Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Γιατί το Cybercab του Έλον Μασκ βυθίζει τις μετοχές της Tesla

 


Σφυροκόπημα δέχονται σήμερα οι μετοχές της Tesla, στον απόηχο της παρουσίασης του Cybercab, του πλήρως αυτοματοποιημένου ταξί, το οποίο όπως φαίνεται κάθε άλλο παρά ενθουσίασε τους επενδυτές.

Η μετοχή της Tesla κατέγραφε πτώση της τάξης του 6% στις προσυνεδριακές, ηλεκτρονικές συναλλαγές την Παρασκευή. Το βράδυ της Πέμπτης και ύστερα από καθυστέρηση μερικών ετών από τον χρόνο της αρχικής εξαγγελίας, ο Έλον Μασκ παρουσίασε ένα δίθυρο αυτόνομο όχημα της Tesla που προορίζεται να λειτουργεί ως ρομποταξί.

Οι πόρτες του oχήματος είναι σχεδιασμένες όταν ανοίγουν να μοιάζουν σύμφωνα με τους κατασκευαστές με «φτερά γλάρου». Το όχημα που δεν έχει τιμόνι και πεντάλ ονομάζεται «Cybercab» με τον Μασκ να αναφέρει ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2026. Τα πρώτα οχήματα θα είναι διαθέσιμα προς αγορά για λιγότερο από 30.000 δολάρια.

Δεν έδωσε ωστόσο καμία πληροφορία για το πού θα κατασκευάζονται τα Cybercab, ούτε ποια θα είναι τα επίπεδα της παραγωγής τους. Σε κάθε περίπτωση η τεχνολογία θα απαιτεί να υπάρχει άτομο στη θέση του οδηγού, έτοιμο να πατήσει το φρένο, αν χρειαστεί.

Tesla/Handout via REUTERS

Οι αντιδράσεις των επενδυτικών οίκων

Σε αντίδραση στην εκδήλωση της Πέμπτης, αναλυτές της Barclays σχολίασαν ότι οι αποκαλύψεις απέτυχαν να επισημάνουν οποιεσδήποτε βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες για την Tesla, αντίθετα έδωσαν προτεραιότητα στο όραμα του Μασκ για ένα μέλλον πλήρως αυτόνομης οδήγησης.

«Όπως ήταν αναμενόμενο, όπως και προηγούμενες παρουσιάσεις προϊόντων της Tesla, η εκδήλωση δεν είχε πολλές λεπτομέρειες και αντ’ αυτού έδωσε έμφαση στο όραμα που στηρίζει τις προσπάθειες ανάπτυξης της Tesla στα AI/AV [αυτόνομα οχήματα]», ανέφερε το σημείωμα της Barclays.

«Ωστόσο δεν υπήρξαν ενημερώσεις που να δείχνουν βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες. Η Tesla δεν έδειξε το χαμηλού κόστους μοντέλο της που είχε προγραμματιστεί για παραγωγή το πρώτο εξάμηνο του 2025», πρόσθεσαν. «Επίσης, δεν λάβαμε βραχυπρόθεσμες ενημερώσεις σχετικά με την πρόοδο του FSD ή δεδομένα που αντικατοπτρίζουν τη βελτίωση του συστήματος».

Tesla/Handout via REUTERS

Οι αναλυτές της Piper Sandler από την πλευρά τους προειδοποίησαν πως «οι περισσότεροι traders πιθανότατα θα απογοητευτούν από τα αποκαλυπτήρια των ρομποταξί. Δεν θα εκπλαγούμε αν η μετοχή υποστεί ξεπούλημα τις επόμενες εβδομάδες».

Η Morgan Stanley, εν τω μεταξύ, τόνισε πως ο Μασκ απέτυχε να υποστηρίξει ότι η Tesla είναι εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Οι αναλυτές της τράπεζας σημείωσαν ότι δεν ανέφερε λεπτομέρειες σχετικά με βελτιώσεις στο σύστημα FSD της Tesla, ούτε προχώρησε σε λεπτομέρειες σχετικά με φημολογούμενα σχέδια συνεργασίας μεταξύ της Tesla και της xAI, της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης του Μασκ.

Η εκδήλωση «συνολικά απογοήτευσε, ήταν κατώτερη των προσδοκιών  σε διάφορους τομείς: έλλειψη δεδομένων σχετικά με τον ρυθμό προόδου στο FSD/tech και απουσία πληροφοριών για τη στρατηγική», έγραψαν οι αναλυτές της Morgan Stanley σε σημείωμά τους. «Συνολικά ήμασταν απογοητευμένοι με την ουσία και τις λεπτομέρειες της παρουσίασης. Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι η Tesla θα βρεθεί υπό πίεση».

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου