Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Η Γαλλία αποχαιρετά τον Ζακ Σιράκ



Περί τους 30 ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, βρίσκονται σήμερα στο Παρίσι, για την κηδεία του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα, σε ηλικία 86 ετών.

Πολλοί είναι οι Γάλλοι οι οποίοι τιμούν τον πρώην πρόεδρο τους για τον ρόλο που διεκδίκησε η Γαλλίαεπί των ημερών του ως παγκόσμιος παίκτης, αλλά και για την αντίθεσή του στην εισβολή στο Ιράκ, το 2003. Χιλιάδες απέτισαν φόρο τιμής συμμετέχοντας στο λαϊκό προσκύνημα στο οποίο εκτέθηκε η σόρος του Σιράκ, στο Μέγαρο των Απομάχων στο Παρίσι τις δύο προηγούμενες ημέρες και εκατοντάδες παρακολούθησαν την πομπή σήμερα προς τον Άγιο Σουλπίκιο, όπου τελέστηκε (στις 12.00 τοπική ώρα) η νεκρώσιμος ακολουθία.
Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα και ο Κονγκολέζος πρόεδρος Ντενίς Σασού Νγκεσό, οι πρωθυπουργοί του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι και της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, καθώς και ηγέτες που υπηρέτησαν την ίδια περίοδο με τον Σιράκ, όπως ο Γερμανός πρώην  καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Ισπανός πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και ο πρώην πρόεδρος της Σενεγάλης Αμπντού Ντιούφ περιλαμβάνονται στη μακρά λίστα των ηγετών που παραβρέθηκαν στην τελετή.
Μετά την κηδεία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα υποδεχτεί τους ηγέτες στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Σιράκ θα ταφεί στο κοιμητήριο του Μονπαρνάς στο Παρίσι, δίπλα στην κόρη του Λοράνς, η οποία πέθανε το 2016.
Ο Ζακ Σιράκ διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας για δώδεκα συνεχόμενα έτη (1995-2007), δύο φορές πρωθυπουργός (1974-76 και 1986-1988) και δήμαρχος του Παρισίου από το 1977 έως το 1995. Υπήρξε ο δεύτερος μακροβιότερος πρόεδρος της Γαλλίας μεταπολεμικά, μετά τον Φρανσουά Μιτεράν.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Monde

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου