει ένα ερώτημα που ξεπερνά τα σύνορα της Γαλλίας: σε ποιο βαθμό μπορούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες, εγκλωβισμένες μεταξύ κερδών και κυρώσεων, να πλοηγηθούν στη φουρτουνιασμένη θάλασσα των περιορισμών που επιβάλλει η Τεχεράνη;», διερωτάται η «Intelligence on line».
Οι κανονισμοί της ΕΕ απαγορεύουν την πώληση τεχνολογιών που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τεχεράνης, ειδικά σε μια εποχή που τα ιρανικά drones γίνονται πρωτοσέλιδα από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Ουκρανία . Και εδώ βρίσκεται η ουσία: τα εξαρτήματα που εξάγει η Almo Aero στο Ιράν μπορεί να θεωρούνται « τεχνικώς, ακίνδυνα» μπορούν να καταλήξουν στον εξοπλισμό της ιρανικής πολεμικής μηχανής.
Στον κόσμο των σκιών και των κυρώσεων, η τεχνολογία βρίσκει πάντα έναν τρόπο να «ξεφεύγει», αν πρόκειται για την επίτευξη κερδών. Μένει να δούμε αν οι αξιωματούχοι του Παρισιού θα βρουν επίσης τα μέσα να εξηγήσουν πώς, για άλλη μια φορά, το σύστημα απέτυχε. Αθέλητα ή ηθελημένα…
naftemporiki.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου