Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Κεντροαριστερά: Από τα διαδικαστικά ζητήματα στα πολιτικά διλήμματα


kentroaristera-apo-ta-diadikastika-zitimata-sta-politika-dilimmata

Με τα διαδικαστικά ζητήματα να παίρνουν το δρόμο τους, η ώρα της πολιτικής και ιδεολογικής αναμέτρησης μεταξύ των 10 υποψηφίων για το νέο ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς πλησιάζει. 
Μετά το αδιέξοδο που είχε προκύψει λόγω έντονων διαφωνιών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, αλλά και τις πολύ ακριβές προσφορές που είχαν κατατεθεί (π.χ. 1,2 εκατ. ευρώ από τη Vodafone) για τη διοργάνωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, την Παρασκευή συνεδρίασε εκ νέου η οργανωτική επιτροπή του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου και φαίνεται να κατέληξε σε οριστική λύση.

Αρχικά απορρίφθηκαν οι προσφορές της Singular (820 εκατ. ευρώ) και Smart (500.000 ευρώ) και προκρίθηκε ως η πιο συμφέρουσα λύση, ο συνδυασμός δύο εταιρειών, επικοινωνίας και λογισμικού: Η Wind με 300.000 ευρώ και η OTS με 350.000 ευρώ. 
Σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος είναι να κατέβει το συνολικό ποσό κάτω από 500.000 ευρώ και για το λόγο αυτό θα ζητηθεί από τη Wind να μην χορηγήσει τους υπολογιστές, ώστε να μειωθεί στο μισό η προσφορά της εταιρείας. 
Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της εξ' αποστάσεως ψηφοφορίας μέσω ίντερνετ. Για το ΠΑΣΟΚ το θέμα έχει κλείσει λόγω έλλειψης αξιοπιστίας και λόγω υπέρογκου κόστους, ενώ το Ποτάμι εμφανίζεται να επιμένει και έχει υποσχεθεί ότι θα καταθέσει νέα πρόταση στις αρχές της εβδομάδας. 
Ακόμη και αν πέσει πάντως το ποσό κάτω από τις 500.000 ευρώ, από πολλούς τίθεται το ζήτημα του πώς θα καλυφθεί. Π.χ. ο εκπρόσωπος του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στην επιτροπή, Γιάννης Νιαδής εξέφρασε επιφυλάξεις, ζητώντας την οικονομική συνειφορά των κοινοβουλευτικών κομμάτων (ΔΗΣΥ και Ποτάμι) και ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με χρέος ο νέος φορέας ή οι ίδιοι οι υποψήφιοι. 
Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις πάντως, η ημερομηνία διεξαγωγής στις 5 και 12 Νοεμβρίου είναι δύσκολο να τηρηθεί για τεχνικούς λόγους κυρίως και γι' αυτό υπάρχει ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για 1-2 εβδομάδες. Δεν αποκλείεται πάντως ακόμη και η μετάθεσή τους για ένα μήνα, προκειμένου να είναι έτοιμες οι εταιρείες που θα αναλάβουν το έργο.

Το δίλημμα «Αριστερά ή Δεξιά» πάνω από τους υποψηφίους

Παράλληλα, πέρα από τα διαδικαστικά ζητήματα, σταδικά αρχίζει να «φουντώνει» η συζήτηση τόσο γύρω από την ιδεολογική ταυτότητα του νέου φορέα όσο και με τις πιθανές κυβερνητικές συνεργασίες. 
«Προχωράμε μπροστά με ενότητα και αποφασιστικότητα! Δυναμώνουμε. Έχουμε χαράξει αυτόνομη πορεία. Μακριά από τις συντηρητικές πολιτικές και τον λαϊκισμό. Όλοι μαζί θα κερδίσουμε το στοίχημα της συμμετοχής. Στις 5 Νοεμβρίου, στη γιορτή της Δημοκρατίας ψηφίζουμε για την μεγάλη Παράταξη της Κεντροαριστεράς», επεσήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία περιόδευσε σήμερα στο εμπορικό κέντρο του Πειραιά και συναντήθηκε με πολίτες και στελέχη της Παράταξης. 

Ραγκούσης: Όχι στη ΝΔ και για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας αν δεν είναι Σημίτης ή Γιώργος

Στην ερώτηση κατά πόσο ισχύουν οι ισχυρισμοί ότι «γλυκοκοιτάει» στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο υποψήφιος αρχηγός και  πρώην υπουργός  Γιάννης Ραγκούσης απαντά (ΤΑ ΝΕΑ) ότι «πολιτικοί χορηγοί του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα είναι όσοι θέλουν να γίνουμε ξανά δεκανίκι της Δεξιάς, για να ξαναγίνουν υπουργοί και κρατικά στελέχη». Εξάλλου, «δεσμεύομαι ότι θα ξεκινήσουμε ως ΠΑΣΟΚ του 1974. Απόλυτη προϋπόθεση γι’ αυτό, όμως, είναι να πούμε όχι στη συγκυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη», προσθέτει ο υποψήφιος για το νέο φορέα της κεντροαριστεράς.
«Πρέπει όλοι να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να μην ξεκαθαρίσει τι θα κάνει. Τα περί αυτόνομης παράταξης όταν δεν συνοδεύονται από καθαρή απάντηση στο ζήτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη ΝΔ, είναι «πράσινος σανός», δηλώνει στην συνέντευξή του στα «Νέα» ο Γιάννης Ραγκούσης. Η μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην ΝΔ φτάνει μέχρι και την ψήφο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ερωτάται από την εφημερίδα «Τα Νέα», ο Γιάννης Ραγκούσης για να απαντήσει: «Θα εκλεγεί εύκολα Πρόεδρος της Δημοκρατίας μόνον εάν ο κ.Μητσοτάκης δεχτεί είτε την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου είτε την υποψηφιότητα του Κώστα Σημίτη».

Μανιάτης: Βασικό μας μέλημα η σταθερότητα

«Ήρθε η ώρα να συνενωθούν όλες οι δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού, προοδευτικού χώρου για ένα μαζικό προοδευτικό κίνημα, ώστε να ξεπεράσουμε τη σημερινή στασιμότητα» δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Γιάννης Μανιάτης και προσθέτει «για ένα κίνημα που θα αναδειχθεί πρωταγωνιστής στις επόμενες εκλογές, κρίσιμος στρατηγικός συντελεστής στη διακυβέρνηση της χώρας».
Επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διάρρηξη των σχέσεων Κεντροαριστεράς και Αριστεράς, λέγοντας ότι «η ανακοίνωση της συνεργασίας με τους ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ πριν καλά καλά κλείσουν οι κάλπες τον Ιανουάριο του '15 κατέδειξε ότι η συμφωνία είχε επέλθει καιρό πριν».
Άρα η ευθύνη για τη διάρρηξη των παραδοσιακών σχέσεων Κεντροαριστεράς και «Αριστεράς» πρέπει να αναζητηθεί αλλού και όχι στο ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνει. Σε ερώτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες και για τον αν θα συγκυβερνήσει ή όχι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνει ότι «οι συμμαχίες συγκροτούνται στη βάση προγραμμάτων» και πρόσθεσε πως «η δημοκρατική παράταξη έχει αποδείξει σε όλη τη διάρκεια της κρίσης πως βασικό της μέλημα είναι η σταθερότητα, πληρώνοντας μάλιστα υψηλό πολιτικό και κομματικό κόστος».

Καμίνης: Δεν είμαι στην πολιτική για δεξιές λύσεις

«Για την προοδευτική δημοκρατική παράταξη είναι μία μοναδική και ίσως η τελευταία ευκαιρία, να ενωθεί και να αλλάξει το πολιτικό τοπίο» δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ" ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς Γιώργος Καμίνης και σημειώνει ότι «ο σημερινός διπολισμός ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ είναι χωρίς αύριο, δεν αναφέρεται στο παρόν και στο μέλλον αλλά στο παρελθόν. Είναι μια στρεβλή συνέχεια της στείρας αντίθεσης μνημόνιο – αντιμνημόνιο, από την οποία πρέπει να ξεφύγουμε οπωσδήποτε, γιατί μας κρατάει στάσιμους».
Στο ερώτημα αν ο νέος φορέας θα πρέπει να κοιτάξει αριστερά ή δεξιά υποστηρίζει ότι θα «πρέπει να κοιτάζει ίσια μπροστά, δημοκρατικά, προοδευτικά, σύγχρονα και μαζικά», σημειώνει ότι «η διαχείριση ανισοτήτων και δυνατοτήτων είναι το ζητούμενο κι εδώ σίγουρα υπάρχει αριστερή και δεξιά πρόταση» και προσθέτει, «εγώ δεν είμαι στην πολιτική για δεξιές λύσεις, αλλά για πολιτικές με σαφή προοδευτική κατεύθυνση».

Με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη συνατήθηκε ο Γ. Καμίνης

«Όλοι αυτοί που διεκδικούν την ηγεσία του νέου σχήματος του Κέντρου είναι ευπρόσδεκτοι στον δήμο», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης υποδεχόμενος τον υποψήφιο για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Γιώργο Καμίνη. «Υποδέχομαι με πολλή θέρμη τον Γιώργο Καμίνη, με τον οποίο πέρα από όλα τα άλλα έχουμε και κοινά θέματα για το δήμο. Του έχω ευχηθεί εξ αρχής καλή τύχη. Είναι ένα άτομο που συγκεντρώνει όλα τα προσόντα για να ενώσει αυτές τις δυνάμεις οι οποίες αυτή την στιγμή είναι εκτός και δεν έχουν βρει τον δρόμο τους. Με τον Καμίνη αρχηγό αυτές οι δυνάμεις θα στοιχηθούν για ένα συγκεκριμένο λόγο. Ο λόγος είναι το καλό της πατρίδας. Ο Γιώργος Καμίνης είναι ο μόνος που έχει αυτή την ικανότητα»
Ο κ. Καμίνης ευχαρίστησε τον κ. Μπουτάρη για τα καλά του λόγια και αναφέρθηκε στην αμοιβαία εκτίμηση και αγάπη που υπάρχει από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους. «Βρίσκομαι εδώ και ως υποψήφιος για τον νέο φορέα που πάμε να δημιουργήσουμε, αλλά και ως φίλος του Γιάννη και ως δήμαρχος. Πάντοτε όταν βρισκόμαστε συζητάμε τα προβλήματά μας και είχαμε πάντοτε κοινή άποψη για αυτά που συνέβαιναν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί πιστεύω και οι δύο ξεκινάμε από το αυτονόητο. Χωρίς παρωπίδες, χωρίς άλλες σκοπιμότητες. Έχουμε πασχίσει όλα αυτά τα χρόνια να βοηθήσουμε τις πόλεις μας. Ο Γιάννης απ’ ό,τι βλέπω πάει πολύ καλά. Η Θεσσαλονίκη έχει γίνει μία ακόμη πιο ζωντανή πόλη από αυτό που ήταν, έχει προσελκύσει τουρισμό, έχει φέρει μία φρεσκάδα που η πόλη την χρειαζόταν. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να του αναγνωριστεί. Αυτά που είπε για μένα ήταν πολύ κολακευτικά, τον ευχαριστώ πολύ. Δεσμεύομαι απέναντι στον Γιάννη και σε όσους μας βλέπουν και μας ακούν ότι δεν θα τους διαψεύσω», τόνισε ο κ. Καμίνης.

Αναλυτικά η τελευταία ανακοίνωση από το γραφείο του Ν. Αλιβιζάτου:

«Κατά την σημερινή συνεδρίασή της, η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών & Δεοντολογίας  διαπίστωσε ότι και οι 10 υποψήφιοι για  εκλογή ως επικεφαλής του νέου πολιτικού κόμματος υπέβαλαν τον ελάχιστο προβλεπόμενο αριθμό υπογραφών υποστήριξης και επικύρωσε τις υποψηφιότητές τους.
Έτσι, υποψήφιοι κατά την  προσεχή εκλογή θα είναι (κατ’ αλφαβητική σειρά)  οι κκ. Νίκος Ανδρουλάκης, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης και Δημήτρης Τζιώτης.
Κατά τα λοιπά, η Επιτροπή αποφάσισε την ανάθεση του έργου της διοργάνωσης της on line ψηφοφορίας σε κοινοπρακτικό σχήμα από εταιρίες που είχαν υποβάλει σχετική προσφορά και εξουσιοδότησε τριμελή επιτροπή υπό τον πρόεδρό της  να διαπραγματευθεί τους ειδικότερους όρους της  σύμβασης που θα υπογραφεί».

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου