Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Στρατηγική για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων ζητά το ΔΝΤ


dnt-krisimo-zitima-i-meiwsi-twn-kokkinwn-daneiwn

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδιαφέρεται κατά κύριο λόγο να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μία αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την μείωση των κόκκινων δανείων τους».
Αυτό υποστήριξε πριν από λίγο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του Ταμείου. Ο ίδιος δεν επεκτάθηκε περισσότερο στο θέμα, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος χαρακτήρισε εποικοδομητική την πρόταση της ΕΚΤ για τα stress test των ελληνικών τραπεζών.

Ο κ. Μάρεϊ δεν απεδέχθη ότι το Ταμείο "υπέστη ήττα" ή αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συμβιβασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εγκαταλείποντας το αίτημα που είχε θέσει το ίδιο για την διενέργεια ενδελεχούς ελέγχου των ελληνικών τραπεζών (AQR) παράλληλα με την προγραμματισμένη άσκηση προσομοίωσης σε ακραίες συνθήκες (stress test).
Όπως ανέφερε ο ίδιος, το ΔΝΤ συμμερίζεται την πρόταση της ΕΚΤ την οποία θεωρεί ιδιαιτέρως εποικοδομητική.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία με την ελληνική κυβέρνηση με την οποία συνεργάζεται αρμονικά. Υπογράμμισε δε ότι το Ταμείο δεσμεύεται πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα.
Τέλος επιβεβαίωσε πως η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει συναντήσεις με Έλληνες τραπεζίτες στο Λονδίνο.
Οι δηλώσεις Μάρεϊ έρχονται μετά την τοποθέτηση του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν. Ο τελευταίος μέχρι τώρα ζητούσε να γίνει ανακεφαλαιοποίηση 10 δισ. ευρώ και επέμενε σε έκτακτη αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών (AQR), ωστόσο μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνo δήλωσε πως «δεν υπάρχουν ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα». Παράλληλα, χαρακτήρισε «εποικοδομητικό» το σχέδιο της ΕΚΤ να δρομολογήσει τα τεστ αντοχής το Φεβρουάριο και να ανακοινώσει έως το Μάιο τα αποτέλεσμα τους, νωρίτερα από ότι των άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών. 
«Είχαμε προτείνει την αναθεώρηση των AQR του 2015 έως την άνοιξη. Η ΕΚΤ πρότεινε αντ 'αυτού να προωθήσουμε τα stress test και να δούμε τα στοιχεία ενεργητικού, υποδεικνύοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες χωρίς να χρειάζεται να περάσουμε από πλήρες AQR. Πρόκειται για μια εποικοδομητική πρόταση», ανέφερε ο Τόμσεν.  Ωστόσο, σημείωσε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα έχει μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ολόκληρη η δήλωση Τόμσεν σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΝΤ:
«Oσον αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι δεν βλέπουμε καθόλου προβλήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα. Σχετικά με αυτό, είχαμε προτείνει την επικαιροποίηση της αναθεώρησης της ποιότητας του ενεργητικού του 2015 (AQR) μέχρι την επόμενη άνοιξη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρότεινε αντίθετα να προωθηθούν οι ήδη προγραμματισμένες προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων (stress tests) και να πραγματοποιηθούν στοχοθετημένες αναθεωρήσεις περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών υποδεικνύοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να αξιολογήσουμε κατά πόσον η σημερινή στρατηγική για την εξασφάλιση της χρηστής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να χρειάζεται να διενεργηθεί πλήρης αναθεώρηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR). Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρείς στόχους και τώρα συζητάμε τους ακριβείς τρόπους με τους συναδέλφους μας στην ΕΚΤ».
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του, χθες, στον τηλεοπτικό σταθμό AΝΤ1 σημείωσε ότι δεν θα χρειαστεί μεγαλύτερη εποπτεία από αυτή που προβλέπει ο SSM και ότι μέχρι την Παρασκευή το ζήτημα θα αποσαφηνιστεί. Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας cnn.gr για το θέμα των τραπεζών, σημείωσε ότι «αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα».
Η τοποθέτηση του ΔΝΤ ήρθε μετά την παρέμβαση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την προηγούμενη εβδομάδα με την οποία σημείωσε ότι το stress test θα επισπευστεί για τις ελληνικές τράπεζες, παραπέμποντας στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) για τις τελικές αποφάσεις.
Σημειώνεται ακόμη ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών αποτελούν σοβαρό πρόβλημα και μπορεί να απαιτήσουν ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των ιδρυμάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2017 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στα 72,8 δισ ευρώ, δεν μειώθηκαν δηλαδή στα 72,4 δισ. σύμφωνα με το στόχο που είχε τεθεί από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και ειδικότερα τον SSM.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου