Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Γιούνκερ: Δεν θα σταθεί η Ε.Ε. εμπόδιο στο Brexit



Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προσπαθεί να εμποδίσει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ επεσήμανε πως η Ε.Ε. επιθυμεί να διαπραγματευτεί τις μελλοντικές σχέσεις από τη στιγμή που το βρετανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit.

Μιλώντας στην εφημερίδα Welt am Sonntag, ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε πως «κάποιοι υπαινίσσονται ότι σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ε.Ε. με κάθε πιθανό τρόπο. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μας». Όπως εξήγησε, το μόνο που θέλει η Ε.Ε. είναι σαφήνεια για τις μελλοντικές σχέσεις με τη Βρετανία. Είπε επίσης ότι οι Βρυξέλλες σέβονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ε.Ε. θα αρχίσει να διαπραγματεύεται μια νέα συμφωνία με τη Βρετανία αφού η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει τη συμφωνία για το «διαζύγιο». Ο πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση «να μας πει τι είναι αυτό που θέλει», ενώ σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί νέου δημοψηφίσματος, σχολίασε πως «επαφίεται στους Βρετανούς να το αποφασίσουν».
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας Λίαμ Φοξ επεσήμανε ότι οι πιθανότητες το Brexit να γίνει πραγματικότητα ή να ακυρωθεί θα είναι «50-50», στην περίπτωση που η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίψει στα μέσα του Ιανουαρίου τη συμφωνία της κυβέρνησης Μέι για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η κ. Μέι ακύρωσε την ψηφοφορία επί της συμφωνίας στο κοινοβούλιο, παραδεχόμενη ότι όδευε σε ήττα. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί την εβδομάδα η οποία ξεκινά στις 14 Ιανουαρίου.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου