Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Ο μεγάλος κερδισμένος των αγορών το τρίτο τρίμηνο



Σε ένα τρίμηνο που χαρακτηρίστηκε από έντονη αστάθεια, μία κατηγορία ενεργητικού κατάφερε να λάμψει. Προσφέροντας στους επενδυτές καταφύγιο από το ρίσκο των μετοχών, αλλά και τα αρνητικά επιτόκια των ομολόγων, τα πολύτιμα μέταλλα ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι του τρίτου τριμήνου. 

Το πιο εντυπωσιακό ράλι έχει να επιδείξει ο άργυρος, με την τιμή του να απογειώνεται 15% το διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου. Κέρδη 11% καταγράφει στην ίδια περίοδο η πλατίνα, ενώ ο χρυσός έχει ενισχυθεί περίπου 6,5%, αλλά παρουσιάζει άνοδο 17% από τις αρχές του 2019, οδεύοντας έτσι προς τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη από το 2010, όταν ξέσπασε η κρίση χρέους στην ζώνη του ευρώ. 
Η έντονη απήχηση των πολύτιμων μετάλλων αποτυπώνεται και στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs), που συνδέονται με τις τιμές τους ή στις μετοχές μεγάλων παραγωγών μετάλλων. Κέρδη σε διψήφιο ποσοστό εξασφάλισαν το SPDR Gold Trust και το iShares Silver Trust. To VanEck Vectors Miners έχει ενισχυθεί 7,4% στο τρίτο τρίμηνο και σε διάστημα ενός έτους εμφανίζει κέρδη 50%, ενώ τα τριμηνιαία κέρδη για την μετοχή της Barrick Gold είναι 12% και εκείνη της First Majestic Silver περίπου 23%. 
Να σημειωθεί ότι η πολύ καλή επίδοση του τριμήνου έρχεται παρά τις πιέσεις, που ασκήθηκαν στις τιμές τον Σεπτέμβριο. Η τιμή του χρυσού κοντά στα 1.500 δολάρια η ουγκιά, είναι περίπου 3% χαμηλότερα από τα υψηλά έξι ετών στα οποία είχε σκαρφαλώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η τιμή του αργύρου στα 17.552 δολάρια ανά τόνο επίσης απέχει από το εφετινό της ρεκόρ.
naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου