Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Πορτογαλία: Απόλυτη πλειοψηφία των Σοσιαλιστών στη νέα Βουλή

 


Την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή της Πορτογαλίας απέσπασε το Σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού  Αντόνιο Κόστα στις χθεσινές εκλογές, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί ιστορική επιτυχία.

Με καταγεγραμμένο σχεδόν το 99% των ψήφων, οι Σοσιαλιστές κερδίζουν το 41,7% και 117 έδρες σε σύνολο 230. 

Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της χώρας που το Σοσιαλιστικό κόμμα καταφέρνει να ξεπεράσει τις 116 έδρες, και το φράγμα της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή. «Η απόλυτη πλειοψηφία δεν είναι απόλυτη εξουσία, δεν κυβερνά μόνη της, είναι ευθύνη να κυβερνάς για όλους τους Πορτογάλους», δήλωσε ο Κόστα στην ομιλία του σε  ξενοδοχείο της Λισαβόνας όπου γιόρτασε  τη νίκη του κόμματός του.

«Ένας από τους στόχους μου είναι να συμφιλιώσω τους Πορτογάλους με την απόλυτη πλειοψηφία και με το γεγονός ότι είναι καλό για τη δημοκρατία»,τόνισε ο Κόστα και πρόσθεσε: « Πολλοί Πορτογάλοι διαφορετικών ιδεών ψήφισαν τους σοσιαλιστές γιατί καταλαβαίνουν ότι αυτή τη στιγμή είμαστε το κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί τις συνθήκες σταθερότητας»Στη δεύτερη θέση έρχεται με 29% το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. (PSD), το οποίο έχασε τρεις έδρες (από 79 σε 76).  Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι 734.000 ψήφοι, που καμία από τις έρευνες των τελευταίων ημερών δεν προέβλεψε. Σχεδόν όλες οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις έδιναν ισοπαλία μεταξύ των δύο κομμάτων και κάποιες μάλιστα έδιναν προβάδισμα στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα  του Ρούι Ρίο. Ο ηγέτης του PSD άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Στην τρίτη θέση ακολουθεί το ακροδεξιό Chega με 7,2%  των ψήφων, που του έδωσαν 12 βουλευτές και στην τέταρτη η Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία  με 5% και 8 έδρες

Μεγάλες απώλειες υπέστησαν τα δυο κόμματα της Αριστεράς - το Bloco de Esquerda και το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα που απεσπασαν μόλις πέντε και έξι έδρες, αντίστοιχα.Και τα δυο κόμματα μετείχαν στον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλιστές, αλλά καταψήφισαν τον Προϋπολογισμό του 2022 διαφωνώντας σε θέματα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού ή η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και φαίνεται ότι κρίθηκαν υπεύθυνα για αυτό  από τους ψηφοφόρους. Το El Bloco, που παρέμεινε ως τρίτη δύναμη από το 2015, με 19 βουλευτές, είχε χθες το χειρότερο αποτέλεσμα από το 2002.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου