Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Σκοτ Μπέσεντ: Η νέα λατρεία του Τραμπ και πιθανός μελλοντικός ΥΠΟΙΚ ήταν στενός συνεργάτης του Σόρος στο μεγάλο σορτάρισμα της στερλίνας

 


«Ένας από τους πιο λαμπρούς άντρες της Wall Street». «Έχει τον σεβασμό των πάντων». «Είναι και ωραίος». Με τα λόγια αυτά περιέγραψε πρόσφατα ο Ντόναλντ Τραμπ τον Σκοτ Μπέσεντ, ελάχιστα γνωστό διαχειριστή hedge funds, άλλοτε υποστηρικτή του Al Gore και πρώην κορυφαίο στέλεχος των επιχειρήσεων του Τζορτζ Σόρος.

Δεν θα περίμενε κανείς ο Μπέσεντ να είναι σύμμαχος του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων. Αλλά έχει γίνει η τελευταία του εμμονή, η λατρεία του, όπως επισημαίνει η Wall Street Journal. Ο Τραμπ επαίνεσε τον Μπέσεντ σε μια συγκέντρωση του Αυγούστου στη Βόρεια Καρολίνα και στη συνέχεια τον εξέπληξε καλώντας τον να ανέβει στη σκηνή. Χθες τον αποκάλεσε «έναν από τους κορυφαίους αναλυτές στη Wall Street» κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του ενώπιον της Οικονομικής Λέσχης του Ντιτρόιτ.

Ο Μπέσεντ, ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας Key Square Capital Management, τράβηξε την προσοχή του πρώην προέδρου πέρυσι όταν υποστήριξε δημόσια τον Τραμπ καθώς πολλά στελέχη του χρηματοοικονομικού κόσμου συνενώνονταν ακόμα γύρω από τη Νίκι Χέιλι. Ο 62χρονος αποφάσισε να δώσει την πλήρη στήριξή του στον πρώην πρόεδρο, όταν είδε ότι οι νομικές υποθέσεις εναντίον του, μάλλον ευνοούσαν παρά έβλαπταν την αποδοχή του. Είπε στους ανθρώπους ότι το φαινόμενο του θύμισε μια μετοχή που ανεβαίνει παρά τα άσχημα νέα. Και αυτό είναι σημάδι νίκης για ορισμένους επενδυτές.

Τώρα ο Μπέσεντ είναι ο οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ. Πολλοί μάλιστα πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών σε περίπτωση που ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής γνωρίζει την οικογένεια Τραμπ εδώ και δεκαετίες, αν και δεν είχε έρθει κοντά με τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο μέχρι πρόσφατα. Είναι φίλος με την Μπλέιν Τραμπ, την πρώην σύζυγο του εκλιπόντος αδελφού του Ντόναλντ, Ρόμπερτ.

Ο Μπέσεντ επισκέφτηκε τον Τραμπ στις αρχές του τρέχοντος έτους στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα, όπου συζήτησαν τρόπους με τους οποίους ο Τραμπ θα μπορούσε να μετατρέψει τις ιδέες του σε πολιτική. Είναι φίλος και με τον Τζον Πόλσον, ακόμη έναν επενδυτή που θεωρείται πιθανός υπουργός Οικονομικών υπό τον Τραμπ, σύμφωνα με τη Wall Street Journal

Από τον Νότο στον Σόρος

Ο Μπέσεντ μεγάλωσε σε μικρή πόλη της Νότιας Καρολίνας. Η μητέρα του, επιχειρηματίας, παντρεύτηκε πέντε φορές, μεταξύ των οποίων δύο φορές με τον πατέρα του Μπέσεντ, ο οποίος χρεοκόπησε λόγω κακών επενδύσεων σε ακίνητα. Η αποτυχία του πατέρα του συγκλόνισε την οικογένεια και τον ανάγκασε να βρει την πρώτη του καλοκαιρινή δουλειά σε ηλικία 9 ετών.

Ο Μπέσεντ, ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος, σκέφτηκε να φοιτήσει στη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ, αλλά δεν ήταν διατεθειμένος να πει ψέματα για τη σεξουαλικότητά του. Αντίθετα, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και άρχισε να επενδύει αφού συναντήθηκε και εργάστηκε για τον Τζέιμς Ρότζερς, τον πρώτο συνεργάτη του Σόρος.

Ο Μπέσεντ εντάχθηκε στη Soros Fund Management το 1991. Ήταν μια από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από το τεράστιο σορτάρισμα της βρετανικής στερλίνας από την εταιρεία – ένα στοίχημα δηλαδή ότι το βρετανικό νόμισμα θα καταρρεύσει λόγω των έντονων αδυναμιών στην αγορά κατοικίας. Το στοίχημα χάρισε στην εταιρεία κέρδος άνω του 1 δισ. δολαρίων το 1992. Ο Μπέσεντ ήταν ο επικεφαλής επενδύσεων του Σόρος από το 2011 έως το 2015 και διηύθυνε την εταιρεία για ένα διάστημα. Απέσπασε ξανά τα εύσημα, το 2013, για ένα επιτυχημένο στοίχημα ενάντια στο γιεν Ιαπωνίας.

Αποχώρησε από την εταιρεία το 2015 για να λανσάρει τη δική του. Η Key Square, που πήρε το όνομά της από μια θέση στη σκακιέρα, ειδικεύεται στις μακροοικονομικές επενδύσεις ή στην πρόβλεψη μεγάλων κινήσεων στην αγορά χρησιμοποιώντας οικονομικές και γεωπολιτικές πληροφορίες.

Ο Μπέσεντ είναι παντρεμένος με έναν πρώην εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, τον Τζον Φρίμαν, και έχουν δύο παιδιά. Ζουν κυρίως στο Τσάρλεστον, όπου διατηρούν μία ιστορική έπαυλη.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου