Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Επεισοδιακή η συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: Απορρίφθηκε πρόταση για αναβολή της Κεντρικής Επιτροπής – Τζάκρη: «Διαλύετε το κόμμα»

 


Υπερψηφίστηκε η εισήγηση της πλειοψηφίας για έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου. Η έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου αναμένεται να συζητήσει το θέμα του εξωδίκου του Στέφανου Κασσελάκη.

Οι εκπρόσωποι του Στέφανου Κασσελάκη έκαναν πρόταση για αναβολή της συνεδρίασης της ΚΕ, πρόταση που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Τόσο ο Παύλος Πολάκης όσο και ο γραμματέας της νεολαίας του κόμματος, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος ψήφισαν «λευκό» για τη σύγκληση της ΚΕ, ενώ κατά αυτής ψήφισαν: η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πάνος Ρήγας, η Ολυμπία Τελιγιορίδου και ο Νίκος Σκορίνης, ενώ απουσίαζε η Ρένα Δούρου.

Παρά το γεγονός ότι η Κατερίνα Νοτοπούλου πρότεινε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να γίνει υβριδικά και με μέλη του οργάνου να συνδέονται με zoom, καθώς «έχουν ταλαιπωρηθεί από τα συνεχή πήγαινε – έλα για τις διαδικασίες» το αίτημα απορρίφθηκε. «Είναι απόλυτη αναγκαιότητα να εξασφαλιστεί η δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής στην Κεντρική Επιτροπή. Έχουν εξοντωθεί οικονομικά και χρονικά οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες , ας δείξουμε τον ελάχιστο σεβασμό στη ζωή τους διασφαλίζοντας το αυτονόητο: τη συμμετοχή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλευτής. Όλες οι ψηφοφορίες θα γίνουν επί των παρόντων.

Δικαιολογώντας την πρότασή του για αναβολή της Κεντρικής Επιτροπής, το μέλος της ΠΓ, Νίκος Σκορίνης σημείωσε: «ήταν μία τελευταία προσπάθεια να αποφορτιστεί το κλίμα και να βρεθεί κοινός τόπος. Διαφορετικά και μέσα στο κλίμα που υπάρχει η αυριανή Κεντρική Επιτροπή θα σημαίνει την αρχή του τέλους του ΣΥΡΙΖΑ σαν ενωμένη μορφή. Μακάρι να διαψευστώ».

Πάνος Ρήγας και Νίκος Σκορίνης εξέφρασαν την πρόθεση να μην πάρουν μέρος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αντίθετα με τη Θεοδώρα Τζάκρη που δήλωσε πως θα είναι παρούσαΑπών θα είναι και ο Παύλος Πολάκης που επικαλέστηκε προγραμματισμένη εκδήλωση στην Κρήτη.

Πυρά κατά Κασσελάκη από τους «87»

«Διασπαστική» φέρεται να χαρακτήρισε τη στάση του Στέφανου Κασσελάκη η Όλγα Γεροβασίλη η οποία σχολιάζοντας τη συνέντευξη του έκπτωτου προέδρου στον Νίκο Χατζηνικολάου σημείωσε πως «δεν πήρε πίσω το εξώδικο» αλλά και πως «εξακολουθεί να λέει ότι είναι πρόεδρος, άρα δεν σέβεται τις αποφάσεις του κόμματος».

Η αντιπρόεδρος της Βουλής, σχολιάζοντας τα περί «συμμετοχικής αμεσοδημοκρατίας» που ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης, τόνισε πως «ο μη σεβασμός του πολιτεύματος θα ήταν λόγος αποκλεισμού κόμματος από εθνικές εκλογές» καταλήγοντας πως «η αντίδραση είναι η μίνιμουμ κίνηση αξιοπρέπειας».

«Κορυφαία πράξη ποινικοποίησης του κόμματος» χαρακτήρισε ο Γιάννης Ραγκούσης το εξώδικο τονίζοντας ότι στόχος των στελεχών που πρόσκεινται στον έκπτωτο πρόεδρο του κόμματος είναι «το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ως αξιωματική αντιπολίτευση». Επισήμανε ακόμα πως «ο Κασσελάκης όχι μόνο δεν πήρε πίσω το εξώδικο αλλά δηλώνοντας ότι ικανοποιήθηκε μετά από αυτό και γι’ αυτό δεν συνεχίζει, ουσιαστικά είπε πως καλώς έπραξε και το απέστειλε, επομένως καλώς ποινικοποίηση την κομματική λειτουργία».

Από την πλευρά της η Κατερίνα Νοτοπούλου σημείωσε: «Να αποτυπωθεί στις αποφάσεις το αυτονόητο: Να γίνονται σεβαστές οι καταστατικές αρχές, αξίες και αποφάσεις του κόμματος από τα μέλη και ακόμα περισσότερο από τους υποψηφίους προέδρους».

«Οδηγείτε σε διάλυση τον ΣΥΡΙΖΑ»

Στον Νίκο Παππά, τη Ράνια Σβίγκου, την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, την απούσα Μαρία Κουβέλη και τη Γιώτα Μπελώνη, τα στελέχη που δεν ανήκουν δηλαδή στον σκληρό πυρήνα των «87» απευθύνθηκε η Θεοδώρα Τζάκρη, κάνοντας έκκληση «ξανασκεφτείτε και μαζέψτε τη σύγκληση της ΚΕ με μοναδικό σκοπό τον αποκλεισμό του Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία».

Εξηγώντας τη θέση της, η βουλευτής σημείωσε: «Η εν λόγω απόφαση για συνεδρίαση της ΚΕ με θέμα τον διοικητικό αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τις εκλογές προφανώς δυναμιτίζει την εκλογική διαδικασία κι οδηγεί σε διάλυση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις οκτώ παραδοσιακές ακραίες σχισματικές φωνές της ΠΓ προστέθηκαν κι άλλοι 5 εκ των ενδιαμέσων, ο πρόεδρος της ΚΟ, Νίκος Παππάς, η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγγου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Μαρία Κουβέλη και η Γιώτα Μπελώνη, που με πρόσχημα το εξώδικο προσχώρησαν στο μπλοκ αυτό.

Σε αυτούς τους 5 λοιπόν απευθύνομαι και ζητώ να το ξανασκεφτούν και να το μαζέψουν. Ιδιαιτέρως θεωρώ ότι οι δύο νομικοί εξ αυτών δεν μπορεί να υποστηρίζουν την περιστολή των πολιτικών δικαιωμάτων κάποιου, αν κι εφόσον αυτός ασκήσει κάποιο νόμιμο δικαίωμα του, όπως εν προκειμένω ήταν η εξώδικη διαμαρτυρία. Πρόκειται για νομικό σολοικισμό και πριν από όλα βουλευτές, στελέχη, μέλη, του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουμε επιστήμονες.

Όσοι εξ υμών το θεωρείτε ως μείζον θέμα μπορείτε να πάρετε και τις σχετικές πολιτικές πρωτοβουλίες, με τελικό όμως στόχο τον κατευνασμό, αλλά και σύμφωνα πάντα με τα όσα ο καθείς/καθεμία πιστεύει.
Κάνω λοιπόν έκκληση στην σωφροσύνη ανθρώπων που σέβονται την πορεία τους και την υστεροφημία τους. Δεν έχω τίποτα να περιμένω από ανθρώπους που θέλουν να διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι ικανοί για όλα και για την χρήση κάθε διοικητικού μέτρου για να εξοβελίσουν την λαϊκή βούληση και να αποφύγουν την αυστηρή της κρίση. Υπάρχει η ανάγκη ενός modus vivendi ανάμεσα στη προφανή κασσελακική πλειοψηφία της βάσης και στην αντικασσελακική πλειοψηφία της ΚΕ».

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου