Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Οι «300» που επέλεξαν τον δρόμο της εξόδου από το Χρηματιστήριο Αθηνών

 


Από την έντυπη έκδοση 

Του Ανέστη Ντόκα
antokas@naftemporiki.gr 

Τον δρόμο της εξόδου από το Χρηματιστήριο Αθηνών παίρνουν στο ξεκίνημα του 2022 οι εταιρείες τροφίμων Καραμολέγκος και Νίκας, ανεβάζοντας σε 300 τον αριθμό των εισηγμένων που έχουν διαγραφεί από το 2000 μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του Χ.Α., καθώς τα τελευταία 23 χρόνια εγκατέλειψαν την αγορά ιστορικές βιομηχανίες αλλά και ισχυρές θυγατρικές πολυεθνικών που βρίσκονται σε συνεχή ανάπτυξη και οι οποίες άντεξαν τόσο τη δεκαετή κρίση όσο και τη διετία της πανδημίας.

Οι πληροφορίες της «Ν», μάλιστα, αναφέρουν ότι αναμένεται να ακολουθήσουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο ακόμη δύο εισηγμένες, η πρώτη από τον κλάδο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και η δεύτερη από τον εμπορικό κλάδο.

 

Μειώνονται οι επενδυτικές επιλογές

 

Το χρηματιστηριακό ταμπλό αποστεώνεται συνεχώς και οι επενδυτικές επιλογές περιορίζονται, καθώς οι μεγαλομέτοχοι - ιδιοκτήτες δυναμικών επιχειρήσεων με προοπτικές αξιοποιούν την ευκαιρία των χαμηλών αποτιμήσεων, συγκεντρώνουν τις μετοχές και αποσύρουν τις εταιρείες τους από την αγορά. Τα 22 χρόνια που έχουν περάσει από την έλευση του millennium έχουν διαγραφεί συνολικά 298 εταιρείες. Πρόκειται σχεδόν για διπλάσιο αριθμό εταιρειών που αποχώρησαν σε σύγκριση με τον σημερινό αριθμό των εισηγμένων, που είναι 152.

Γεγονός είναι ότι η -αναμενόμενη σε μεγάλο βαθμό- κίνηση των βασικών μετόχων της Καραμολέγκος και της Νίκας αποτέλεσε την αφορμή για την επανάληψη των συζητήσεων περί αποχώρησης εταιρειών από το ελληνικό Χρηματιστήριο, περί μείωσης των προσφερόμενων επενδυτικών επιλογών και περί εισαγωγής κινήτρων που θα καταστήσουν περισσότερο ελκυστικό το Χ.Α. (οι προτάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη στρατηγική ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς βρίσκονται στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών από τον Νοέμβριο του 2020).

Περιορισμένη η συμμετοχή του κλάδου των τροφίμων Στην πράξη τώρα, το Χ.Α. χάνει ακόμη δύο καλά «brand name» σοβαρών εταιρειών που ήταν ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Επίσης, βλέπει την ήδη πολύ περιορισμένη συμμετοχή του κλάδου των τροφίμων στο χρηματιστηριακό ταμπλό να μειώνεται ακόμη περισσότερο, αφού ο κλάδος των αλλαντικών παύει να έχει εκπρόσωπο μετά τη διαγραφή και της Creta Farm, όπως συνέβη και με τον κλάδο ιχθυοκαλλιεργειών που έπαυσε να έχει εκπρόσωπο.

Είναι γεγονός ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο πάσχει από δύο μεγάλα καρκινώματα: α) Tης γραφειοκρατίας: Για παράδειγμα, για να ανοίξει κάποιος κωδικό χρειάζεται να υπογράψει έγχαρτες συμβάσεις δεκάδων σελίδων. Αντίστοιχες δυσκολίες αντιμετωπίζει κάποιος σε θέματα λειτουργίας του Χρηματιστηρίου και ενημέρωσης του επενδυτή. Συνεπώς χρειάζεται να ξαναγίνει φιλικό στους επενδυτές. β) Tης απώλειας εμπιστοσύνης: Χρειάζεται να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, κάτι που δεν είναι εύκολο. Η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή και ευάλωτη τόσο σε εξωγενείς παράγοντες όσο και σε συγκεκριμένα συμφέροντα και δεν λειτουργεί υπό καθεστώς επαρκούς διαφάνειας. Συνεπώς το βάρος είναι μεγάλο για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννο Κοντόπουλο, ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία μιας ταλαιπωρημένης αγοράς, η οποία έχει μικρό εύρος εισηγμένων που διαθέτουν επαρκή εμπορευσιμότητα αλλά χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις για να τύχουν της εμπιστοσύνης των ξένων funds που διαθέτουν επενδυτικά κεφάλαια.

 

Το ζητούμενο για την επόμενη μέρα

 

Το ζητούμενο για τη χρηματιστηριακή αγορά και ειδικότερα για τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι να προσελκυσθούν μεγάλες εταιρείες σε κεφαλαιοποίηση, δηλαδή από 300 εκατ. ευρώ και πάνω. Καλές είναι οι προσπάθειες για τις μικρές εταιρείες προκειμένου να εκκολαφθούν και να μεγαλώσουν, αλλά η αγορά έχει ανάγκη από ισχυρές εταιρείες με διεθνή αναγνώριση που θα ενισχύσουν και τη χρηματιστηριακή αξία της.

Είναι πασιφανές ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει υποβαθμισμένο από το 2013, δεν μπορεί να συνεχίσει να στηρίζεται από τις 17 εταιρείες που έχουν κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και μία δεκάδα μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η πλειονότητα των εισηγμένων παραμένει αδρανής, με ανύπαρκτες επιχειρηματικές εξελίξεις, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες κωδικοί επενδυτών να παραμένουν απενεργοποιημένοι.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου