Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Οι «Σκιές του Αιγαίου» σε άσκηση με Αμερικανούς SOAR και τα ειδικά ελικόπτερα ΝΗ-90 – Φωτογραφίες και βίντεο

 


Οι «Σκιές του Αιγαίου», η ελίτ των ειδικών δυνάμεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, πραγματοποίησε εντυπωσιακή συνεκπαίδευση με Αμερικανούς SOAR, βγάζοντας τα ειδικά διασκευασμένα για τις Ειδικές Δυνάμεις ελικόπτερα ΝΗ-90 αλλά και Chinook.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι «Σκιές του Αιγαίου», η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, πλέον έχει γίνει η πιο ελκυστική ομάδα για συνεκπαίδευση σε Ευρώπη και Αμερική. Και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, αποτελεί σπλάχνο της ΔΕΠ, αφού ήταν ο δεύτερος κατά σειρά Διοικητής, πριν αναλάβει Αρχηγός. Γνωρίζει πολύ καλά τις ελλείψεις, τις δυνατότητες, πώς να την κάνει πιο ισχυρή και βεβαίως αξιοζήλευτη σε όλους τους Στρατούς του εξωτερικού.

Σκιές του Αιγαίου

Όπως ανακοινώθηκε, ολοκληρώθηκε η δεκαήμερη συνεκπαίδευση των Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας – ΗΠΑ, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Στη συνεκπαίδευση από ελληνικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό και μέσα της Μονάδας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, ενώ από Αμερικανικής πλευράς προσωπικό και μέσα Κινητής Εκπαιδευτικής Ομάδας (ΚΕΟ) του 160 Συντάγματος Αεροπορίας Στρατού Ειδικών Επιχειρήσεων (160 Special Operations Aviation Regiment – SOAR) των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των Η.Π.Α.

Σκιές του Αιγαίου

Η δραστηριότητα αφορούσε σε αντικείμενα σχεδίασης και διεξαγωγής αεροπορικών ειδικών επιχειρήσεων και έλαβε χώρα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ΜΑΕΕ, ενόψει της επικείμενης επιχειρησιακής της αξιολόγησης από τη Συμμαχική Διοίκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Allied Special Operations Forces Command – ASOFCOM) του ΝΑΤΟ, εντός του Ιουνίου 2024.

Σκιές του Αιγαίου

Οι «Σκιές» συμμετείχαν με τα ειδικά διασκευασμένα ελικόπτερα ΝΗ-90 που χρησιμοποιούν, με το ΓΕΕΘΑ να δίνει στη δημοσιότητα για πρώτη φορά φωτογραφία από μέρος του οπλισμού που φέρουν.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, η συνεκπαίδευση λειτούργησε προπαρασκευαστικά, όσον αφορά στις ενέργειες ένταξης στην ΜΑΕΕ των νέων ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk, των οποίων η παραλαβή επίκειται.

Σκιές του Αιγαίου

Σκιές του Αιγαίου

Όπως έχουμε εκτενώς αναφέρει στο enikos.grο Στρατός έχει παραγγείλει συνολικά 35 ελικόπτερα εκ των οποίων 4 με ειδική διαμόρφωση θα επιχειρούν από την ΜΑΕΕ της ΔΕΠ.

Στην σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ επισημαίνεται ότι η εν λόγω δραστηριότητα αποδεικνύει εμπράκτως την άριστη σχέση Ελλάδας και Η.Π.Α. σε στρατιωτικό επίπεδο.

Παράλληλα δόθηκε στη δημοσιότητα εντυπωσιακό βίντεο με βολές που πραγματοποίησαν οι «Σκιές» χρησιμοποιώντας των θωρακισμένα Μ1117 αλλά και τα παντώς εδάφους Polaris, τα οποία φορτώνουν κατά ζεύγη μες σε ελικόπτερα Chinook.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ:

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:45

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου