Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Ανιχνεύοντας το οπτικό σύμπαν του Γιάννη Μόραλη



Η αναδρομική έκθεση του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου Γιάννη Μόραλη, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), έχει υποδεχθεί μέχρι σήμερα πάνω από 35.000 επισκέπτες, από τους οποίους 2.950 παιδιά όλων των ηλικιών.



Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης έχουν πραγματοποιηθεί τρία εκπαιδευτικά προγράμματα και πάνω από 120 ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό από τον επιμελητή της έκθεσης και ξεχωριστούς καλεσμένους, καθώς και για οργανωμένες ομάδες από ξεναγούς, ειδικά εκπαιδευμένους από το Μουσείο.
Η συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση αλλά και το ενδιαφέρον των επισκεπτών οδήγησαν σε κοινή απόφαση μεταξύ των φορέων που συμπράττουν στην οργάνωση της έκθεσης, δηλαδή του Μουσείου Μπενάκη, της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και της Γκαλερί Ζουμπουλάκη, με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας του καλλιτέχνη και των δανειστών των έργων, να παραταθεί η διάρκειά της έως την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019.
Την περίοδο της παράτασης, θα είναι διαθέσιμη για τους επισκέπτες ηχητική ξενάγηση στα ελληνικά και τα αγγλικά, βασισμένη σε 23 επιλεγμένα έργα του Γιάννη Μόραλη. Τη δυνατότητα αυτής της ξενάγησης μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες με τη βοήθεια των φορητών συσκευών τους (κινητά τηλέφωνα και tablet), χάρη στη δωρεάν απεριόριστη και ασφαλή ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο που προσφέρεται από τη Nova, μεγάλο χορηγό WiFi πρόσβασης στο διαδίκτυο σε όλα τα κτήρια του Μουσείου Μπενάκη.
Σκοπός είναι να παρουσιαστεί συνολικά το έργο του Γιάννη Μόραλη και να ανιχνευτεί έτσι το οπτικό του σύμπαν. Η διάταξή της είναι χρονολογική και παρακολουθεί τον Μόραλη από τη δεκαετία του 1930 μέχρι τη δεκαετία του 2000.
Τη χρονολογική-βιογραφική ροή «σπάνε», χωρίς όμως να τη διαταράσσουν, αρκετές θεματικές ενότητες μικρότερου μεγέθους, εκθέσεις μέσα στην έκθεση, αφιερωμένες στο έργο του «Σύνθεση Α΄» που αποτέλεσε κατάληξη και ολοκλήρωση δεκάδων σχεδίων, προσχεδίων και σπουδών, σε πορτρέτα φίλων και προσωπικοτήτων, στον συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι και τους ποιητές Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη.
Για την έκθεση συγκεντρώθηκαν περίπου 200 έργα ζωγραφικής, ερανισμένα από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Τα έργα συμπληρώνονται και αναδεικνύονται από σχέδια, χαρακτικά, εικονογραφήσεις βιβλίων, συνθέσεις σε κεραμικά πλακίδια, μεγάλου μεγέθους γλυπτά και μικρογλυπτά, κοστούμια και μακέτες σκηνικών από θεατρικές παραστάσεις, πρωτότυπα αρχειακά έγγραφα και φωτογραφίες -συνολικά 400 εκθέματα.
Ο επισκέπτης της έκθεσης παρακολουθεί εξελικτικά την πορεία του Γιάννη Μόραλη: τα φοιτητικά του χρόνια ως ταλαντούχος φοιτητή στη Σχολή Καλών Τεχνών, τις σχέσεις του με τον δάσκαλό του Γιάννη Κεφαλληνό και τη μαθητεία του στο εργαστήριο χαρακτικής, τη συνέχιση των σπουδών του στη Ρώμη και το Παρίσι μαζί με τον επιστήθιο φίλο του Νίκο Νικολάου, τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, την αρχική αναγνώριση από το κοινό, την εκλογή του ως Καθηγητή στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, τη σκηνογράφηση παραστάσεων του Ελληνικού Χοροδράματος, του Θεάτρου Τέχνης, του Εθνικού Θεάτρου και τη συνεργασία του με τη Ραλλού Μάνου, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Κάρολο Κουν.
Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη & Κυριακή:10:00-18:00, Παρασκευή & Σάββατο: 10:00-22:00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου