Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Πέθανε Ουκρανή δημοσιογράφος που συνέλαβε ο ρωσικός στρατός – Ήταν σε κατάλογο κρατουμένων προς ανταλλαγή με αιχμαλώτους πολέμου


Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι πέθανε η Ουκρανή δημοσιογράφος Βικτόρια Ρόσινα που είχε συλλάβει ο στρατός της Ρωσίας το 2023 στα ανατολικά της Ουκρανίας, όπου είχε πάει για ρεπορτάζ.

Η 27χρονη εξαφανίστηκε τον Αύγουστο του 2023 αφού ξεκίνησε ένα ταξίδι για να κάνει ρεπορτάζ στην κατεχόμενη ανατολική Ουκρανία, ενώ η Ρωσία παραδέχθηκε τον περασμένο Απρίλιο ότι η δημοσιογράφος ήταν υπό κράτηση.

Ο Ουκρανός διαμεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ντμίτρι Λούμπινετς επιβεβαίωσε τον θάνατό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αργά χθες το βράδυ, σε μια υπόθεση που καταδίκασε ως παράνομη κράτηση. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε τις συνθήκες υπό τις οποίες πέθανε η Ρόσινα.

Ο Άντριι Γιουσόφ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Suspilne ότι η Ρόσινα βρισκόταν σε έναν κατάλογο κρατουμένων προς ανταλλαγή και ότι «είχαν γίνει όλα τα απαραίτητα» για την ανταλλαγή. Θα μεταφερόταν στη Μόσχα από τη νότια πόλη Ταγκανρόγκ, είπε.

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ανέφερε ότι η Ρόσινα πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενη μια επιστολή που έλαβε η οικογένειά της χθες από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το γραφείο του Ουκρανού Γενικού Εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι επικαιροποίησε την έρευνα για εγκλήματα πολέμου σχετικά με την εξαφάνιση της Ρόσινα και συμπεριέλαβε τη δολοφονία της.

«Τι της έκαναν; Τι μπορούσαν να έχουν κάνει σε ένα νεαρό κορίτσι για να την κάνουν να πεθάνει;» έγραψε σε ανάρτησή της στο Χ, η ακτιβίστρια και συνάδελφός της Ολεξάντρα Ματβιτσούκ, που είχε τιμηθεί το 2022 με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Τα ρεπορτάζ της Ρόσινα

Τα ζωντανά ρεπορτάζ της Ρόσινα τεκμηρίωναν τις προσπάθειες της Μόσχας να εδραιώσει τη ρωσική εξουσία σε τμήματα της κατεχόμενης ανατολικής και νότιας Ουκρανίας μετά την εισβολή του Κρεμλίνου τον Φεβρουάριο του 2022.

Κατέγραφαν επίσης τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής στη χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, την οποία η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε μονομερώς από την Ουκρανία το 2014.

Τα άρθρα της Ρόσινα για μέσα ενημέρωσης όπως η Ukrainska Pravda και ο ραδιοσταθμός Radio Liberty που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, συνοδεύονταν με φωτογραφίες ρωσικού στρατιωτικού υλικού και αποκάλυπταν την έκταση των ερειπίων στη Μαριούπολη, τη νοτιοανατολική πόλη-λιμάνι που καταστράφηκε από την πολύμηνη ρωσική επίθεση και πολιορκία.

Είχε συλληφθεί μια φορά από τις ρωσικές δυνάμεις, για 10 μέρες, στη νοτιοανατολική Ουκρανία στις πρώτες εβδομάδες της εισβολής του Κρεμλίνου.

Η διευθύντρια της Ukrainska Pravda Σεβγκίλ Μουσάγιεβα χαρακτήρισε την Ρόσινα «απίστευτα γενναία» και αφοσιωμένη στην αποκάλυψη της δεινής θέσης των κατοίκων υπό ρωσική κατοχή.

«Ήταν αδύνατο να τη σταματήσουμε, να την συγκρατήσουμε. Ήταν απόλυτα αφοσιωμένη στη δημοσιογραφία», έγραψε η Μουσάγιεβα στο Facebook.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές για τον θάνατο της Ρόσινα και κάλεσε τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία να διερευνήσουν περαιτέρω τον θάνατό της.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου