Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Άσκηση «ORION 24»: Νυκτί βουλήν, νυκτί την νίκην δίδου – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

 


Με σύνθημα «νυκτί βουλήν, νυκτί την νίκην δίδου» («της νύχτας άκου τη φωνή, της νύχτας πάρε συμβουλή κι η νύχτα θα νικήσει») από τον Πλούταρχο, περιγράφοντας την εκστρατεία του Θεμιστοκλή στην Ασία, κορυφώνεται σήμερα η μεγάλη πολυεθνική άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων ORION 23, με επικεφαλής τις «Σκιές του Αιγαίου», τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στην Πάχη Μεγάρων ολοκληρώνεται σήμερα η μεγάλη πολυεθνική άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων “ORION 24”, που έχει εξελιχθεί στον «ΗΝΙΟΧΟ των Ειδικών Δυνάμεων».

Με οικοδεσπότες τις «Σκιές του Αιγαίου», τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, το «παρών» δίνουν μέλη των Ειδικών Δυνάμεων από επιπλέον 9 χώρες, τις ΗΠΑ, την Αυστρία, την Βουλγαρία, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ρουμανία.

Άσκηση Ωρίων

Σήμερα, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, του Αμερικανού Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη, πρέσβεων άλλων χωρών, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη και των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, αναμένεται η κορύφωση της άσκησης που άρχισε στις 2 Σεπτεμβρίου, με εντυπωσιακή επίδειξη, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει καταρρίχηση με τη μέθοδο fast rope από ελικόπτεροάλματα με αλεξίπτωτο στατικού ιμάντα αλλά και ελευθέρας πτώσεως ενώ θα υπάρξει και σενάριο με βατράχια που θα ανακαταλάβουν πλοίο από παραστρατιωτικούς.

Άσκηση Ωρίων

Ανάμεσα στα σενάρια που έφεραν σε πέρας τις προηγούμενες ημέρες ήταν αυτό της ανακατάληψης νήσου του ανατολικού Αιγαίου από εχθρικές δυνάμεις. Ένα σενάριο με ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα.

Τα τερέν της Αττικο- Βοιωτίας αποτελούν όλες αυτές τις μέρες τα πεδία δράσης.

Ανάμεσα στα άλλα ξεχωρίζει το εντυπωσιακό helocast άλμα με φουσκωτό από ελικόπτερο Chinook. Μερικά άλλα από τα επιχειρησιακά αντικείμενα περιλαμβάνουν:

  • Διείσδυση από αέρος με άλμα Ελεύθερης Πτώσης (ΕΠ) (Air Insertion).
  • Εκτέλεση μη Συναινετικής Νηοψίας (Maritime Interdiction Operation – Visit Boat Search Seizure/ MIO – VBSS).
  • Άμεση Επιθετική Ενέργεια (Direct Action – DΑ).
  • Τερματική Καθοδήγηση Αεροσκάφους (Α/Φ) από JTAC (Terminal Guidance Operations – TGO).
  • Αμφίβια Ενέργεια (Amphibious Assault).

άσκηση Ωρίων

H ΩΡΙΩΝ 24 πραγματοποιείται από τις 2 ως τις 14 Σεπτεμβρίου και φέτος, εκτός από τους Έλληνες, συμμετέχουν επιπλέον 120 κομάντο από 7 χώρες, ενώ εκτός από τις «Σκιές του Αιγαίου» το «παρών» δίνουν και οι κομάντο των ΕΚΑΜ της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού μεταξύ των σεναρίων περιλαμβάνονται και εμπλοκές σε αστικό περιβάλλον.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα σενάρια που έλαβαν χώρα τις περασμένες ημέρες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εξ ου και το απόσπασμα από τον ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ/ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ που χρησιμοποιείται από το ΓΕΕΘΑ για να δώσουν έμφαση στο πεδίο δραστηριοποίησης.

Η ΩΡΙΩΝ αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για στενή συνεργασία μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) των συμμετεχουσών χωρών, προάγοντας τη μεταξύ τους διαλειτουργικότητα και μαχητική ικανότητα, καθώς και τον καθοριστικό  ρόλο τους στη διεξαγωγή επιχειρήσεων στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον.

άσκηση ΩΡΙΩΝ

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ:

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου