Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Εν αναμονή των αποφάσεων Κασσελάκη – Η εντολή στους συνεργάτες του για «restart» και οι κινήσεις των άλλων υποψηφίων

 


Εντολή στο επιτελείο των συνεργατών του και τους υποστηρικτές του να είναι σε εγρήγορση και για επανέναρξη πολιτικής δραστηριότητας έχει δώσει , σύμφωνα με πληροφορίες ο Στέφανος Κασσελάκης.

Μπορεί ο ίδιος να βρίσκεται στις Σπέτσες σε διαδικασία περισυλλογής λίγο πριν ανακοινώσει τις αποφάσεις του για το τι θα κάνει, αν δηλαδή θα κατέβει ξανά υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα δημιουργήσει νέο κόμμα, όπως εισηγούνται κάποιοι, όμως, οι διαβουλεύσεις και οι συσκέψεις με τους στενούς συνεργάτες του είναι συνεχείς.

Τις αποφάσεις και τις κινήσεις του αναμένουν άλλωστε και πολλά άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν σκοπό ή δέχονται πιέσεις να διεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος. Στην ουσία αναμένουν τον Στέφανο Κασσελάκη να ανοίξει τα χαρτιά του για να δουν τι θα κάνουν και εκείνοι.

Με εξαίρεση τον Παύλο Πολάκη και τον Απόστολο Γκλέτσο που έχουν γνωστοποιήσει ότι θα είναι υποψήφιοι, ο Σωκράτης Φάμελλος δεν έχει πει ξεκάθαρα κάτι τέτοιο, αλλά δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο. Νίκος Παππάς και Ρένα Δούρου δέχονται πιέσεις να κατέβουν υποψήφιοι, όμως, πληροφορίες θέλουν ότι αν τελικά είναι εκ νέου υποψήφιος ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα το πράξουν.

Λίγο πιο σαφή είναι τα πράγματα για τον Νικόλα Φαραντούρη, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα διεκδικήσει την αρχηγία, ενώ «κλειστά χαρτιά» κρατά και η Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης, την πρώτη σύσκεψη με συνεργάτες του, όπου έθεσε σε επιφυλακή τους υποστηρικτές, τα μέλη, τις Νομαρχιακές Επιτροπές, τα think tank και όλο το φάσμα του κομματικού μηχανισμού που έχει στο πλευρό του.

Σε αυτό το πλαίσιο, το βράδυ της Τετάρτης η Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Αθήνας – μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις του κόμματος – εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να καθαιρέσει τον Στέφανο Κασσελάκη. Η απόφαση, μάλιστα, όπως αναφέρεται ελήφθη με ευρύτατη πλειοψηφία (21 υπέρ, 3 αποχές, 7 απόντες), καθώς δεν βρέθηκε ούτε ένα μέλος να συμφωνήσει με την Κ.Ε..

«Πρόκειται για μια αντικαταστατική απόφαση η οποία προκαλεί την αποστροφή και την αγανάκτηση των χιλιάδων μελών του κόμματος που έδωσαν με αυταπάρνηση και κομματικό πατριωτισμό σκληρές μάχες για να κρατήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όρθιο μετά την εκλογική κατάρρευση του 2023 και τη διαλυτική διάσπαση που ακολούθησε.» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μακρύς ο δρόμος προς τις νέες κάλπες

Πριν ακόμα συμπληρωθεί ένας χρόνος, σε νέες εσωκομματικές κάλπες οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θα εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία στην Κεντρική Επιτροπή σε δέκα ημέρες. Το έκτακτο συνέδριο θα διεξαχθεί 1η έως 3 Νοεμβρίου.

Στις 24 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος εκλογών για τον νέο πρόεδρο και εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος θα γίνει 1η Δεκεμβρίου. Έως τότε ο δρόμος μοιάζει μακρύς για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που έχει μπει σε νέα φάση περιδίνησης και όλα τα σενάρια για το μέλλον, ακόμη και αυτό μιας νέας διάσπασης είναι ορατό. Και αυτό γιατί σε περίπτωση που ο Στέφανος Κασσελάκης είναι υποψήφιος και κερδίσει, ζητούμενο είναι τι θα κάνουν οι «100». Θα συνυπάρξουν ή θα τραβήξουν… διαφορετική πορεία; Επίσης ο Στέφανος Κασσελάκης θα προχωρήσει σε μαζικές διαγραφές;

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες ο Διονύσης Τεμπονέρας κινείται στη λογική συγκρότησης δημοκρατικού μετώπου, όχι κόμματος στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας που θα εμπεριέχει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου